fbpx
dec
19
Levensfases van je pup – deel 3

Je puppy groeit razendsnel. Voor je het weet is hij alweer 4 maanden oud.

En rond die leeftijd doet zich dan alweer een nieuwe fase aan, de zogenaamde vluchtfase…

Tot nu toe ontwikkelde iedere pup zich ongeveer in hetzelfde tempo en op dezelfde manier. Vanaf deze leeftijd komt daar verandering in. De snelheid van de ontwikkeling van de hond zal vanaf nu afhankelijk zijn van het ras. Kleine rassen zullen zich sneller ontwikkelen dan de grotere.

In deze periode komen ook aangeboren instincten en driften tot uiting. Een herder zal in deze periode mogelijk typische herder-trekjes gaan ontwikkelen, zoals meer interesse krijgen in bewegende dingen en er misschien wel achteraan willen jagen. En bij bijvoorbeeld een beagle zal zijn neustalent nu meer naar voren gaan komen.

Realiseer je dat gedrag dat aansluit bij de hond z’n natuurlijke instincten en driften voor de hond meestal als zelf -belonend wordt ervaren en dat het zich dus razendsnel kan ontwikkelen (ook richting ongewenst gedrag).

Het is belangrijk om deze talenten gecontroleerd tot ontwikkeling te laten komen.

Socialisatie stopt nooit, ook in deze fase is het belangrijk dat de hond in situaties blijft komen waarmee hij later ook in aanraking komt (en die hij inmiddels al normaal vindt waarschijnlijk).

Het is namelijk ook de fase waarin angst een grotere rol gaat spelen in hoe je hond reageert op bepaalde nieuwe of bekende dingen. In deze leeftijd kun je bijvoorbeeld meemaken dat je met je hond langs een stambeeld loopt, waar hij er misschien al meer van heeft gezien, maar nu ineens gaat hij ernaar blaffen of springt achteruit en wil er niet langs. Ditzelfde gedrag kun je ook zien bij bijvoorbeeld vuilniszakken of vuilcontainers die op een andere plek staan.

Allemaal heel natuurlijke en gezonde ontwikkelingen maar lang niet altijd eenvoudig om je geduld te blijven bewaren en in alle rust te blijven zoeken naar hoe je je puppy zonder kleerscheuren door deze fase heen loodst.

En dan krijg je nog … jawel … de puberteit (of was het nou pubertijd?)  Daarover de volgende keer meer.

Stap niet in de valkuil van “brandjes blussen”, daarvoor is deze periode veel te belangrijk!

Zoals je kunt lezen, staan je nogal wat fases te wachten voordat je puppy volwassen is en je achterover kunt leunen wat zijn opvoeding betreft 😉.

Ongetwijfeld ga ook jij vroeg of laat tegen vragen aanlopen bij de opvoeding en training van je puppy.

Wat ik dan vaak mis zie gaan is dat puppy-baasjes “gaan shoppen naar adviezen en oplossingen”.

Ze raadplegen een boek, bekijken een instructievideo op youtube of stellen hun vraag in een Facebook groep… of dat allemaal door elkaar heen.

En hoewel ze op deze manier best goede tips en adviezen kúnnen vinden, loop je het risico dat je wat ik noem “brandjes aan het blussen bent”.

Het ene boek zegt dit, de video op youtube adviseert iets anders en als reactie op je vraag in de Facebookgroep krijg je maar liefst nog eens 150 adviezen en tips :-0!

Hoe kom je er achter wat voor jouw puppy nu het juiste is?

Het risico hiervan is dat je heel druk bent met dingen die je, op de lange termijn, niet echt verder helpen. Ondertussen ontwikkelt je puppy zich verder en oefent hij misschien langer dan nodig was allerlei ongewenst gedrag.

En dus is het belangrijk dat je je bewust bent van het complete plaatje, dat je weet wat je aan het doen bent en dat het past in een methode, in een plan.

Zorg er dus voor dat je zo’n plan hebt. Zo’n plan geeft je houvast: wat doe je wanneer en hoe.

Hier kun je dan op terugvallen als je puppy in zo’n trossen-bananen-in-zijn-oren-fase zit (of één van de andere fases ;-).

Als je wilt kan ik je helpen met zo’n plan. Ik heb een hele mooie puppy-methode ontwikkeld waarin ik je aan de hand neem en precies vertel wat je wanneer kunt doen met je puppy en hoe. Het programma sluit precies aan bij al die fases waar je puppy doorheen gaat. 

In dat programma krijg je de tools en het inzicht hoe je een super-relatie met je puppy kunt opbouwen. Zo wordt je puppy een blije puppy en jij een blij en trots baasje :-).

En het mooiste is: je hoeft niet te wachten, kunt direct starten en de lessen in alle rust en op de momenten dat het jou (en je pup) uitkomt bekijken en ermee aan de slag gaan. 

Hier kun je meer informatie lezen over het puppy-programma ‘Vol vertrouwen je puppy opvoeden’. 

Leave a comment