apr
26
Over titeren en vaccineren van je pup

(Dit stukje is geschreven door dierenarts Mariëtte Roelofsen van Dierenkliniek Cato)

Een kersverse puppy eigenaar ontvangt naast z’n pup ook altijd meteen het dierenpaspoort. In dit paspoort staan de vaccinaties van de pup genoteerd. Tegenwoordig kunnen de vaccinaties bij de pup gebaseerd zijn op het “oude bekende schema” 6, 9 en 12 weken vaccineren of de pup kan geënt zijn door eerst de antilichamen te meten middels een titerbepaling.

Vanaf het moment dat de pup van jou is, mag jij zelf de keuze gaan maken: wil ik “blind vaccineren” of wil ik mijn hond laten titeren. Om hier een goede keuze in te maken, volgt nu de info zodat jij een goede beslissing kan maken voor jouw pup.

Wat is titeren?

Door het afnemen van een druppeltje bloed van de hond kan worden bepaald of er nog voldoende antilichamen in het bloed aanwezig zijn. Hierdoor kun je zien of de hond wel of niet gevaccineerd moet worden, waardoor de hij of zij niet onnodig een vaccinatie krijgt.

Waar zijn de standaard vaccinaties op gebaseerd?

Al jaren worden honden volgens een standaard vaccinatie schema beschermd tegen de ziektes Hondenziekte, Parvo, Besmettelijke Leverziekte, Kennelhoest en Ziekte van Weil. Pups worden hierbij gevaccineerd op 6, 9 en 12 weken. Volwassen honden worden ieder jaar of iedere 3 jaar geënt afhankelijk van om welke ziekte het gaat.

Voor de vaccinatie tegen Ziekte van Weil en voor Kennelhoest geldt dat deze inderdaad echt jaarlijks herhaald moet worden. Wetenschappelijk onderzoek heeft echter uitgewezen dat de cocktailenting voor honden tegen Parvo, Hondenziekte en de Besmettelijke Leverziekte niet jaarlijks nodig is. Zo wordt de cocktail daarom bij Dierenkliniek Cato nog maar één keer in de 3 jaar gegeven. Het blijkt echter dat bij een groot aantal honden de bescherming van de cocktail zelfs nóg langer duurt.

Wat is een alternatief?

Met de ‘vaccicheck’ titerbepaling wordt de aanwezigheid van antilichamen in het bloed bepaald. Hierdoor wordt bekend hoe de bescherming is van jouw dier tegen de verschillende ziektes. Hierna kan de vaccinatie precies worden afgestemd op jouw hond.

Puppy enting(en), je pup heeft er eigenlijk naar ééntje nodig!

Voor pups geldt dat het vaccinatieschema is gebaseerd op de wetenschap dat ergens in de eerste 12 weken de bescherming door de antilichamen die zij meekrijgen van hun moeder, via melkopname, wegvalt. Als de bescherming wegvalt, moet de vaccinatie de bescherming overnemen. Maar hoeveel antilichamen ze opnemen, in hoeverre de antilichamen echt zijn opgenomen en wanneer de bescherming afneemt verschilt per pup. De reden dat pups standaard 3x worden gevaccineerd, is omdat we niet weten wanneer die antilichamen verdwenen zijn en dus niet weten of een vaccinatie aan zal slaan of niet (als er nog teveel antilichamen van moeder aanwezig zijn, wordt de vaccinatie niet opgenomen). Met het standaard schema op 6, 9 en 12 weken, wordt dus 3 x gevaccineerd waarvan er slechts 1 wordt opgenomen.

Met het volgen van het standaard schema weten we dat zo’n 5% van de pups niet beschermd wordt ondanks het “juist” uitvoeren van de vaccinaties.

Om onnodig vaccineren te voorkomen en zeker te weten dat de vaccinatie aanslaat, kan met de titerbepaling eerst worden gekeken of er nog antilichamen zijn en pas wanneer deze verdwenen zijn, wordt er dan een vaccinatie gegeven.

Er is een toenemend aantal fokkers in Nederland die hiervan op de hoogte zijn en daardoor hun pups inderdaad laten titeren om zo onnodig vaccinaties te voorkomen.

Wat nu: blind vaccineren of titeren?

Maar nu is de vraag: wat wil jij met je pup en zijn vaccinaties? Wanneer kies je voor titeren en wanneer voor vaccineren?

Het standaard vaccinatieschema volgen is:

  • goedkoper en
  • alle dierenartsen zijn hiermee bekend

Wanneer is titeren iets voor jou en je pup?

  • als je het lichaam van je hond niet onnodig wil belasten en alleen wil vaccineren als het echt nodig is.
  • als je wilt weten of de vaccinaties die gegeven zijn, ook echt tot bescherming tegen de ziektes hebben geleid.
  • als je een hond hebt die in het verleden een reactie heeft gehad op een vaccinatie.
  • als je eigenaar bent van een hond met een verminderde weerstand bijvoorbeeld door allergieën, onderliggende ziektes en/of ouderdom.

Niet alle dierenartsen zijn met titeren bekend, dus het is zinvol als je hiermee verder wil, eerst goed uit te zoeken welke dierenarts jou daarbij kan helpen. Natuurlijk zoiezo Dierenkliniek Cato in IJsselstein : ).

Kosten van titeren

Het laten uitvoeren van een titerbepaling kost in 2018 Bij Dierenkliniek Cato € 47,50 per hond. Mocht blijken uit de test dat je hond een vervolgvaccinatie alsnog nodig heeft, dan betaal je voor de vervolgafspraak inclusief de vaccinatie € 12,75.

Ik hoop dat je met deze info een goede keuze kan maken die bij jou past. Voor vragen kan je altijd terecht bij Mariëtte Roelofsen – Dierenkliniek Cato.

Leave a comment