Hoeveel tijd kost het om een puppy op te voeden?

Leer je puppy beter begrijpen met deze gratis artikelen

Het opvoeden van een pup is superleuk maar kan ook behoorlijk intensief zijn.

Veel puppybaasjes komen voor uitdagingen te staan.

Niet omdat ze zij het nou zo slecht doen of omdat hun pup zo’n afwijkend gedrag vertoont maar ‘gewoon’ omdat het opvoeden van een pup best een uitdaging kan zijn.

Alles is nieuw, voor je puppy maar misschien ook voor jou. Overal is informatie en je krijgt veel (ongevraagde) adviezen. Van de fokker, mensen op straat, bekenden.

Één zoekopdracht in google en het hek is al helemaal van de dam.

Superfijn al die informatie maar het kan jou als nieuw puppybaasje ook behoorlijk onzeker maken. De adviezen zijn namelijk niet allemaal hetzelfde. Op de ene pagina lees je dat een bench een fijn hulpmiddel kan zijn, de andere vertelt je dat het dierenmishandeling is om je pup daarin te stoppen.

Waar doe jij nou goed aan??!!

Met deze wekelijkse puppyartikelen voeg ik graag nóg wat info toe ;-).

Nu hopelijk op zo’n manier dat jij mét behulp van die informatie steeds een beetje beter zélf kunt bepalen wat bij jou en je puppy past. Je krijgt dus geen standaard lijstjes met adviezen en tips maar ik leg je graag uit wat erachter zit.

Deze week heb ik een puppy artikel voor je over realistische verwachten ten aanzien van de tijd die je kwijt bent (die je mag investeren in) het opvoeden van je puppy.

Een goede voorbereiding en realistische verwachtingen over het opvoeden van een puppy kunnen jou helpen om de beste start te maken met jouw puppy en er zoveel mogelijk van te kunnen genieten.

Lees je mee??

Hoeveel tijd kost het om een puppy op te voeden?

Het opvoeden van je puppy kost tijd, veel tijd. Geen 8 of 10 weken, zoals de duur van een gemiddelde puppycursus misschien doet vermoeden.

Het duurt maar liefst zo’n 2,5 jaar voordat hij volwassen is geworden en zijn gedrag stabiel en voorspelbaar is.

Je pup ontwikkelt zich, zeker in het begin, razendsnel. Net als je denkt dat je het ene puppyprobleem onder controle hebt, verzinnen ze weer iets anders…

Het opvoeden en trainen van je puppy gaat met ups en downs, dat is normaal.

Net als je denkt dat je puppy alles heeft begrepen, komt er weer een groeispurt of andere ontwikkelingssprong waardoor het lijkt alsof je terug bent bij af….

Het hoort er allemaal bij…

Al je weet door welke fases je puppy heen gaat vanaf zijn geboorte onderweg naar volwassenheid kun je zijn gedrag beter begrijpen en hem ook beter begeleiden in deze fases.

Het is namelijk met puppy’s net als met kinderen, als baby’s hebben ze véél hulp van je nodig, eigenlijk met alles. Langzamerhand leren ze dingen en kun je stap voor stap meer vrijheid geven. Afhankelijk van het karakter, de talenten en gevoeligheden, hebben sommige punten meer aandacht nodig dan andere. 

Net als bij opgroeiende kinderen hebben ook opgroeiende puppy’s in iedere fase een iets andere aanpak nodig, eentje die past bij de manier waarop ze op dat moment de wereld om hen heen ervaren. 

Als je puppy net hebt opgehaald, zul je merken dat jij vaak het middelpunt bent van zijn wereld. Het is gemakkelijk om zijn aandacht te krijgen en hij luistert (zo lijkt het) vanzelf. 

Een aantal weken later al, zul je merken dat jij als baasje behoorlijk bent gezakt op de ladder van prioriteiten. Allerlei prikkels en afleidingen in de omgeving zullen nu veel meer de aandacht van je hondje gaan trekken. Dat vraagt andere begeleiding van jou. 

Hieronder staat een overzichtje van de levensfases waar je pup doorheen gaat op weg naar volwassenheid. 

De levensfases van je pup onderweg naar volwassenheid.

  • 0-3 weken
  • 3-6 weken
  • 6-12 weken
  • 4-7 maanden
  • puberteit

en als hij dan zo’n 2,5 jaar oud is, is hij dan eindelijk volwassen… 🙂

De komende artikelen zullen we een aantal van die levensfases eens wat nader bekijken, want er gebeurt een hoop met je puppy op zijn weg naar volwassenheid.

Heb je sinds kort een puppy in huis of krijg je binnenkort een puppy in huis? 

Wil jij je goed voorbereiden op de komst van je puppy? Of heb je sinds kort een puppy in huis en wil je hem graag beter leren begrijpen?

Je realiseert je heel goed dat een puppy opvoeden niet iets is dat je “even tussendoor” doet en je wilt er alles aan doen om hem in één keer goed op te voeden.

Zodat hij zich kan ontwikkelen dat die hondenvriend waar je van droomt!

Alle kennis, achtergrondinformatie én oefeningen die je nodig hebt om je puppy op te voeden en met hem te leren samenwerken, zijn DIRECT beschikbaar voor jou en je puppy in het online puppy programma van Cani-Connect.

In de lessen in dit programma leer je niet alleen uit wát je het beste kunt doen maar ook waaróm dat zo is. Ik ben er namelijk van overtuigd dat je je puppy en zijn gedrag moet gaan begrijpen om hem écht goed te kunnen begeleiden. 

Lees meer over het online puppy programma… 

Leave a comment