Als extra gezelschap, omdat je hond niet alleen kan blijven of omdat hij zo graag met andere honden speelt. De eerste hond is op leeftijd en je kijkt alvast vooruit of je bent ervan overtuigd: meer honden = meer fun!
Er zijn verschillende redenen om te overwegen een 2e hond erbij te nemen.
Het kan heel leuk zijn om meer honden te hebben en gelukkig gaat het meestal goed tussen de honden maar…
Heb je hieraan gedacht…
Mijn hond kan niet alleen zijn dus een maatje voor hem is een logische keuze…
Ongewenst gedrag van de eerste hond oplossen door er een tweede hond bij te nemen lijkt soms een goede optie. Want als ze met z’n 2en zijn vervelen ze zich minder en maken bijvoorbeeld minder dingen kapot. Ze hebben elkaar om te spelen dus zullen ze minder naar andere honden lopen en beter bij je blijven tijdens de wandeling. Of je hoopt dat door het gezelschap van elkaar dat ze nu wél alleen kunnen blijven.
Maar… het zou net zo goed kunnen zijn dat ze samen dingen kapot gaan maken en dit ongewenste gedrag van elkaar kopiëren. Dat ze nog minder naar je gaan luisteren omdat ze alleen nog maar met elkaar bezig zijn. Of dat ze nu met z’n 2en niet alleen kunnen zijn (vaak heeft het niet alleen kunnen zijn probleem meer te maken met het weggaan van de baasjes dan het daadwerkelijke alleen zijn namelijk).
Leeftijdverschil tussen de honden
Als je besluit om een 2e hond erbij te nemen, zorg er dan voor dat er voldoende leeftijdverschil is tussen de honden. Als je nog bezig bent met de opvoeding van de eerste of deze is nog niet echt volwassen, dan is de kans groot dat
A. de jongste hond de streken van de oudere overneemt én
B. de oudste in een soort verlate of 2e puberteit komt.
Bereid je voor zowiezo op een reactie van de oudere hond. Hij is tot nu toe eraan gewend dat je alle aandacht voor hem of haar hebt en hij of zij zal direct doorhebben dat die aandacht nu verdeeld wordt. Op kritische momenten kan hij daar zomaar gebruik van gaan maken en ineens toch weer een vieze sloot in springen wat hij al een hele tijd niet meer had gedaan. Of toch weer dingen van straat of uit de bosjes gaan eten…
Of je er nu 1 of 2 uitlaat…
Vergis je niet in de tijd die een tweede hond vraagt. Hij moet opgevoed worden en de honden hebben ook apart van elkaar 1 op 1 aandacht nodig. In het begin kan een pup nog niet zo ver lopen en zul je tijd moeten besteden aan de aangepaste socialisatie uitjes met de pup. Bedenk bovendien dat je 2 keer zoveel viezigheid, was en haren erbij krijgt :-). Een oppas voor 2 honden vinden kan ook een stuk moeilijker zijn dan voor 1.
1 is maar zo alleen
Soms overwegen mensen om een 2e hond erbij te nemen omdat ze denken dat het voor iedere hond goed is om samen met een andere hond te kunnen leven. Dit is niet het geval. Hoewel veel honden het inderdaad leuk vinden om een maatje op 4 poten te hebben, zit toch niet iedere hond hier op te wachten. Net zoals mensen zijn ook honden er in verschillende karakters, en er zijn er ook bij die liever rustig alleen ergens wonen.
Nog niet ontmoedigd? Dan nog wat voordelen en het plezier van 2 of meer honden!
2 honden krijgen meer beweging omdat ze samen kunnen rennen en spelen.
Ze kunnen elkaar gezelschap houden als er niemand thuis is.
De 2e hond kan zich optrekken aan de eerste. Als de eerste hond erg goed opgevoed, dan kan deze een positieve bijdragen leveren en helpen om de 2e hond op te voeden.
Een jongere hond kan een oudere hond verjongen.
Een onzekere hond kan veel baat hebben bij samenzijn met een andere hond, het kan hem meer vertrouwen geven.
Wat is jouw eigen ervaring? Overweeg je een 2e hond erbij te nemen? Hoe reageerde jouw 1e hond erop toen er een 2e bij kwam? Heb je een vraag over de interactie tussen de 2 honden? Je vraag of reactie kun je hieronder kwijt.
Hoe introduceer je een nieuwe pup aan de andere hond in huis?
En natuurlijk wil je ook wel eens lekker knuffelen met de pup maar wat als de eerste hond dit niet accepteert die aandacht voor de pup?
Hoi Miranda,
In het algemeen zou ik adviseren om een nieuwe pup op neutraal terrein kennis te laten maken met de andere hond in huis. Hierbij moet je uiteraard rekening houden met het karakter van de andere hond. Is deze over het algemeen tolerant tov andere honden dan zou ik de voorkeur geven aan een kennismaking waarbij beide honden los kunnen lopen.
Hoe reageert de eerste hond als je de pup aandacht wil geven?