06 20 95 38 47 sandra@caniconnect.nl

vuurwerktips voor de hondDeze vraag kregen we van iemand die de puppycursus bij ons volgt.

“Ik wil graag weten hoe ik met de jonge pup (morgen 12 weken) om moet gaan met knallen buiten.
Bij ons in de buurt zijn ze nu al af en toe met vermoedelijk rotjes bezig.
Binnen reageert de pup er niet op, waarschijnlijk omdat mijn oudere hond van 10 totaal niet om knallen geeft.
Het is nog niet voor gekomen dat de pup buiten liep als er geknald werd. Als ik het hoor wacht ik even met uitlaten tot het weer rustig is. Maar ik zal het niet altijd kunnen ontlopen. Mijn vraag is wat kan ik doen als er buiten knallen zijn waar de pup wellicht van zou schrikken. Normaal negeer ik het gedrag en loop door.”

Angstgedrag, mits in proportie, is nuttig. Het beschermt de hond tegen dingen die potentieel gevaarlijk voor hem zouden kunnen zijn. De ene hond heeft meer aanleg voor angstgedrag dan de andere. 2 Honden die in dezelfde situatie terecht komen, kunnen er dus anders op reageren. De ene hond schrikt alleen maar ergens van, herstelt en het blijft bij deze ene ervaring. Een andere hond schrikt niet alleen maar raakt angstig, probeert te vluchten en de keer erna dat hij in een vergelijkbare situatie terecht komt, zal hij meer gespannen zijn en eerder angstig worden.
In dit geval betreft het dus een pup die nog geen negatieve ervaring heeft met harde geluiden of vuurwerk knallen. Hoewel het ene ras gevoeliger is om angsten te ontwikkelen en sneller gevoelig voor geluiden, weet je van te voren niet of je hond hier aanleg voor heeft. Wat kun je het beste doen?

Wat het baasje van deze pup doet, namelijk even wachten met uitlaten tot het weer rustig is, is heel verstandig. Zo voorkom je een eventuele negatieve ervaring. Maar zoals het baasje ook zegt, je kunt het niet altijd ontlopen, soms wordt je er door verrast.

Wat kun je doen als je pup ergens van schrikt?

Als je pup ergens van schrikt, maar niet wil vluchten, geef hem dan de tijd om informatie te verzamelen. Hij zal wat ineenduiken, misschien een stap opzij of naar achteren doen en kijken in de richting van het geluid. Je kunt op een rustige toon benoemen wat er gebeurde. Je pup zal niet begrijpen wat je zegt maar wel uit je intonatie op kunnen maken dat ‘het blijkbaar een naam heeft en wel meevalt.’ Als hij klaar is met het verwerken, zal hij weer rustig met je mee kunnen lopen.

Schrikt hij zo erg van iets dat hij wil vluchten (hij trekt naar het einde van de lijn en blijft daar trekken), probeer dan of je je pup kunt stimuleren om naar jou toe te komen. Als het lukt om je pup naar je toe te laten komen, kijk of hij in jouw buurt weer kan ontspannen. Wat maar helpt om je pup te laten ontspannen is ok om te doen. Helpt eten? Geef hem brokjes of lekkers. Helpt snuffelen? Strooi wat voer op de grond zodat hij kan snuffelen. Helpt samen rennen? Ga samen een stukje rennen. Wat helpt jouw pup om zijn spanning weer kwijt te raken? Als het niet lukt om je pup naar je toe te laten komen, loop rustig met hem mee en laat hem weggaan uit de situatie. Blijkbaar is het té groot voor hem en hem in de situatie houden, zal het mogelijk alleen maar erger maken!

Wat moet je absoluut niet doen?!

Forceer niets! Denk niet: ‘mijn pup moet het maar leren, hij went er maar aan. Als hij erg bang is, ga ik juist die harde knallen opzoeken.’ Niet doen! Je puppy ‘onderdompelen’ in iets wat té groot en bedreigend voor hem is, lost het niet op maar maakt het erger. Aan dingen zoals geluiden wennen, kan alleen als je puppy de informatie over wat hij meemaakt, normaal kan verwerken. Als hij in paniek is, gebeurt dat niet, dan is er alleen maar de paniek! Je puppy ‘denkt dan niet meer normaal na’ en is niet in staat om te leren ‘dat het allemaal wel meevalt.’