5 Tips als je met je hond bij een andere hond op visite gaat.
Deze vraag stelde iemand afgelopen week.
“We gaan met onze hond binnenkort bij iemand bezoek. Ze hebben daar ook een andere hond. Wat kunnen we doen om dit bezoek zo prettig mogelijk te laten verlopen?”
Een groot deel van het antwoord op deze vraag hangt natuurlijk af van de karakters van beide honden. Jouw eigen hond, waarmee je op visite gaat én de hond die woont in het huis waar je naartoe gaat.
Ik ga er bij onderstaande tips van uit dat beide honden sociaal gedrag naar andere honden laten zien en niet territoriaal zijn.
Tip 1: Laat de honden buiten kennis maken met elkaar.
En dan liefst niet pal voor de deur of in de straat waar je moet zijn. Spreek af in een parkje in de buurt of in een straat om de hoek. Laat de honden bij de eerste kennismaking niet al trekkend en in hoge opwinding naar elkaar toegaan en elkaar op die manier begroeten. Dit kan intimiderend zijn voor één van beide partijen. Je kunt er beter voor kiezen om een stukje samen op te lopen (of in eerste instantie ieder aan één kant van de straat als de opwinding erg hoog is) en dan langzaamaan de afstand tussen de honden kleiner te maken. Kunnen ze buiten bij elkaar in de buurt lopen zonder steeds met elkaar bezig te zijn? Dan ben je er klaar voor om naar binnen te gaan.
Tip 2: Maak je niet te druk over welke hond er als eerste naar binnen gaat.
Mocht je ergens gehoord of gelezen hebben dat de “thuis-hond” of juist de “visite-hond” als eerste naar binnen moet gaan, maak daar géén big deal van. Laat het gewoon gaan zoals het gaat. Mijn inziens voeg je alleen maar extra spanning toe door dit te willen regisseren.
Tip 3: Houd de honden in huis in eerste instantie aan de lijn.
Je probeert de lijn zo min mogelijk te gebruiken maar mocht de opwinding stijgen dan heb je de honden nog aangelijnd. Gebruik de lijn om de honden te helpen, ”voordoen” wat je van ze wil. En wat wil je eigenlijk van ze? Dat is natuurlijk aan jou maar ik zou mijn hond willen leren “gewoon” rustig te zijn in huis met een andere hond. Wilde spelletjes en drukdoenerij mag bewaard worden voor buiten.
Tip 4: Is het moeilijk voor de honde om elkaar met rust te laten?
Willen ze zodra ze in elkaar buurt komen meteen spelen en zie je de opwinding stijgen? Gebruik de lijn dan om afstand te houden tussen de honden. Maak daarbij overdreven duidelijk dat het jouw intentie is om NIET naar de andere hond toe te gaan. Al je bewegingen en acties zijn erop gericht om de volgende boodschap op je hond over te brengen: “ja we zijn hier in een huis waar nog een andere hond is, en ja we blijven hier even, en ja ik ga hier stilstaan, lopen en zitten maar we zijn hier niet om steeds bovenop de andere hond te springen ;-). Concreet betekent dat bv: denk na over waar je stil gaat staan om je jas uit te trekken. Als je verplaats door het huis om ergens te gaan zitten, loop met een zo groot mogelijke boog om de andere hond heen. Kies een strategische plek ten opzichte van de andere hond (ver genoeg uit elkaar). Geef de honden iets om te doen, bv kluifje (houd ze zeker nu aangelijnd en de afstadn groot genoeg zodat er geen strijd ontstaat over de kluifjes!). Zorg ervoor dat je de kluifjes opruimt en goed opgeborgen hebt voordat de honden weer in beweging komen of je besluit om de lijnen los te maken.
Wanneer kun je de honden de ruimte geven en de lijnen los maken? Als je ziet dat de aandacht niet steeds op elkaar is gericht. Als ze naar elkaar kunnen kijken en in elkaars buurt kunnen komen zónder dat het opwindingsmetertje meteen omhoog schiet.
Tip 5: Mijn hond wil altijd eerst even dollen
Heb je een hond die “even moet kunnen dollen met een andere hond” en daarna gemakkelijker zijn rust kan vinden? Laat ze dat dan buiten doen. Liefts op neutraal terrein, in een park of losloopveldje. En als dat er niet is, ga dan na de buiten-kennismaking en het eerste samen-snuffel-oploop-rondje de tuin in en laat de honden daar even dollen. Voorkom dat jouw woonkamer het “pretpark-label” krijgt.
Geef je hond ook hier de tijd om te leren, zorg ervoor dat je gedrag klopt met wat je wil overbrengen.
Je kunt de honden heel goed leren wat je van ze verwacht binnen en buitenshuis, wat kan waar en wat kan waar niet. Máár… je moet wel even de tijd némen om het ze te leren. Uitleggen en vertellen in woorden heeft niet zoveel zin. Het gaat erom dat je ze in jouw eigen gedrag en je acties laat zien en duidelijk maakt wat je van je hond verwacht.
Oefeningen die hierbij kunnen helpen
-
Oefeningen zoals “plaats” en “het parkeerstandje” om rust te vinden kunnen hierbij helpen.
-
In de oefening “bezoek ontvangen” laat ik je zien hoe je de lijn kunt gebruiken als hulpmiddel om je hond te begrenzen als de opwinding stijgt.
-
Al deze oefeningen zijn zogenaamde “lifeskills” – oefeningen die het dagelijkse leven met je hond leuker en gemakkelijker maken.
-
Uitgebreide instructies van deze en nog vele andere oefeningen (met stappenplannen én instructievideo’s) vind je op het online leerplatform van Cani-Connect.
Op het online leerplatform van Cani-Connect lees en leer je nog meer over dit en andere hond – en gedrag onderwerpen
Masterclasses (video en audio-lessen) en kennisbladen (om door te lezen) over:
- Wat bepaalt het gedrag van de hond, waarom doet hij wat hij doet (of juist niet ;-))
- De taal van de hond en hoe je een ontmoeting met een andere hond kunt beoordelen.
- Hoe je ervoor kunt zorgen dat je een goed baasje bent voor je hond zonder je als een dictator te hoeven gedragen.
- Wat je moet weten over het gebruik van beloningen.
- Hoe je een oefening zó aanleert dat het niet alleen een “trucje” blijft maar je deze ook in de dagelijkse praktijk kunt gaan gebruiken.
- En vele andere hond -en gedrag lessen.
Er staan complete trainingen inclusief stappenplannen en uitgebreide instructievideo’s voor je klaar
Van onder andere:
- Lopen aan de lijn
- Loslopen en hierkomen
- Zit, af, blijf en plaats
- Contact
- Fun met je hond
- en nog veel meer…
Van opvoeding tot training tot hulp bij gedragsvraagstukken – in het online leerplatform heb je alles op één plek!
Stapsgewijze trainingsoefeningen
Voor honden van alle leeftijden, ook voor puppy's
Alles wat je moet weten over de opvoeding van je puppy
230+ Video-tutorials en documentatie
Verschillende soorten content: video, audio en txt
Meer inzicht in je hond en zijn gedrag
Online community van gelijkgestemde hondenbezitters
Deskundige persoonlijke begeleiding en ondersteuning
- Geen betaalgegevens nodig en je zit nergens aan vast.
- Gratis 7-daagse membership proefperiode met toegang tot het volledige platform!
- Na 7 dagen wordt je account automatisch omgezet in een gratis account.
- Wil je na de proefperiode member blijven? Dat kan vanaf 7 per maand.