06 20 95 38 47 sandra@caniconnect.nl

pup zindelijk makenDe ontwikkeling van de zindelijkheid van een pup begint al in het nest bij de fokker. Pups zullen instinctief  vanaf de leeftijd van ongeveer 3 weken hun nest niet willen bevuilen en, als ze voldoende uitloopmogelijkheden hebben, steeds een stukje verder bij het nest vandaan hun behoeften doen.

Verder moeten pups groeien om zindelijk te worden, net als bij kinderen moet de blaas sterker worden en krijgen ze als ze iets ouder zijn langzaam meer controle over hun spieren.

En er is nog een voorwaarde om zindelijk te kunnen worden, je puppy moet zich veilig voelen. Dan kan hij zijn behoeften leren doen op de door jou daarvoor uitgekozen plek.

Zeker de eerste periode nadat je je puppy hebt opgehaald, zul je merken dat hij buiten, terwijl jij daar staat te wachten op een plas, heel snel is afgeleid door van alles. Er gaat ergens een deur open, er rijd een auto langs, een blaadje wappert in de wind, hé wat ruikt hij daar?, O daar komen mensen aan!…

Wanneer moet je pup plassen / poepen?

Uitlaatmomenten overdag zijn:

  • Iedere 1,5 uur

+ direct als de pup wakker wordt,

+ even (dit is bij iedere pup anders) nadat de pup heeft gegeten,

+ tijdens en na opwinding (spelen, bezoek, thuiskomst)

+ bij intensief snuffelen, piepen, rondjes draaien,

+ voor het slapen gaan en ook voordat je de pup overdag voor zijn rust in de bench of puppyren doet.

Voorbeeld: Stel dat je pup om 12:00u heeft geplast. Om 12:45u komt er bezoek, hoewel de 1,5 uur nog niet voorbij zijn, ga je nu toch een keertje extra met hem naar buiten. Daarna begint je 1,5 uur weer te tellen. Speelt het bezoek echter even met je pup, dan moet hij weer een keer extra naar buiten.

Direct als hij wakker wordt, betekent ook echt DIRECT als hij wakker wordt. Zorg dat je bij hem bent voordat hij opstaat en de eerste passen heeft gezet Zorg ervoor dat je schoenen klaar staan, de lijn binnen handbereik ligt en de sleutels in de deur zitten ?. Nog even dit of dit afmaken…..GAAT NIET!

Naar buiten gaan met je pup

Til hem op en zet hem de eerste dagen pas weer neer op de plek waar hij mag plassen. Na een paar dagen, zet je hem een paar meter vóór de plek neer waar hij mag plassen. Hij zal het herkennen en er zelf naar toe lopen. Zo kun je de afstand die je pup naar het plasgebied loopt steeds verlengen. Na een tijdje kan hij dan zelf naar het plasgebied lopen.

Je hoeft niet ieder plas of poepmoment ook met je pup een stukje te wandelen. Ga zo’n 3 keer per dag een stukje op pad met je puppy, alle andere keren zijn alleen om te plassen en/of poepen en hop, weer naar binnen.

Geduld en herhaling

Blijf buiten staan op een plaats waar de hond zijn behoeften mag en kan doen. Wacht daar tot hij dat heeft gedaan en beloon hem dan. Pups zijn in het begin buiten vaak snel afgeleid en vergeten dan hun behoeften te doen. Ze voelen zich buiten nog niet veilig en ook dat maakt het moeilijk voor ze. Door op één plek te blijven is de pup daar sneller bekend en zal hij sneller leren buiten zijn behoeften te doen.

Het kan zijn dat de pup tijdens het uitlaten zijn behoeften toch niet heeft gedaan, hoewel het gezien de tijd wel heel goed zou kunnen. Houd de pup binnen dan aan de lijn of zet hem even in de bench. Hij zal niet snel direct bij zijn baasje in de buurt zijn behoeften doen en in de bench ook niet. Ga na een minuut of 5 weer met hem naar buiten om hem nog een kans te geven. Mogelijk moet je dit een aantal keer herhalen. Geef hem geen kans om zijn behoeften in huis te doen.

Toch een ongelukje?

Als de pup toch binnen een ongelukje heeft, ruim het op zonder iets tegen de pup te zeggen of boos te worden.  Ook als je te laat bent en de pup is al begonnen te plassen of poepen, laat hem nu maar doen. Als je hem nu nog optilt, stopt hij meestal wel met plassen maar… er is een risco dat hij schrikt van je plotse interactie en denkt: “o, o, ik mag niet plassen bij mijn baasje in de buurt…”

Bovendien, als je hem nadat je hem hebt opgepakt nog buiten neerzet, in de hoop dat hij daar zijn plas afmaakt, is dat bijna nooit het geval. De druk is er namelijk vanaf, de pup is weer afgeleid en met andere dingen bezig. Ga je nu echter weer naar binnen, grote kans dat je weer een ongelukje hebt na een korte tijd. Zijn blaasje was immers nog niet helemaal leeg… Dus is hij eenmaal gestart … laat het. Volgende keer beter opletten en eerder reageren.

Je pup belonen

Alle keren dat de pup buiten zijn behoeften doet, prijs je hem rustig met je stem en je kunt hem extra belonen met wat lekkers. Geef hem wel de tijd om zijn behoeften helemaal te doen, door te snel te gaan belonen kan de pup worden afgeleid en doet hij slechts een deel van zijn behoeften buiten en daarna de rest misschien weer binnen. Wacht dus met belonen totdat je pup helemaal klaar is.

 

Anticipeer zoveel mogelijk op de tijden dat hij zijn behoeften moet doen. Probeer voordat hij gaat piepen en onrustig wordt met hem naar buiten te gaan. Zo leert de pup dat jij aangeeft wanneer er tijd is om te plassen en poepen en niet andersom.

 

Een pup zindelijk maken vergt tijd en vereist veel aandacht in het begin. Als je hem echter de eerste paar weken zeer goed in de gaten houdt en zo weinig mogelijk de kans geeft om zijn behoeften binnen te doen zal hij snel in de gaten hebben wat de bedoeling is.

Wil je meer leren over het zindelijk maken, omgaan met bijtgedrag van je puppy en andere dingen die in die eerste periode met je puppy zo belangrijk zijn?
  • Hoe je ervoor zorgt dat je puppy genoeg slaap krijgt,
  • Hoe je je puppy goed socialiseert,
  • hoe je ervoor zorgt dat hij zindelijk wordt,
  • wat je moet weten over de levensfases waar jouw opgroeiende pup doorheen gaat en hoe dat van invloed is op zijn gedrag,
  • hoe je puppy leert, zodat je het opvoeden en trainen een stuk gemakkelijker, logischer en leuker wordt,
  • welke dingen je op moet letten als je je hond nieuwe dingen wil aanleren zodat het niet alleen maar “leuke trucjes” blijven maar de oefeningen ook echt kunt gaan gebruiken in de dagelijkse praktijk,
  • waar je op moet letten bij het ontmoeten van een andere hond, hoe je kunt beoordelen hoe een ontmoeting zal gaan verlopen.

deze en andere onderwerpen die er allemaal voor zorgen dat je je puppy beter gaat begrijpen worden uitgebreid uitgelegd in de totaal 13 masterclasses uit de masterclass serie “meer inzicht in (het gedrag van) je hond”.