Boem! Knal! Beng! Ratatatatatatata… Is het hier oorlog? Nee, het is feest! Althans, zo beleven wij mensen over het algemeen de oudejaarsviering. Voor veel honden is vuurwerk wél het equivalent van oorlogsgeweld en vanaf half december tot begin januari hebben deze honden het dan ook zwaar.
Wat kun je de komende dagen en op 31 december nog doen voor je hond?
Voor vuurwerktraining is het te laat, daarmee moet je ruim van te voren starten, na de zomer uiterlijk. Dat is dus misschien voor volgend jaar een goede optie. Maar wat kun je nu nog doen als je weet dat je hond bang is voor vuurwerk of waar moet je op letten als je nog niet weet hoe je op vuurwerk zal reageren?
Vuurwerkangst wordt veroorzaakt door een combinatie van bepaalde factoren:
- aanleg/karakter van de hond. Sommige honden zijn gewoon gevoeliger voor geluid en harde knallen en sommige zijn algemeen onzekerder/angstiger aangelegd en zullen dus ook eerder vuurwerkangst ontwikkelen.
- vroege ervaringen. Wat heeft de fokker eraan gedaan om de pups optimaal aan allerlei geluiden te laten wennen.
- ervaringen op latere leeftijd. De meeste honden ontwikkelen vuurwerkangst na een traumatische gebeurtenis. Een rotje wat vlakbij ontploft of bijvoorbeeld ineens geconfronteerd worden met veel vuurwerk of onweer.
TIP 1:
Juist als je hond niet bang is en ontspannen reageert op alle knallen, BEN VOORZICHTIG! Houd je hond bij vuurwerk vandaan. Voorkom dat hij een traumatische ervaring opdoet. Kijk voor je uit, loop met een grote boog of zelfs een straatje om als er vuurwerk wordt afgestoken in je buurt. Neem de hond niet mee naar buiten om hem te laten kijken hoe het vuurwerk wordt afgestoken!
TIP 2:
Probeer zelf niet te reageren op de knallen. Ja ik weet het, dit is veel makkelijker gezegd dan gedaan, want ook ik schrik me soms wild van die knallen. En als je dan geschrokken bent, haal een paar keer diep adem, zeg tegen jezelf (en tegen je hond) “zo dat was even schrikken” en ga weer verder met wat je aan het doen was.
Niet reageren op de knallen is overigens iets heel anders dan de hond negeren! Ga verder met je wat je aan het doen was is een betere omschrijving. Dat betekent dat als je met je hond was aan het spelen, dat je verder gaat met spelen. Als je hem aaide, ga je daar mee door. En dus niet ineens stoppen met spelen of aaien omdat je een knal hoort en de hond er misschien op reageert!
TIP 3:
Wel of geen pilletjes?
Middeltjes tegen vuurwerkangst, wel of niet doen?
Wist je dat er middeltjes in de handel zijn die zeggen een kalmerend effect te hebben, maar ervoor zorgen dat de hond nog steeds gevoelig is voor het geluid maar er niet meer op kan reageren. Vetranquil is zo’n middel. Dit maakt het voor de hond uiteraard alleen maar erger. Laat je heel goed informeren voordat je iets aan de hond geeft dat kalmerend werkt.
Misschien een wat milder alternatief…
In de homeopathie zijn diverse middelen in gebruik die ingezet kunnen worden bij vuurwerkangst. Mijn ervaring met dit soort middelen is dat het voor de ene hond een prima ondersteuning kan zijn en voor de andere doet het niets. Het meest gebruikte middel is Borax. Dit middel kun je inzetten als een dier erg bang is voor harde, onverwachte knallen. Nervoheel is een breed middel, dat wil zeggen, dat je het gebruikt als je een hond hebt die over het algemeen al wat nerveus is. Het is een middel waar een hond niet suf van wordt. Alleen reageren ze gewoon minder heftig op de harde knallen. In de hoek van de breed in te zetten middelen, die op nervositeit inwerken, heb je er veel meer: Puur nervositeit van NML, bijvoorbeeld, of Rust compositum van de Groene os.
Laat de hond op oudejaarsdag op tijd en op een rustige plek uit. Als je twijfelt of er vuurwerk te horen is op de plek waar je wandelt, houd de hond dan voor de zekerheid aangelijnd. Rond etenstijd is het meestal even een rustig momentje. Als er veel vuurwerk bij je in de buurt wordt afgestoken, neem de hond dan ook voor dit laatste rondje mee naar een rustigere plek. Forceer niets en dwing de hond niet. Wil hij niet mee? Dan niet, sla het rondje gewoon een keer over.
TIP 5:
Zorg dat je een extra lekker bot in huis hebt waar de hond ook nog eens extra lang mee bezig is. Laat hem daar de komende week alvast even kort van proeven, zodat het op oudjaarsdag niet meer nieuw is! Dat geef je hem ruim voordat het geweld losbarst, eventueel in de bench (als dit zijn veilige plekje is). Kauwen werkt voor de hond kalmerend.
TIP 6:
Geef de hond nu alvast een afgeschermd plekje.
Neem een bench en leg hier een dik dekbed overheen of isoleer de bench zelfs (nog beter!).
Zet de bench op een beschutte plek in de kamer.
Maak de bench aantrekkelijk en leer de hond dat het een toffe plek is van leuke dingen en van rust:
- Leg de hond zijn kussen of mand erin.
- Leg af en toe snoepjes erin zodat de hond die “per toeval” vindt.
- Maak een kluifje vast in de bench met een touwtje zodat hij die lekkere kluif in de bench op kan eten.
- Laat het deurtje van de bench open, de hond mag zelf er in en er uit.
- Leg een speeltje in de bench.
- Geef hem zijn eten in de bench.
TIP 7:
Sluit op tijd ramen en deuren, doe de gordijnen dicht en zet radio of tv aan.
TIP 8:
Belangrijk! Als de hond bij je komt zitten voor steun is dat prima! Je mag hem ook best naar je toe roepen, als hij daar open voor staat en als hij dat als steun ervaart. Je hoeft je hond niet te negeren als hij bang is, dat is een groot misverstand. Alles waardoor hij zich beter kan gaan voelen is oké om te doen. Als de hond onder een tafel, bed of bank kruipt uit angst, laat hem daar liggen. Ga niet proberen hem eronder vandaan te lokken.
TIP 9:
Honden-hersenwerkjes zijn een heel goede tijdbesteding om je hond af te leiden. Doe spelletjes die hij kan, niet te moeilijk.
TIP 10:
Laat de hond niet alleen op oudejaarsavond.
Ik wens jullie een gezellige en zo ontspannen mogelijke jaarwisseling toe!