06 20 95 38 47 sandra@caniconnect.nl

Wat zeg je??

Ja inderdaad! 

Het moet maar eens gezegd worden. 

Ik krijg regelmatig vragen over het socialiseren van puppys met andere honden en andere pups. 

Mensen zoeken een groepscursus omdat ze het belangrijk vinden om hun puppy goed te socialiseren. 

Wat is goed socialiseren van je puppy eigenlijk? Ik versta daaronder dat je je pup, in zijn eigen tempo, geleidelijk en met zoveel mogelijk positieve ervaringen, aan zoveel mogelijk dingen die hij later in zijn leven tegen kan komen, laat wennen. De positieve ervaringen in zijn puppytijd vormen een soort buffer voor als hij een keer iets meemaakt dat minder prettig is. 

Goed socialiseren is een intensief proces dat veel tijd kost. 

Socialiseren van je pup doe je niet even tussendoor, dat doe je niet alleen als je met hem op pad gaat voor een ‘socialisatie-uitje’. Socialiseren is nieuwe dingen aanleren, kennis maken met de wereld en dat doet je pup continue, de hele dag door.

Jouw taak als baasje is om je pup hierin zo goed mogelijk te begeleiden, aan te moedigen, vaardigheden aan te leren en voor zijn veiligheid te zorgen. Je moet je pup leren kennen en leren zien hoe hij op de omgeving om hem heen reageert (en andersom). 

 

Bij het socialiseren van een pup (en dat is dus continue) vraag ik me in alle situaties waarin ik met een pup ben, steeds het volgende af: “hoe draagt, dat wat mijn puppy nu meemaakt, bij tot zijn latere gedrag als volwassen hond? Wat leert hij hiervan op de lange termijn? Hoe zal deze ervaring zijn gedrag in de toekomst beïnvloeden?” 

 

Terug naar de puppycursus…

In een goede groepsles voor puppy’s kan je puppy dingen leren die bijdragen aan een goede socialisatie. 

  • Je puppy kan leren om ontspannen te zijn en op jou te kunnen letten, zelfs in de buurt van andere pups.
  • Jij als baasje kunt leren kijken naar je pup en wat hij laat zien in de interactie met soortgenoten en hoe jij daar als baasje het beste mee om kunt gaan. 
  • Je pup kan leren op een goede, leuke manier met soortgenoten te spelen én ook weer kunnen stoppen met spelen.

 

Maar jij en je pup kunnen ook andere dingen leren in een groepsles…. 

  • Je puppy kan leren om heel goed te worden in het blaffen naar andere pups. Of het te ruw spelen met soortgenoten.
  • Jij als baasje kan gefrustreerd raken omdat de groepssetting voor veel pups een hele moeilijke is om oefeningen aan te leren.
  • Je pup kan leren trekken aan de lijn omdat de andere pups in de buurt zoooo leuk zijn. 

 

Dit is geen pleidooi voor wel of geen puppycursus. En ik wil ook niet zeggen dat er geen goede groepscursussen voor puppy’s zijn.  

 

Ik wil je laten inzien dat voor een goede socialisatie van je pup er véél méér nodig is dan 1 uurtje in de week. Dat uurtje in de week kán bijdragen aan die socialisatie. Maar de  informatie en begeleiding die je nodig hebt om de socialisatie van jouw pup tot een succes te maken, om het goed te doen, daarvoor heb je NIET persé de andere puppy’s uit de puppycursus nodig.  

 

Krijg jij binnenkort een puppy in huis of heb je sinds kort een puppy in huis?

En heb je vragen over bijvoorbeeld het socialiseren van je puppy met andere honden en pups? Hoe kun jij JOUW pup daarin het beste begeleiden? 

Binnenkort geef ik weer een GRATIS webinar voor puppy’s. In dit gratis webinar leer ik je een beetje ‘pups’ denken waardoor het opvoeden van je puppy gemakkelijker en leuker wordt. Ik leer je niet alleen maar ‘de trucjes aan’ maar ik leer je ook om je pup te begrijpen.

Ben jij erbij? Geef je nu op! Het webinar is online vanuit huis te volgen.