06 20 95 38 47 sandra@caniconnect.nl
u

Kan ik een eerder signaal dat ik niet goed heb opgebouwd en daardoor 'vervuild' is geraakt gebruiken of beter een nieuw signaal kiezen?

Allebei mag. Het gaat erom dat je vanaf nu het signaal bewust gebruikt en stapsgewijs opbouwt.

Een nieuw signaal kan eerder effect hebben omdat het geen “verleden” heeft dat “overschreven hoeft te worden”.

Maar bewust gebruik is van véél groter belang anders moet je binnenkort weer een nieuwe kiezen ;-).

Het ligt  niet aan het signaal maar aan het gebruik ervan en hoe het is aangeleerd.

u

Zeg je wel of niet de naam van de hond voor je het aandachtsignaal gebruikt?

Je mag kiezen :-).

De naam van de hond is ‘voor erbij’. Ik gebruik ‘m soms wel en soms niet, dat hadden jullie gemerkt.

Je leert het aandachtsignaal aan, het gebruik daarvan ben je dus heel zuinig mee. 

u

Kun je dit ook al met een puppy oefenen?

Zekers. In situaties waarin je puppy op zijn gemak is en al gewend aan de omgeving om hem heen kun je oefenen. 

Ik begin meestal met deze oefening, ongeacht de leeftijd van de hond. 

u

Moet het lekkers/leuks steeds hetzelfde zijn en uniek voor deze oefening?

Nee, dat hoeft niet. Het belangrijkste is dat je hond het ook daadwerkelijk leuk of lekker vindt. Ik weet dat er veel honden zijn die in huis een gewoon etensbrokje best lekker vinden maar buiten doe je ze met datzelfde brokje echt geen plezier. Pas je lekkers of leuks dus aan aan de situatie. 

u

Hoe oefen je dit als je meerdere honden hebt?

Als je meerdere honden hebt, kun je kiezen hoe je dit gaat oefenen.

Optie 1: naam van hond 1 + aandachtsignaal = lekkers voor {hond 1}.

Optie 2: aandachtsignaal = lekkers voor {allen} Deze manier heeft de voorkeur als je honden jaloers zijn of kunnen worden als één van de honden iets krijgt en de andere niet. 

u

Welke woorden kun je gebruiken als aandachtsignaal?

Maakt niets uit. 

“Focus”, “kijk”, “let op”, “kijkwoord in andere taal”, het mag allemaal. Neem iets dat logisch is voor jezelf maar je niet te pas en te onpas gebruikt. 

Je kunt bv ook “zuurkool” gebruiken 🙂

u

Is het aandachtsignaal hetzelfde als een 'recall'/ 'hierkomen-commando'?

Nee, we gaan de hond leren om bij het horen van het signaal zijn aandacht op jou te richten. Er zijn wel honden die als een speer naar je toe komen bij het horen van het aandachtsignaal. 

Maar kies een signaal voor aandacht. Vooral ook om duidelijkheid te geven in de vervolgstappen (nog even geduld daarvoor).

u

Het markeersignaal moet komen wanneer de nekspier naar je toe draait. Wat als de hond tegenover je staat? Ik veronderstel dat opkijken dan goed is? Diesel doet ook wel eens van opzij met zijn ogen naar me kijken, dit is dus niet voldoende begrijp ik. Hij moet echt draaien?

ja dat is dan ook goed. Idd n minimale beweging van zijn kop.

u

Vraag: voor welke situaties is het aandachtssignaal uiteindelijk bedoeld? Alle? Verwordt het niet tot ruis als je het vaak gebruikt? Want dat heb ik in het begin onhandig aangepakt met Kom en Focus vrees ik.

Hoe vaker je het gebruikt, hoe sneller het ruis wordt (omdat je er zelf minder alert op wordt). Als je het vaker dan 10 keer per dag nodig hebt, zou ik me in de situaties waarin je het vaak wilt  gebruiken afvragen of het aandachtsignaal wel “de oplossing” is. 

