Stel jij de waarom-vraag al?

De waarom-vraag

 

Je hond luistert niet…

Je puppy is te druk…

je hond blaft tegen andere honden,

je puppy bijt steeds zo hard…

 

en ga zo maar door. 

 

Je wordt er boos van, voelt je geïrriteerd, denkt misschien “hèh, luister nou toch gewoon eens!”, “doe toch eens normaal!”. 

 

Voor je het weet, ga je opzien tegen een wandeling, balen van je hond en word je onzeker over het gedrag van je puppy.

 

Daag beste maatje, allerliefste hondenvriend :-((.

 

We vinden van alles van het gedrag van onze honden. Het doet behoorlijk wat met ons. Ik zie en lees en hoor nog heel veel stress, verdriet, frustratie, onmacht en radeloosheid in het samenleven met onze trouwe viervoetige vriendjes. 

 

Ik ben ervan overtuigd dat één vraag je enorm kan helpen om gedrag, wat het dan ook is van je hond in perspectief te plaatsen. Deze vraag helpt je om inzicht te krijgen in je hond, in zijn gedrag én misschien ook fijn om te weten, in de richting waarin je de oplossing kunt zoeken!

 

Stel de waarom-vraag!

 

Waarom…. luistert je hond niet?

Waarom… is je puppy zo druk?

Waarom… blaft je hond tegen andere honden?

Waarom …bijt je puppy steeds zo hard?

 

Denk er maar eens over na. 

 

Misschien luistert je hond niet omdat je eigenlijk nog best wel weinig met hem hebt geoefend in de omgeving waar je nu bent, met de afleiding van andere honden erbij…

Misschien is je puppy zo druk omdat jij de hele dag op alles wat hij doet steeds reageert…

Misschien blaft je hond tegen andere honden omdat hij ze spannend vindt, onzeker wordt als hij er eentje ziet en niet precies weet hoe hij hiermee om moet gaan…

Misschien bijt je puppy steeds zo hard na een wandeling of in de avond omdat hij dan moe is en overprikkeld en eigenlijk zou moeten slapen maar dat lukt hem zelf nog niet zo goed…

 

Volgende keer meer over de waarom vraag en hoe je dat helpt bij een échte oplossing.

 

Voor nu ben ik benieuwd… over welk gedrag van jouw hond zou jij graag de “waarom” willen weten? Laat je reactie achter onder dit bericht.

8 Comments
 1. Waarom blaft hij tegen andere honden als we die tegen komen tijdens de wandeling

  • Dankjewel voor je reactie. Dit is een vraag die veel hondenbaasjes hebben, daar ga ik binnenkort meer aandacht aan besteden.

 2. Hallo Sandra;

  Wij hebben een teefje van 12 weken oud. Mijn vraag is hoe kan ik het bijten afleren, het afleiden met speeltjes helpt niet echt.
  Ze gaat maar door, totdat wij haar in de Bench zetten en dan is het klaar, en gaat ze slapen.
  Hoe kan ik hier het beste mee omgaan?

  Vriendelijke groeten,
  Yvonne kanne.

  • Het klinkt alsof ze moe is op zo’n moment. Dan is het geen bijt maar een rust probleem. Heb je dit artikel al gelezen? Groetjes

  • Dit is een vraag die veel hondenbaasjes hebben. Dankjewel voor je reactie. Ik ga er binnenkort meer aandacht aan besteden.

 3. Sandra, waarom bijt de hond zo in de riem als we hem uit willen laten. Hij bijt niet alleen, maar gaat er ook overdreven (met geluid) mee spelen.

  Dat maakt het uitlaten van de hond erg lastig.

  Overigens vertoont de hond dit gedrag ook (en misschien nog wel extremer) als hij los heeft gelopen en veel heeft gerend door hoog gras en in het water.

  • Sommige honden bijten in de riem om spanning of opwinding af te reageren. Ze weten zich dan geen raad met een bepaalde situatie (of soms brengt wandelen in het algemeen al spanning/ opwinding met zich mee). Het karakter van de hond zorgt er dan voor dat de ene stopt met lopen, een andere begint te blaffen en weer een andere het uit door in de riem te gaan bijten. Soms heeft dit gedrag ook z’n oorsprong in de puppytijd. Wat dan begint als onschuldig happen in de riem kan snel uitgroeien tot het gedrag dat jij beschrijft. Ik zal je vraag ook gebruiken als voorbeeld voor het vervolgstuk over de oplossing. Hopelijk vindt je daarin wat inspiratie om mee verder te kunnen.

Leave a comment