06 20 95 38 47 sandra@caniconnect.nl

Voor het goed socialiseren met andere honden is het belangrijk dat je je, net als bij andere dingen die je je puppy wil leren, steeds goed afvraagt:

“hoe wil je later dat je hond zich in een soortgelijke situatie gaat gedragen?”

en vervolg-vragen zijn dan

“Hoe draagt, dat wat mijn puppy nu meemaakt, bij tot zijn latere gedrag als volwassen hond? Wat leert hij hiervan op de lange termijn? Hoe zal deze ervaring zijn gedrag in de toekomst gaan beïnvloeden?”

Goed socialiseren met andere honden betekent dan (wat mij betreft) bijvoorbeeld:

  • dat je puppy leert om zich veilig te voelen in de buurt van andere honden.
  • dat je puppy leert om andere honden te negeren.
  • dat je puppy leert om netjes te communiceren met andere honden (in het nest leert je puppy al om te communiceren met andere honden. Hij “spreekt” de hondentaal al. Wat hij nog moet leren is dat er een heleboel verschillende honden zijn en dat die allemaal net een tikkeltje anders kunnen reageren. Hij moet leren “finetunen” als het ware.)
  • dat je puppy, als hij zich daar goed bij voelt, vriendschappen kan sluiten met andere honden.

Realiseer je dat jouw pup van iedere ontmoeting en iedere interactie met een andere hond of andere pup iets zal leren.

Vraag je steeds af

“Wil ik dat mijn pup dit oefent?” en “Is dit wat hij nu nodig heeft?”

Vraag je bijvoorbeeld af wat je pup ervan leert als je hem op straat met iedere hond die je tegenkomt laat kennismaken. En wat leert je pup ervan als hij in de puppycursus met de andere pups mag spelen? Of als hij er juist niet mee mag spelen en daardoor gefrustreerd raakt en naar ze gaat blaffen?

Ik heb tijdens de hele ontwikkeling van mijn pup tot volwassen hond (en nu doe ik dit trouwens nog steeds!) een duidelijke keuze gemaakt in met welke honden ik haar wel en met welke ik haar niet liet kennismaken en/ of spelen.

Ik ging op zoek naar de interacties en leerervaringen die ze op een bepaald moment nodig had. Andere interacties probeerde ik te voorkomen of onderbrak ik.

Soms was een interactie “alleen maar” voor een leuk evenwichtig spel. Maar als ik bijvoorbeeld bij een spel zag (en dat doe ik nog steeds als ik dat nu zie) dat Giggle er alleen maar opgefokt van raakte of dat ze teveel onder de indruk was van de andere hond of juist te opdringerig en de andere hond dit niet passend voor haar kon aangeven, betekende dat ook dat ik een interactie onderbrak en Giggle eruit haalde (soms letterlijk in de periode dat ze niet op een andere manier bereikbaar voor me was ;-).

Zo zocht ik ook interacties op om haar het goede voorbeeld te geven, soms om wat zekerder te worden en soms juist om grenzen van andere honden te leren respecteren.

En soms zocht ik andere honden op juist om Giggle te leren ze te negeren (en dat vindt ze nog steeds het moeilijkste dus dat oefenen we nog regelmatig :-).

Goed socialiseren met andere honden doe je dus niet “standaard” maar de socialisatie is afgestemd op jouw pup!

Vond je dit artikel interessant en wil je meer inzichten en achtergronden óver je puppy en honden en hun gedrag? Meld je dan aan voor de online community van Cani-Connect.

Je kunt gratis lid worden en ik deel daar niet alleen tips en achtergronden óver honden en hun gedrag maar help ik je ook beter samenwerken mét je hond. Daarnaast kun je er terecht met al je vragen.  

Heb je sinds kort een puppy of krijg je binnenkort een puppy? Vraag dan hier de gratis ‘goed voorbereid training’ aan, je krijgt dan automatisch ook toegang tot de community.