fbpx
apr
26
Over titeren en vaccineren van je pup

(Dit stukje is geschreven door dierenarts Mariëtte Roelofsen van Dierenkliniek Cato)

Vanaf het moment dat een pup van jou is, mag en moet jij zelf keuzes en beslissingen gaan maken over de verzorging van jouw pup. Een van de keuzes die je tegenwoordig kan maken is: Wil ik mijn pup (zoals al tientallen jaren gebruikelijk) “blind vaccineren” of wil ik mijn hond laten titeren. Dat zou betekenen dat er met een bloedtest eerst gekeken wordt of een vaccinatie wel echt nodig en nuttig is.

Om hier een goede keuze in te maken, volgt nu de info zodat jij een goede beslissing kan maken voor jouw pup.

Wat is titeren?

Door het afnemen van een druppel bloed van de hond kan worden bepaald of er nog voldoende antilichamen in het bloed aanwezig zijn. Hierdoor kun je zien of de hond wel of niet gevaccineerd moet worden, waardoor hij of zij niet onnodig een vaccinatie krijgt.

Waar is het aloude standaard vaccinatieschema op gebaseerd?

Al jaren worden honden volgens een standaard vaccinatie schema beschermd tegen de ziektes Hondenziekte, Parvo, Besmettelijke Leverziekte, Kennelhoest en Ziekte van Weil. Pups worden hierbij gevaccineerd op 6, 9 en 12 weken. Volwassen honden worden ieder jaar of iedere 3 jaar geënt afhankelijk van om welke ziekte het gaat. Voor de vaccinatie tegen Ziekte van Weil en voor Kennelhoest geldt dat deze inderdaad echt jaarlijks herhaald moet worden. Wetenschappelijk onderzoek heeft echter uitgewezen dat de cocktailenting voor honden tegen Parvo, Hondenziekte en de Besmettelijke Leverziekte niet
jaarlijks nodig is. Zo wordt de cocktail daarom bij Dierenkliniek Cato nog maar één keer in de 3 jaar gegeven. Het blijkt echter dat bij een groot aantal honden de bescherming van de cocktail zelfs nóg langer duurt, variërend van 6 tot 16 jaar.

Met de titerbepaling wordt de aanwezigheid van antilichamen in het bloed bepaald. Hierdoor wordt bekend hoe de bescherming is van jouw dier tegen de verschillende ziektes. Hierna kan de vaccinatie precies worden afgestemd op jouw hond.

Voor pups geldt dat het vaccinatieschema is gebaseerd op de wetenschap dat ergens in de eerste 12 weken de bescherming door de antilichamen die zij meekrijgen van hun moeder, via melkopname, wegvalt. Als de bescherming wegvalt, moet de vaccinatie de bescherming overnemen. Maar hoeveel antilichamen ze opnemen, in hoeverre de antilichamen echt zijn opgenomen en wanneer de bescherming afneemt verschilt per pup. De reden dat pups
standaard 3x worden gevaccineerd, is omdat we niet weten wanneer die antilichamen verdwenen zijn en dus niet weten of een vaccinatie aan zal slaan of niet.

Met het volgen van het standaard schema gaat iedere hondeneigenaar ervan uit, dat zijn pup vanaf de laatste vaccinatie volledig beschermd zal zijn. Echter we weten dat zo’n 5% van de pups niet beschermd wordt ondanks het “juist” uitvoeren van de vaccinatieschema.

Om onnodig vaccineren te voorkomen en zeker te weten dat de vaccinatie aanslaat, kan met de titerbepaling eerst worden gekeken of er nog antilichamen zijn en pas wanneer deze verdwenen zijn, wordt er dan een vaccinatie gegeven. Er is een toenemend aantal fokkers in Nederland die hiervan op de hoogte zijn en daardoor hun pups inderdaad laten titeren om zo onnodig vaccinaties te voorkomen.

Controle van de bescherming van je pup op 16 weken

Omdat we weten dat bij het volgen van het standaard vaccinatie schema zo’n 5% van de pups toch niet volledig beschermd is, raden wij alle puppy eigenaren aan om op 16 weken een titerbepaling te laten uitvoeren. Alleen door deze bloedtest weet je of jouw pup echt beschermd is tegen Parvo, Hondenziekte en Besmettelijke Leverziekte.

Wat nu: blind vaccineren of titeren?

Maar nu is de vraag: wat wil jij met je pup en zijn vaccinaties?

Wanneer kies je voor titeren en wanneer voor vaccineren?

Het standaard vaccinatieschema volgen is:

 • goedkoper en
 • alle dierenartsen zijn hiermee bekend

Wanneer is titeren iets voor jou en je pup?

 • als je het lichaam van je hond niet onnodig wil belasten en alleen wil vaccineren als het
  echt nodig is.
 • als je wilt weten of de vaccinaties die gegeven zijn, ook echt tot bescherming tegen de
  ziektes hebben geleid.
 • als je een hond hebt die in het verleden een reactie heeft gehad op een vaccinatie.
 • als je eigenaar bent van een hond met een verminderde weerstand bijvoorbeeld door
  allergieën, onderliggende ziektes en/of ouderdom.

Niet alle dierenartsen zijn met titeren bekend, dus het is zinvol als je hiermee verder wil, eerst goed uit te zoeken welke dierenarts jou daarbij kan helpen. Natuurlijk zoiezo Dierenkliniek Cato in IJsselstein : ).

Kosten van titeren

Het laten uitvoeren van een titerbepaling kost in 2018 bij Dierenkliniek Cato € 47,50 per hond. Mocht blijken uit de test dat je hond een vervolgvaccinatie alsnog nodig heeft, dan betaal je voor de vervolgafspraak inclusief de vaccinatie € 12,75.

Ik hoop dat je met deze info een goede keuze kan maken die bij jou past. Voor vragen kan je altijd terecht bij Mariëtte Roelofsen – Dierenkliniek Cato.

Leave a comment