mrt
23
Wat is het belangrijkste voor een betrouwbare blijf oefening?

Een  betrouwbare blijf-oefening geeft je zeer veel controle over je hond.

En die blijf oefening is zo’n oefening die eigenlijk pas nuttig wordt als je hond het goed kan. Want ga maar na, wanneer wil je die oefening gebruiken? In het ‘echte leven’ bedoel ik dan. Waarschijnlijk zijn er wel wat afleidingen in de buurt in dit soort situaties. Andere honden of rennende kinderen of een overstekende kat…

Er zijn 3 dingen die ervoor zorgen dat je hond snel veel beter kan worden in deze oefening, ook met afleiding in de buurt.

 1. Geef de oefening een duidelijk begin EN een duidelijk einde! Leer de hond niet alleen dat hij moet blijven maar vooral ook wanneer hij weer mag opstaan. Leer hem dat jij dat einde aangeeft (met ‘vrij’ bijvoorbeeld). Dat hij dus niet mag opstaan na het koekje of na je aai of goedkeurende blik. Hoe kun je dat aanleren? Geef bijvoorbeeld niet steeds 1 koekje en dan einde oefening. Geef er soms 2 of 3, zo weet de hond nooit wanneer het de laatste is. Sluit de oefening vervolgens af met ‘vrij’ en daarna krijgt de hond geen beloning meer en wacht je tot hij iets anders gaat doen.
 2. Stel een (haalbaar) doel. Ga niet zomaar oefenen. Grote kans dat je dan oefent totdat het mis gaat, zonde! Voor een zo betrouwbaar mogelijke blijf oefening moet de hond zo veel mogelijk succes hebben. Start dus met ‘zit’ – ‘blijf’- 1 sec – 1, 2 of 3 koekjes – ‘vrij’. Gaat dit goed? Dan maak je de tijd langer en de situaties moeilijker.
 3. Afleiding in de buurt = kans om beloning te verdienen. Als je hem wil leren blijven met afleiding in de buurt moet je ervoor zorgen dat hij die afleiding wel waarneemt. Maak er dus geen aandacht oefening van. Zo van: kijk-maar-naar-mij-want-dan-zie-je-de-afleiding-niet. Wat gebeurt er dan zodra je hond de afleiding wel waarneemt?! Hoe oefen je dit? Start op grote afstand met afleiding. Wacht totdat je hond de afleiding waarneemt en beloon hem dan direct. Als je afstand groot genoeg is, is de kans groot dat de hond kan blijven zitten. Bovendien probeer je zó snel te belonen dat de hond de kans niet krijgt om op te staan.

blijf signaal hand

6 Comments
 1. foutje op de site? Er is geen tekst bij “wat is het belangrijkste voor een betrouwbare blijf oefening”.
  Ik ben natuurlijke reuze benieuwd naar de tekst.
  groetjes Ellen de Goede

  • Hoi Ellen,

   Hoe gaat het met jou en Roefke?
   Het was inderdaad niet helemaal goed gegaan met bijwerken en opslaan. Als het goed is, kun je het artikel nu wel lezen. Groetjes Sandra

 2. Hoi Sandra,

  Ik krijg alleen de titel te zien van het artikel, maar het artikel zelf niet. Ligt dat aan mijn computer of staat het er gewoon nog niet op? Alle andere artikelen kan ik wel lezen.

  Groetjes,
  Carolien.

  • Hoi Carolien,

   Het was inderdaad niet helemaal goed gegaan met bijwerken en opslaan. Als het goed is, kun je het artikel nu wel lezen. Groetjes Sandra

 3. Hallo Sandra, ik heb een hondje van 14 maanden, kruising toy-poedel/shih-thu. Ze doet het heel goed. Alle basis commando’s kent ze goed. Zitten, blijven, wachten voor stoepranden, hier komen etc. Ik ben begonnen met haar te leren niet te trekken aan de lijn. Dat vindt ze heel moeilijk. Ook is ze de laatste dagen heel onrustig als ik op vreemde plaatsen met haar loop. Ze houdt haar staart laag en heeft vluchtgedrag. Dus nog meer trekken aan de riem. Ik maak de fout dat ik op n gegeven moment daar kwaad om ben geworden. Heel jammer maar wel gebeurd. Hoe kan ik dit weer in goeie banen leiden. Weet even geen oplossing. Ze heeft ook slecht gedrag naar grote honden dan gromt ze en als de hond niet naar haar luistert en doorgaat haalt ze uit. Ik hoop dat je alles begrijpt en me kan en wilt helpen. Groetjes, Irene

  • Hoi Irene,

   Is er iets voorgevallen waardoor ze ineens onrustiger/onzeker/angstig gedrag vertoont buiten? Ik zou eerst ervoor willen zorgen dat ze zich weer wat lekkerder in haar vel voelt en meer ontspannen is buiten en daarna pas weer het oefenen met niet trekken aan de lijn oppakken. Zolang ze zich niet veilig voelt is het concentreren op zo’n oefening heel moeilijk of misschien wel onmogelijk voor haar. Met het risico dat de frustratie bij jou ook weer oploopt.
   Wat betreft haar gedrag naar grote honden, kan ik dat eigenlijk wel goed begrijpen en ik zou het niet willen benoemen als slecht gedrag. Hoewel ik begrijp dat het voor jou ongewenst is, is het voor haar niet meer dan normaal dat ze haar grens probeert aan te geven. Zoals je het beschrijft, en dat is natuurlijk lastig zonder dat ik de hond gezien heb, klinkt het alsof ze eerst probeert op een nettere, beleefdere, meer geremde manier aan te geven dat ze niet gediend is van de andere hond en hem vraagt afstand te houden (het grommen van een hond kan deze functie hebben). Als de andere hond dan ‘niet luistert’ en doorgaat, maakt ze op een andere manier duidelijk dat ze er niet van gediend is.
   Je kunt proberen om in zo’n situatie de andere hond af te leiden, dor tegen hem te praten of wat lekkers voor hem weg te gooien. Zo geef je je eigen hond de ruimte en hoeft ze niet te grommen/ snauwen.
   Om beter advies op maat te kunnen geven zou ik de hond en haar gedrag moeten zien. Je kunt me daarover een email sturen.

Leave a comment