06 20 95 38 47 sandra@caniconnect.nl

Daar ga je dan met je puppy, gezellig op pad! En dan ziet hij iets op straat liggen; een takje, blaadje, steentje, stukje kauwgum, sigarettenpeuk, stukje vuurwerk, papiertje, glasscherf… AARGH! Werkelijk alles wil hij in zijn bekkie stoppen.

Wat je je had voorgesteld als een ontspannen wandelingetje met je puppy kan voelen als een constante strijd om alles uit zijn bekkie te halen. Je hebt het ene stokje er nog maar nèt uitgevist en hoppa.. je puppy heeft alweer een sigarettenpeuk of plastic zakje te pakken.

Soms lukt het je om het voor te zijn en tussen de items door te laveren maar regelmatig is je puppy toch sneller en er ligt gewoon zoveel…

Waarom stoppen puppy’s alles in hun bekkie??

Het is normaal puppygedrag om van alles in zijn bekkie te willen stoppen. Maar het kan wel heel irritant zijn ;-)! Pups doen dit omdat alles nog nieuw voor ze is en ze dingen willen onderzoeken en verkennen, en dat doen ze door aan dingen te ruiken, ernaar te kijken en het in hun bekkie te pakken. Zijn oorspornkelijk intentie is niet om het door te slikken of op te eten dus. Als je de pup zijn gang laat gaan (en dat vanaf het begin hebt gedaan), zul je zien dat een puppy iets oppakkt, het een tijdje in zijn bekkie houdt, er misschien een paar keer op kauwt en het dan weer laat vallen. Zo onderzoekt hij (voelt hij met zijn bekkie als het ware) wat het voor een voorwerp is. Krijgt hij op deze manier de gelegeheid om bijvoorbeeld 3 keer (sommige pups doen dit vaker) een sigarettenpeuk of een steentje beet te pakken en “te bekijken’ met zijn bekkie, dan kan hij deze voorwerpen “afvinken” en zal hij toekomstige vergelijkbare items met rust laten.  

pup stopt alles in zijn bek

Wat er kan gebeuren…

Natuurlijk ben je als baasje bezorgd om je puppy en wil je niet dat hij dingen eet die niet goed voor hem zijn of dat hij gevaarlijke voorwerpen door zou slikken. Als je dan buiten met hem loopt en je ziet dat hij een steentje of een sigarettenpeuk van de grond wil pakken, is je eerste reflex vaak hem wegtrekken van het voorwerp of het razendsnel uit zijn bekkie willen hallen.

Hierdoor krijgt je puppy dus niet de kans om die voor hem nog vreemde voorwerpen te onderzoeken en “af te vinken”. Daardoor blijft het “alles van straat willen pakken-gedrag” langer dan nodig bestaan. 

pup onderzoekt de wereld ook met zijn bek

Nog meer risico’s

En er kunnen nog meer ongewenste bijwerkingen kleven aan jouw goed bedoelde poging om je puppy te berschermen. 

Stel je het volgende maar eens voor:

Je komt bij mij op bezoek en op de tafel staat een klein kistje dat beschilderd is met mysterieuze, vreemd uitziende tekens die je niet kent. Je vraagt je af wat het is en op het momet dat je je hand uitsteekt om het op te pakken en te bekijken wat er op staat en er in zit, gris ik het voor je neus weg (of ik trek het uit je handen).

En nu…

Er zijn een aantal scenarios mogelijk:

  1. Je denkt bij jezelf: “nou ja, dan niet en laat het kistje verder voor wat het is”
  2. Je denkt bij jezelf: “waarom mag ik dat kistje niet even bekijken, het zal wel héél bijzonder zijn. Ik probeer het zometeen nog een keer en zal dan sneller moeten zijn. Als het lukt om het te pakken te krijgen, ren ik er dan zo snel mogelijk mee weg en ga naar een plek waar ze me moeilijk te pakken te krijgen, onder de eettafel of achter de stoel zijn denk ik goede opties. Of ik wacht een moment af dat ze even niet oplet of beter nog, even de kamer uitloopt en grijp ik mijn kans…”
  3. Je bent zo geschrokken van de weggris-actie dat je voorlopig niet alleen uit de buurt blijft van dat kistje maar zeker ook bij die persoon en zijn uitgestoken handen uit de buurt blijft.

Zo is dat voor jouw puppy

Zo is het ook voor jouw puppy als je hem steeds bij voorwerpen weg blijft houden, hem ervandaan trekt of het uit zijn bekkie haalt.

Voor een enkele puppy zal scenario 1 gelden, dan heb je mazzel.

Een klein deel van de puppy’s schrikt van je reactie, begrijpt niet waar die vandaan komt en de kans is aanwezig dat hij joue en je uitgestoken hand als onveilig bestempeld. Een volgende keer zal hij misschien wegrennen als je je hand uitsteekt (om iets af te pakken maar misschien wilde je hem wel aaien, je puppy ziet het verschil niet) of van de schrik hapt hij de volgende keer misschien in je handen (soort aanval is de beste verdediging).

