06 20 95 38 47 sandra@caniconnect.nl

Je hebt een probleem, klein of groot, met je hond of pup. Je gaat op zoek naar hulp! Je informeert bijvoorbeeld bij de fokker, hoe je om moet gaan met dat bijtgedrag bijvoorbeeld, en die geeft je een bepaald advies (ik noem bijtgedrag als voorbeeld, maar hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld opspringen tegen mensen, blaffen als de bel gaat, uitvallen aan de lijn, niet komen als de hond geroepen wordt en vul verder maar aan…).

Met het advies dat je krijgt ga je aan de slag maar het gedrag verbetert niet echt snel. Dan kom je tijdens de wandeling een buurvrouw tegen die al tig jaar honden heeft en die weet DE oplossing voor je probleem. Wat zij zegt klinkt aannemelijk dus dat ga je maar eens proberen. Vervelend genoeg wordt het gedrag nu alleen nog maar erger! Wat moet je nu toch?! Nou dan maar eens op internet zoeken. Ha, hier staat iets wat misschien bruikbaar is…STOP!!!

Wat ik hierboven beschrijf hoor en zie ik heel veel om me heen gebeuren. Je loopt ergens tegenaan, je weet je geen raad, wil zo snel mogelijk een oplossing, gaat op verschillende plaatsen op zoek naar dieĀ oplossing en je probleem wordt ondertussen alleen maar groter.

Hou, als je eenmaal een methode hebt gevonden die je wat lijkt, daar lang genoeg aan vast voordat je je koers wijzigt en iets anders probeert. Als iets echt niet werkt voor jullie of het past je niet dan is het uiteraard verstandig om een alternatief te zoeken. Echter allerlei adviezen zeer kort ‘proberen’ of ’testen’ werkt zowiezo niet. Je hond krijgt niet de tijd om te wennen aan de nieuwe manier, de nieuwe regels, de nieuwe oefeningen en zijn gedrag zal niet in een dag of twee ineens 100% verbeteren. Dat heeft tijd nodig, geef het die tijd! Echt, geloof me, als je gaat shoppen voor oplossingen, zal je probleem alleen maar groter worden.

Doe jezelf en je hond een plezier! Zoek hulp en adviezen, maak een plan en hou je daar een tijd aan! Alleen dan kun je zien wat het effect is op het gedrag van je hond.