Veel van dit soort situaties waarin je steeds opnieuw de aandacht van je hond wil/ moet vragen, zijn situaties waarin je hond dusdanig is afgeleid dat er naast een krachtig aandachtsignaal méér nodig is om je hond te helpen in deze situaties meer ontspannen te kunnen zijn (of zich op jou te kunnen concentreren).
Natuurlijk is het goed om op zoek te gaan naar dingen die je hond motiveren en die je kunt gebruiken bij het oefenen.
Maar als er onderliggende oorzaken zijn waarom je hond het zo lastig vindt om zijn aandacht op jou te richten in bepaalde situaties, dan is het goed om ook na te denken over hoe je met die onderliggende oorzaak aan de slag kunt gaan.
Je hond die soms uitvalt naar andere honden bv. Natuurlijk is het dan fijn als je ervoor kunt zorgen dat je hond zijn aandacht op jou richt als je daarom vraagt. Dat onderbreekt de opbouw van spanning en kan een uitval voorkomen.
Maar je hond heeft een reden, er is een onderliggende oorzaak, waarom de spanning zo hoog oploopt dat hij uitvalt. Het zou kunnen dat door eerdere ervaringen die hij heeft met andere honden, hij zich niet veilig voelt in de buurt van andere honden.
Naast het verder oefenen aan een onvoorwaardelijk aandachtsignaal is het dan goed om ook dat gevoel van veiligheid proberen te herstellen.
Als je hond meer ontspannen is en zich beter gaat voelen in de buurt van andere honden, zal het vervolgens ook gemakkelijker worden om zijn aandacht te krijgen in dit soort situaties.
Bovendien zou ik me afvragen of “aandacht voor jou hebben” hetgene is dat je hond moet leren. Bijvoorbeeld als je je hond wil leren om aan de lijn te lopen zonder trekken. Vaak zie ik dat baasjes dit proberen op te lossen door steeds de aandacht van de hond te vragen. Maar naast op het baasje letten, moet de hond andere dingen leren om dit goed onder de knie te krijgen. 
u

Nog een vraagje.... de oefening kijk eens begint zijn vruchten af te werpen. Met als resultaat, hij draait zich om en komt blij naar mij toe als ik " kijk eens" zegt. Heel fijn maar nu zit ik met een " dingetje " Met de nieuwe oefening, in de lijn klimmen is het de bedoeling, als het lukt zonder woorden, mag je als ik het goed begrepen hebt, het signaal zeggen, in de lijn klimmen en wat lekkers geven als je bij hem bent. Dat lukt mij dus niet omdat hij naar mij toekomt na het noemen van het signaal. Hoe kan ik dit anders doen ? Is het een idee om eerst in de lijn te klimmen en als ik bij hem ben het signaal te zeggen?

 nee hoor dat hoeft niet. goeie vraag trouwens. Je hoeft alleen in de lijn te klimmen / naar de hond toe te gaan als dat nog nodig is om hem het voertje te geven. Als je hond je al vóór is dan is dat niet nodig en mag je het hele in de lijn klimmen achterwege laten 🙂.

u

Terry kijkt vaak wel en gaat dan zitten wachten alsof ze wil zeggen kom maar brengen. Ik doe dan een paar passen in haar richting, laat het brokje zien en dan komt ze het halen. Is dat oké zo?

ja hoor. Let goed op welk gedrag je markeert met je beloningswoord. Niet het gaan zitten maar het omdraaien van het hoofd. Je zou daarna kunnen varieren en het bv soms op de grond kunnen gooien, dan moet hij van zijn plek afkomen 😉

u

Wat doe je als je hond tijdens de wandeling niet geïnteresseerd is in iets lekkers? Als we ergens stoppen en ik wacht ongeveer een minuutje, dan worden ze rustig en hebben ze wel aandacht voor mij en zin in iets lekkers. Maar zo lang we wandelen willen ze gewoon ontdekken en al de rest kan hen gestolen worden. Dus ik kan het signaal dan wel zeggen maar zij hebben geen zin in iets lekkers 🙃

je zegt het zelf eigenlijk al 😊. Met teveel stress is leren moeilijk. Heel geleidelijk opbouwen. Mss in de tuin oefenen of eerst met de deur alleen open. Rustige plek opzoeken en daar eerst een paar keer komen zonder te oefenen zodat je hond kan wennen. Daarna lukt oefenen misschien ook.

u

Min pup van 16 weken reageert totaal niet op 'focus' als hij aan het snuffelen is, aangelijnd of los maakt niet uit. Hij reageert niet en wil ook geen snoepje, maakt niet uit wat ik hem geef... Binnen gaat het goed, dan laat hij zijn speeltje of kluif meteen vallen. Maar buiten heeft hij bananen in zijn oren, behalve als hij rustig bij me loopt en niet snuffelt... Hoe kan ik bekomen dat hij ook op die momenten reageert dat hij volledig in de ban is van iets anders? Want het is net voor die momenten dat ik het nodig heb... 🤔

zo te horen is snuffelen een hele moeilijke situatie. Kun je tussenstapjes bedenken. Bv wél buiten maar niet snuffelen. Buiten op een parkeerplaats ipv gras bv.