Hoe maak je van de hond zijn grootste afleiding zijn grootste beloning?!

Als je hond snel is afgeleid door bijvoorbeeld luchtjes of andere honden, krijg je al snel te horen of lees je hier en daar in tips dat je moet proberen ervoor te zorgen dat jij als baasje het meest leuke en interessante bent voor de hond. Je gaat op zoek naar andere of sterkere vormen van beloning die je de hond kunt geven. Stukjes ander lekkers, sterker ruikend of ander speelgoed.

Soms is deze aanpak succesvol en het kan ook zeker een bijdrage leveren om meer aandacht van je hond te krijgen en meer controle over hem in moeilijke situaties met veel afleiding.

Maar je kunt, ook al pas je bovenstaande toe, toch het gevoel blijven houden dat je ‘in strijd’ blijft met je hond omdat hij eigenlijk toch liever wil snuffelen of blijft trekken naar die andere honden.

Kijk eens op een andere manier naar beloningen. Niet alleen dingen die JIJ de hond kunt GEVEN kun je als beloning gebruiken maar ook dingen die de HOND graag WIL DOEN!

Geef de HOND wat hij GRAAG WIL DOEN als beloning voor wat JIJ GRAAG WIL DAT DE HOND DOET.

Geef de hond toestemming om te doen wat hij wil nadat hij iets heeft gedaan wat jij wil dat hij doet (of om te beginnen, een ienie-mini stukje in de goede richting van het gedrag dat je uiteindelijk wil.)

Zo hoef je niet meer altijd de leukste te zijn! In plaats daarvan geef je de hond toestemming om te gaan doen wat HIJ het leukste vind op dat moment (uiteraard zijn er grenzen).

Bijvoorbeeld: je hond  wil heel graag snuffelen maar jij wil graag meer aandacht van de hond. Je kunt hem dan steeds verbieden om te snuffelen of je blijft steeds geluidjes maken of op andere manieren zijn aandacht vragen en hem belonen als hij naar je kijkt met wat lekkers of spel.

Als je hond lekkers of spel leukt vindt, dan is deze methode wellicht succesvol, maar wat nou als hij eigenlijk dat snuffelen liever doet dan het lekkers eten of spelen met jou. Dan sta je daar. Aan je hond te trekken (letterlijk of figuurlijk) en voelt het als een strijd. 

Bovendien ga je hiermee ook voorbij aan wat je hond eigenlijk zo graag wilde, snuffelen! En de wandeling is ook voor hem toch?!

Je loopt het risico dat hij geïnteresseerd blijft in het gras en ondanks je vele beloningen in de vorm van spel of lekkers, de hond steeds zal proberen met zijn neus bij het gras te komen.

Je kunt dit ook anders aanpakken. Vraag hem om heel even aandacht voor je te hebben of wacht het juiste moment af en in ruil daarvoor geef je hem toestemming om vervolgens even in het gras te snuffelen.

Op deze manier wordt jij als baasje als het ware zijn toegangspoortje tot allerlei leuke dingen in de omgeving die hij graag wil doen.

Zo kun je snuffelen maar bijvoorbeeld ook het contact met andere honden, tegen een boom plassen, los mogen lopen of zwemmen als beloning gaan gebruiken.

 • Even zitten, dan naar de hond om te begroeten.
 • Rustig meelopen aan de lijn zonder trekken, tegen een boom mogen plassen.
 • Een spelletje met de baas doen en daarna lekker los mogen lopen.
 • Rustig aandacht hebben voor de baas met als beloning toestemming om te gaan zwemmen.

Zo wordt je als baasje niet zijn belemmering om te doen wat hij eigenlijk wil (“jakkes, mijn baas vraagt weer iets”) maar de hond leert dat met jou bezig zijn hem toegang geeft tot andere leuke activiteiten (“jippie mijn baas roept weer, wat zal er nu weer voor leuks volgen”).

Wil je me hieronder in de reacties laten weten wat de grootste afleiding is voor jou hond en misschien heb je nu al een ideetje hoe je deze als beloning kunt gaan gebruiken?

5 Comments
 1. We hebben een paar keer geoefend met het eerst gaan zitten alvorens onze pup naar een andere hond hond of naar mensen toe mag. Met als het gevolg dat ze gisteren spontaan ging zitten toen ze mensen zag lopen. Leuke oefening!

  • Sandra_CaniConnect

   Hoi Miriam, leuk om te lezen. Hoe gaat het nu met haar? Ik hoop jullie na de vakantie weer in de lessen te zien. Kom je nog naar de open dag?

 2. Tjee Sandra, het lijkt erop dat je hier Joep zijn gedrag beschrijft. 🙂
  Inmiddels weet hij dat als er een andere hond aan komt hij eerst bij mij moet komen en gaan zitten en hij dan pas toestemming krijgt om naar de andere hond te gaan. (mits de andere eigenaar dat ook goed vind) Qua snuffelen en aandacht vragen is er nog wel werk te verzetten. Het lijkt er soms op dat Joep mij volledig negeert als hij aan het snuffelen is. Maar ook hier probeer ik door zijn naam te roepen zijn aandacht te krijgen, dat lukt soms. Nu moet ik hem daarvoor gaan belonen begrijp ik en ZEGGEN dat hij mag snuffelen.
  We gaan ermee aan de slag.

  • Sandra_CaniConnect

   Nu begrijp ik waarom Joep ineens zo vooruit is gegaan de afgelopen weken tijdens de lessen :-), blijven toepassen zou ik zeggen!

 3. Saar snuffelt erg graag. Ook wil ze erg graag weten wat er “om de hoek ligt”. Maar Saar is pas 8 maanden en voor haar leeftijd doet ze het enorm goed. Het is zelden een probleem.
  Ik doe elke wandeling oefeningetjes met haar. En dat vind ze erg leuk. Ze komt ook erg vaak uit zichzelf bij me als ze los loopt, gewoon om te kijken of ik nog een werkje voor haar heb.
  Dan likt ze even aan mijn hand, gaat naast me zitten of kijkt me van een afstandje aan.
  Vandaag was haar zusje bij ons logeren en kwam ze zelfs tijdens spel naar me toe toen ik haar riep. Man, wat was ik trots op haar! Alleen met andere honden… Die vind ze zooooo leuk. Dan is het erg moeilijk om haar aandacht vast te houden. Ze wil er gewoon zo graag naar toe. Ze gaat wel braaf zitten als ik dat vraag (als ze aangelijnd is) maar ze heeft dan een enorme focus op de andere hond. Als ze los is, is het minder vaak een probleem omdat ik honden meestal eerder signaleer dan zij 🙂 Dan roep ik haar bij me en kan ik haar beter reguleren.

Leave a comment