feb
24
Krijgt je hond écht de tijd om nieuwe dingen te leren?

Je hond heeft tijd nodig om nieuwe dingen te leren.

Duhh.. denk je nu mss. Dat begrijp jij ook wel.

Maar hoe vaak maken we niet de fout dat we toch té snel dingen van de hond vragen, ervan uitgaande, bewust of onbewust, dat hij het wél weet terwijl dat nog niet (voldoende) het geval is.

Je leert je hond bepaalde dingen aan omdat dat praktisch is en het het samenleven plezieriger maakt, je je hond mee kunt nemen en hem vrijheid kunt geven.

Je wil je hond bijvoorbeeld leren om te komen als je hem roept zodat je hem lekker los kunt laten lopen en met andere honden kunt laten spelen, hij vrij kan snuffelen en gaan en staan waar hij wil (binnen bepaalde grenzen uiteraard).

En wat we dan vaak (té snel) dus ook doen, is de oefening gebruiken in situaties waarin we nog helemaal niet hebben geoefend.

We gaan de hond roepen als hij losloopt, speelt met een andere hond of op het punt staat een hap van iets te nemen waarvan jij liever niet hebt dat hij dat doet.

Terwijl we deze situaties nog niet hebben geoefend. Wat je dan van je hond vraagt is vergelijkbaar met een gesprek voeren in de franse taal, midden in Parijs, terwijl je nét begonnen bent met de eerste woordjes leren. Hmmm… best lastig toch?!

Neem dus écht de tijd om je hond iets te leren, als je tenminste wil dat hij datgene ook echt goed gaat begrijpen.

Oefen eerst aan de lijn, voordat je los oefent.

Oefen eerst met aandacht vragen op grote afstand van andere honden, voordat je dichterbij gaat en dit tijdens het spelen oefent.

Oefen eerst in gecontroleerd situaties met afleiding (zet bv ergens een afgesloten bakje met lekkers erin dat je hond kan ruiken maar er niet bij kan) voordat je met échte afleiding aan de slag gaat.

Om je hond nieuwe vaardigheden goed aan te leren moet je 2 dingen doen.

1 je hond de nieuwe oefening stap voor stap aanleren (en hem hier dus de tijd voor geven!).

2 weten wanneer je wél maar vooral ook wanneer je nóg niet kunt oefenen en wat je dan in de tussentijd voorlopig kunt doen om situaties te “managen”.

Naarmate je hond langer de tijd krijgt om in stapjes met het nieuwe gedrag te oefenen, zul je in steeds meer situaties van de nieuw aangeleerde vaardigheid kunnen profiteren en de oefening uiteindelijk ook kunnen gebruiken in die situaties waarvoor je hem bent gaan aanleren.

Maar onthoudt dus: EERST aanleren, dan pas gebruiken!

Wil je hulp bij het aanleren van oefeningen in stapjes en nóg meer leren over hoe je hond leert en wat er belangrijk is om de oefeningen uiteindelijk ook in het “echt” te kunnen gaan gebruiken?

Neem eens een kijkje bij een van mijn online trainingen:

Voor puppy’s is er “vol vertrouwen je puppy opvoeden” en heb je een iets oudere hond waarbij de opvoed-onderwerpen onder controle zijn, dan is de training “leer samenwerken met je hond” misschien iets voor jou.

Ik wens je veel oefenplezier 🙂

Hartelijk groet, Sandra van Cani-Connect.

Leave a comment