06 20 95 38 47 sandra@caniconnect.nl

Hoe kun je goed spelgedrag bij honden onderling herkennen?spel of strijd

Kijken naar honden die leuk met elkaar zijn aan het spelen. Ik kan er geen genoeg van krijgen! Maar…hoe vaak hoor ik het niet dat baasjes beschrijven dat hun hond het ene moment nog leuk aan het spelen was en een moment later ‘ineens’, ‘uit het niets’ escaleert het spel en vliegen de honden elkaar in de haren.

Meestal betekent dit dat de honden helemaal niet ‘zo leuk aan het spelen waren.’

Maar waar kun je dan aan zien dat leuk spel ook echt leuk spel is?

  • Honden die echt leuk met elkaar spelen hebben een vriendelijke en ontspannen lichaamshouding. De lichamen zijn gebogen en bewegen soepel.
  • Er zijn pauzes in het spel. Pauzes kunnen bijvoorbeeld zijn dat beide honden even gaan snuffelen, ze krabben zich even, lopen rustiger, hebben even aandacht voor iets anders dan elkaar. Dit zorgt ervoor dat de opwinding onder controle blijft en niet escaleert. Hoe hoger de opwinding, hoe minder de remming en controle tijdens het spelen en dus hoe groter de kans op escalatie.
  • De rollen kunnen tijdens het spel wisselen. Of de honden nemen in ieder geval vrijwillig hun rol in. Wordt de hond die op de rug ligt, daar met kracht in geforceerd en gehouden of gaat hij zelf op zijn rug liggen?
  • Als grote, sterkere honden spelen met een kameraad van een maatje kleiner, passen ze hun spel aan. Ze maken zich kleiner, gaan niet zomaar erboven op staan en lopen de kleinere honden niet omver.
  • Fysiek contact in het spel moet zacht en respectvol zijn of aangepast aan het spel en de andere speler. Een andere hond ondersteboven lopen hoort niet bij spelen! Een aangepast bekken-worstel-spel kan wel spelen zijn.

Wil je meer leren over dit onderwerp?

Wil je bijvoorbeeld leren wat typische risico-gedragingen zijn en hoe je ermee om kunt gaan om escalatie te voorkomen? Of zelfs nog eerder, al bij een eerste ontmoeting met een vreemde hond, de interactie kunnen beoordelen?

In de workshop ‘Spel of strijd’ leer je ontmoetingen met andere honden beoordelen en goed en risicovol spelgedrag herkennen.