06 20 95 38 47 sandra@caniconnect.nl

(Dit stukje is geschreven door dierenarts Mariëtte Roelofsen van Dierenkliniek Cato)

Vanaf het moment dat een pup van jou is, mag en moet jij zelf keuzes en beslissingen gaan maken over de verzorging van jouw pup. Een van de keuzes die je tegenwoordig kan maken is: Wil ik mijn pup (zoals al tientallen jaren gebruikelijk) `gewoon de entingen geven` of wil ik mijn hond laten titeren. Titeren betekent dat er, met slechts enkele druppels bloed, eerst gekeken wordt of een vaccinatie wel echt nodig is. De vaccinaties wordt hierna dus exact afgestemd op jouw hond. Om deze keuze te maken, krijg je hieronder meer info over vaccineren en titeren.

Waar is het aloude standaard vaccinatieschema op gebaseerd?

Al jaren worden honden in Nederland volgens een standaardschema gevaccineerd tegen de ziektes Hondenziekte, Parvo, Besmettelijke Leverziekte, Kennelhoest en Ziekte van Weil. Pups worden hierbij gevaccineerd op 6, 9 en 12 weken. Volwassen honden worden ieder jaar of iedere 3 jaar geënt afhankelijk van om welke ziekte het gaat. Waarom worden pups 3 keer gevaccineerd? Omdat een vaccinatie pas aanslaat als de antistoffen die de pup van moeder heeft meegekregen, verdwenen zijn. Wanneer dit het geval is, verschilt per pup, en dus verschilt het moment van “aanslaan” van de vaccinatie per pup. Daarom vaccineren we 3 keer ‘blind” ervan uitgaande dat bij 1 van die vaccinaties de enting zal aanslaan. Door de titeren meet je de antistoffen van moeder en weet je dus exact wanneer de antistoffen van moeder wegzijn en dus wanneer de vaccinatie zal aanslaan.

Met het volgen van het standaard schema gaat iedere hondeneigenaar ervan uit, dat zijn pup vanaf de laatste vaccinatie volledig beschermd zal zijn. Echter we weten dat zo’n 5% van de pups niet beschermd wordt ondanks het “juist” uitvoeren van de vaccinatieschema.

Ook voor de driejaarlijkse cocktail geldt dat de meeste honden 3 jaar beschermd zullen zijn tegen de ziektes na vaccinaties. Maar veel honden kunnen er nog veel langer mee door en hebben dus niet iedere drie jaar de vaccinatie nodig. Sommige honden zijn wel 8 jaar beschermd met 1 vaccinatie. Titeren betekent daarmee ook bij volwassen honden “meten is weten”, waardoor maatwerk voor jouw hond  mogelijk wordt.

Belangrijk om te weten is dat je alleen kan titeren op de ziektes van de grote cocktail, te weten: Hondeziekte, Hepatitis en Parvo. Voor de Ziekte van Weil en Kennelhoest kan er niet getiterd worden dus hiervoor zal je het standaard schema moeten worden gevolgd, waarbij na de puppy entingen de entingen jaarlijks moeten worden gegeven om bescherming bij de hond te geven.

Dus …… Wat is titeren?

Door het afnemen van een druppel bloed van de hond kan worden bepaald of er nog voldoende antilichamen in het bloed aanwezig zijn. Hierdoor kun je zien of de hond wel of niet gevaccineerd moet worden, waardoor hij of zij niet onnodig een vaccinatie krijgt.

Wat is dan de keuze die je moet maken?

 • Weet met deze info van het bestaan van titeren
 • Maak de keuze of je je pup al wil laten titeren of pas op latere leeftijd.
 • Als je je pup de standaardvaccinaties geeft, laat dan op 16 weken met een titerbepaling controleren of de vaccinaties goed zijn aangeslagen.

Wanneer is titeren iets voor jou en je hond?

 • als je het lichaam van je hond niet onnodig wil belasten en alleen wil vaccineren als het
  echt nodig is.
 • als je wilt weten of de vaccinaties die gegeven zijn, ook echt tot bescherming tegen de
  ziektes hebben geleid.
 • als je een hond hebt die in het verleden een reactie heeft gehad op een vaccinatie.
 • als je eigenaar bent van een hond met een verminderde weerstand bijvoorbeeld door
  allergieën, onderliggende ziektes en/of ouderdom.

Niet alle dierenartsen zijn met titeren bekend, dus het is zinvol als je hiermee verder wil, eerst goed uit te zoeken welke dierenarts jou daarbij kan helpen. Natuurlijk zoiezo Dierenkliniek Cato in IJsselstein : ).

Kosten van titeren

Het laten uitvoeren van een titerbepaling kost in 2018 bij Dierenkliniek Cato € 47,50 per hond. Mocht blijken uit de test dat je hond een vervolgvaccinatie alsnog nodig heeft, dan betaal je voor de vervolgafspraak inclusief de vaccinatie € 13,50.

Ik hoop dat je met deze info een goede keuze kan maken die bij jou past. Voor vragen kan je altijd terecht bij Mariëtte Roelofsen – Dierenkliniek Cato.