De meeste puppy’s leren zoals in het 3e scenario. Hoe meer dingen je uit zijn bekkie probeert te halen (of hebt gehaald in het verleden), hoe moeilijker dat meestal wordt. Je pup leert razendsnel om zijn kop weg te draaien, het sneller dan jij het kan pakken toch door te slikken of als hij los loopt (nog irritanter!) dat het leuk spelletje is om ermee weg te lopen. 

Wat kun je wel en wat beter niet doen

NIET DOEN:

  • Pak dus nooit zomaar iets van je pup af! Je loopt het risico om weglopen met de voorwerpen, méér en langer voorwerpen oppakken, kapotmaken en/of opeten ervan te stimuleren. Bovendien kan het de relatie met je pup schaden. Omdat hij je recatie niet begrijpt kan hij jou en je uitgestoken hand als onveilig / onvoorspelbaar bestempelen.

WEL DOEN:

  • Laat het, en besteedt er niet te veel aandacht aan. Als het dingen zijn die ongevaarlijk zijn en je hond kan er niet ziek van worden/dood aan gaan, laat het hem in zijn bekkie houden. Houd natuurlijk wel in de gaten wat hij oppakt maar probeer hem de kans te geven het te onderzoeken en dan zelf weer te laten vallen. Dan is het oppak-gedrag het snelste voorbij.

OF

  • Ruil met hem! Heeft hij iets in zijn bekkie waarvan je niet weet wat het is of weet je wel wat het is en is het gevaarlijk voor hem of kan hij er ziek van worden? Ruil voor iets anders dat je pup interessant vindt, een speeltje of iets lekkers. Is het moeilijk om te ruilen? Strooi dan een hand vol lekkers op de grond en terwijl je pup het lekkers opeet, strooi je er nog wat meer bij. Dat doe je net zo lang totdat de aandacht helemaal weg is van datgene dat hij in zijn bekkie had. Dan kun je het voorwerp rustig wegpakken en het (terwijl je hond het niet ziet) uit beeld laten verdwijnen. Gooi het niet weg terwijl je hond het ziet, daarmee maak je het voorwerp juist weer extra interessant.
ruilen voor iets lekkers of anders interessants

JA MAAR…:

Misschien denk jij dat nu ook…

“Ja maar, dan beloon ik hem voor iets dat ik niet wil.” “Dan gaat hij dat nog eens doen omdat ik hem er iets voor geef.”

Misschien…maar ik heb liever een hond die iets oppakt en het bij me brengt in de hoop er iets lekkers voor te krijgen, dan een hond die iets oppakt en ermee wegrent of het razendsnel doorslikt…

Op het online leerplatform van Cani-Connect lees en leer je nog meer over dit en ander puppygedrag

Daar vind je oa:

  • een niet-aankomen oefening die je puppy leert dat het leuk is om ergens van af te blijven
  • hoe je op een goede manier met je puppy kunt ruilen kun je bekijken in een speciaal daarvoor gemaakte instructievideo
  • meer informatie over op pad gaan met je puppy, over trekken aan de lijn of juist helemaal niet willen lopen, over het tegenkomen van andere honden enz.
  • daarnaast kun je in het platform terecht voor deskundig advies. Omdat het juist bij je puppy zo belangrijk is om niet te blijven rondlopen met je vragen en twijfels.

Heb je sinds kort een puppy in huis of krijg je binnenkort een puppy in huis? 

  • Je puppy opvoeden en trainen gaat niet om één gouden tip, een kunstje aanleren of een lijstje to do’s dat je kunt afvinken. 
  • Het is belangrijk dat jij leert om je puppy te begrijpen zodat je je puppy kunt geven wat hij nodig heeft om zich goed, ontspannen en veilig te voelen.

  • Dan snap je ook waarom je puppy bepaalde dingen (nog niet) doet én weet je hoe je hem kunt begeleiden en stap voor stap nieuwe dingen kunt aanleren.

  • Zo krijg je een gelukkige puppy die zich goed voelt en zich goed gedraagt én die het leuk vindt om goed naar je te luisteren :-).

Alle kennis, achtergrondinformatie én oefeningen die je daarvoor nodig hebt, zijn nu ook voor jou en je puppy direct beschikbaar in het online leerplatform van Cani-Connect. 

 

Van speelse puppy tot gehoorzame hond – in het leerplatform heb je alles op één plek! 

Stapsgewijze trainingsoefeningen

Voor honden van alle leeftijden, ook voor puppy's

Alles wat je moet weten over de opvoeding van je puppy

230+ Video-tutorials en documentatie

Verschillende soorten content: video, audio en txt

Meer inzicht in je hond en zijn gedrag

Online community van gelijkgestemde hondenbezitters

Deskundige persoonlijke begeleiding en ondersteuning

  • Geen betaalgegevens nodig en je zit nergens aan vast.
  • Gratis 7-daagse membership proefperiode met toegang tot het volledige platform!
  • Na 7 dagen wordt je account automatisch omgezet in een gratis account.
  • Wil je na de proefperiode member blijven? Dat kan vanaf 7 per maand.