- Als baasje moet je eerst door de deur of een smalle doorgang.
- Als baasje moet je eerst eten.
- De hond mag niet op de bank of bed.
- De hond mag absoluut niet vóór je uit lopen.
Hoewel deze zogenaamde roedelregels al lang achterhaald zijn en er ondertussen allerlei onderzoek is gedaan naar manieren die je als baasje beter helpen om een goed baasje voor je hond te zijn, zijn er nog steeds veel hondeneigenaren die deze regels toepassen in de omgang met hun eigen trouwe viervoeter.
En dat niet alleen, de roedelregels worden ook nog steeds doorgegeven als (ongevraagd) advies aan kersverse puppy-eigenaren.
Laten we één van deze regels eens onder de loep nemen en de zin of onzin ervan bekijken.
Hond eerst door de deur?
Neem nu de regel dat je als baasje eerst door een deur of smalle doorgang moet gaan. Ik zie vaak genoeg mensen die deze regel proberen uit te voeren.
Ze proberen zich met veel getrek en fysieke overmacht (door de hond, al dan niet met behulp van de lijn, tegen te houden) als eerste door de deur te wurmen. Waarna de hond vervolgens langs hen heen naar buiten stormt en het baasje erachteraan wordt gelanceerd, de straat op.
Het alternatief is het commando “blijf”, al dan niet een aantal keer herhaald terwijl de deur opengaat en het baasje als eerste erdoorheen probeert te komen. Als de hond dan eenmaal toestemming krijgt om naar buiten te gaan (als het al lukt om hem zó lang te laten wachten) stormt deze vaak weer zó snel en ongecontroleerd de deur uit dat het baasje alle zeilen bij moet zetten om overeind te blijven.
Geen roedelregels
Ok, je leest het al, ik ben geen fan van de roedelregels. Ik heb niks tegen regels en voor je hond zijn ze zeker weten WEL van belang. Maar deze roedelregels, zoals je in het voorbeeld hierboven leest, dragen mijns inziens, vaak niets bij aan wat je uiteindelijk met je hond wil bereiken.
En over bereiken gesproken… je hond is met al zijn ongeduld en ongecontroleerde, lompe gedrag niet bezig om dominant te zijn of de baas te spelen. Hij probeert slechts zo snel mogelijk op straat en daarna het park of bij de dichts bijzijnde boom te bereiken.
En jij hebt hem als baasje blijkbaar nog niet duidelijk kunnen maken op wélke manier jij graag SAMEN en RUSTIG naar buiten en daarna naar het park wil lopen.
Hoe dan wel?
Laten we bij het voorbeeld van het door een deur heengaan blijven. Wat wil je uiteindelijk?
Laat ik voor mezelf spreken: ik wil graag dat ik op een ontspannen manier door een deur heen kan gaan, zonder getrek aan de lijn, zonder 100 commando’s en waarschuwingen, zonder strijd. Naar binnen en naar buiten.
Als ik vertrek om een wandeling te maken maakt het mij niet uit of mijn hond eerst naar buiten gaat of ik, als hij rustig en samen met mij door de deuropening loopt, prima! Eenmaal buiten wil ik graag de deur op slot kunnen draaien en even checken of ik alles inderdaad bij me heb. Ook daar weer het liefst zónder strijd, 100 commando’s (het maakt me niet uit of de hond zit of staat of ligt en ook niet wáár hij dat precies doet) maar “gewoon” even rustig wachtend.
Toen ik in een appartement woonde met de voordeur direct aan een stoep, wilde ik wél als eerste door de deur, maar niet omdat ik daarmee een beter baasje werd of het idee had dat die handeling ervoor zorgt dat ik hoger in aanzien kwam te staan bij mijn hond. Maar om te kijken of het veilig was en er niet nét iemand aan kwam lopen, skateboarden of skeeleren over de stoep.
Voor het naar binnen gaan ná de wandeling geldt wat mij betreft hetzelfde. Ik vind het fijn als dat op een rustige manier kan en of mijn hond nou voor of na mij naar binnen gaat, eenmaal in de hal, wil ik dat hij daar even wacht omdat ik zijn poten schoon wil kunnen maken.
Prettig en ontspannen met je hond samenleven, zonder strijd en 100 commando’s, bereik je dus niet door het toepassen van de roedelregels maar door je hond, op een voor hem duidelijke manier, in kleine stapjes te leren wat je van hem wil in een bepaalde situatie.
Voor bovenstaand voorbeeld: “ontspannen ergens naar binnen of naar buiten gaan” gebruik ik de oefening “deurtraining”.
Deze heeft 3 stappen:
- rustig blijven terwijl de deur open gaat
- toestemming krijgen om door de deuropening heen te gaan
- aan de andere kant van de deur in connectie blijven en even wachten
De uitgebreide stap voor stap beschrijving én instructievideo’s van deze oefening vind je in het online leerplatform van Cani-Connect.
Naast deze oefening vind je daar nog meer zogenaamde “life skills-oefeningen”. Oefeningen die je nodig hebt om controle te krijgen over het gedrag van je puppy of volwassen hond en hem te kunnen begeleiden in dagelijkse situaties. Zonder strijd of fysieke correcties maar op een manier die leuk is, voor jou en voor je hond.
Zodat het dagelijkse leven met je hond, zoals “gewoon” rustig ergens naar binnen of naar buiten gaan, op een ontspannen manier verloopt en dit géén dagelijkse ergernissen worden.
Op het online leerplatform van Cani-Connect lees en leer je nog meer over dit en andere hond – en gedrag onderwerpen
Masterclasses (video en audio-lessen) en kennisbladen (om door te lezen) over:
- Wat bepaalt het gedrag van de hond, waarom doet hij wat hij doet (of juist niet ;-))
- De taal van de hond en hoe je een ontmoeting met een andere hond kunt beoordelen.
- Hoe je ervoor kunt zorgen dat je een goed baasje bent voor je hond zonder je als een dictator te hoeven gedragen.
- Wat je moet weten over het gebruik van beloningen.
- Hoe je een oefening zó aanleert dat het niet alleen een “trucje” blijft maar je deze ook in de dagelijkse praktijk kunt gaan gebruiken.
- En vele andere hond en gedrag lessen
Er staan complete trainingen incl stappenplannen en uitgebreide instructievideo’s voor je klaar
Van onder andere:
- Lopen aan de lijn
- Loslopen en hierkomen
- Zit, af, blijf en plaats
- Contact
- Fun met je hond
- en nog veel meer…
Van opvoeding tot training tot hulp bij gedragsvraagstukken – in het online leerplatform vind je alles op één plek!
Stapsgewijze trainingsoefeningen
Voor honden van alle leeftijden, ook voor puppy's
Alles wat je moet weten over de opvoeding van je puppy
230+ Video-tutorials en documentatie
Verschillende soorten content: video, audio en txt
Meer inzicht in je hond en zijn gedrag
Online community van gelijkgestemde hondenbezitters
Deskundige persoonlijke begeleiding en ondersteuning
- Geen betaalgegevens nodig en je zit nergens aan vast.
- Gratis 7-daagse membership proefperiode met toegang tot het volledige platform!
- Na 7 dagen wordt je account automatisch omgezet in een gratis account.
- Wil je na de proefperiode member blijven? Dat kan vanaf 7 per maand.