Do you speak Dog??

Om je hond nieuwe dingen aan te leren en hem op een goede manier te begeleiden in allerlei dagelijkse situaties is het belangrijk dat je met jouw hond
kunt communiceren.

Wat vertelt jouw hond, hoe voelt hij zich en wat begrijpt hij al wel en wat nog niet?

Eén van de factoren die het gedrag van jouw hond bepalen, is hoe de hond zich voelt.

Het is dus belangrijk dat je de emoties van je hond leert herkennen om de juiste baas voor hem te zijn: is je hond OK, twijfelt hij of staat hij op het punt om door het lint te gaan? 

Hoe beter je met je hond leert communiceren, hoe beter je elkaar leert begrijpen en hoe beter je kunt samenwerken. Uiteindelijk krijg je zo meer controle over het gedrag van je hond.

Gedrag van je hond = communicatie!!!

Communiceren doe je nooit alleen. We communiceren dagelijks en bijna continu met allerlei mensen om ons heen. Rechtstreeks maar ook via e-mail, sms, telefoon, chat, Facebook, What’s App… Je geeft antwoord op elkaars vragen en je wisselt van gedachten met elkaar. Het is een tweerichtingsproces!

Je communiceert over het algemeen op een nette en beschaafde manier met elkaar. Als er misverstanden ontstaan in onze communicatie onderling, dan is dit vooral in geschreven communicatie, zoals e-mails. Herken je dat? Je leest een berichtje of email van iemand waar je boos over wordt. Later blijkt dat de andere persoon het op een heel andere manier bedoelde. Wat gebeurt er hier? Omdat er nu een stukje subtiele maar heel belangrijke communicatie ontbreekt (de lichaamshouding en emotie van de schrijver van de boodschap) krijgt de lezer de mogelijkheid om hier zelf iets in te vullen en doet dat dus ook. Vaak komt dat overeen met de intentie van de boodschap maar soms ook niet. Communicatie werkt dus over het algemeen het best als die interactief is, waar mensen op elkaar reageren en de communicatie continu in beide richtingen verloopt.

Communicatie = tweerichtingsverkeer!!!

Nu we hebben geconcludeerd dat communicatie het beste werkt als die twee kanten op gaat, is het best vreemd dat we in de omgang met onze hond vaak tegen hem communiceren in plaats van met hem. De hond moet dit, de hond moet dat, hij mag zus niet en hij mag zo niet… Als je een band voor het leven wilt vormen met je hond en samen een op elkaar ingespeeld team wilt worden, dan moet je met hem leren communiceren. En om met hem te kunnen communiceren, moet je eerst leren HOE de hond communiceert en hoe hij aangeeft hoe hij zich voelt. Je moet zijn taal leren begrijpen en ‘spreken’.

De 3 emotionele staten van de hond

In de komende artikelen besteden we aandacht aan de communicatie van de hond aan de hand van de drie emotionele staten waarin hij zich – net als wijzelf, trouwens – kan bevinden. Deze emotionele staten zijn:

  1. De groene emotionele staat of ‘open toestand’.
  2. De blauwe emotionele staat of ‘overgangstoestand’.
  3. De rode emotionele staat ook wel de ‘gesloten toestand’ of ‘veiligheidstoestand’ genoemd.

 In de komende weken leer je ze herkennen en ook hoe om te gaan met de emoties van je hond, dus hou de website in de gaten!

Wil je alvast méér leren, lezen én bekijken over de taal van de hond en andere onderwerpen die je gaan helpen om je hond en zijn gedrag beter te gaan begrijpen?
  • Over welke factoren (naast dus hoe hij zich voelt) nog meer het gedrag van je hond bepalen?
  • Hoe je een goed baasje voor je hond kunt zijn zonder je als een dictator te hoeven gedragen.
  • Hoe je hond leert en welke algemene regels je kunt toepassen als je hem nieuwe dingen wil aanleren.
  • Over omgaan met ongewenst gedrag, wat als hij iets doet dat je niet wilt?
  • Over de taal van de hond, groene, blauwe, rode toestanden, welke signalen je op kunt letten, hoe je ermee kunt oefenen, wat een spanningsladder is en nog veel meer over wat je hond je allemaal vertelt met zijn lichaamstaal.

Deze en andere onderwerpen die er allemaal voor zorgen dat je je hond beter gaat begrijpen worden uitgebreid uitgelegd in de totaal 13 masterclasses uit de masterclass serie “meer inzicht in (het gedrag van) je hond”.

Voor slechts 1 euro per masterclass kun je ze allemáál helemaal in je eigen tempo en zo vaak als je wilt bekijken! 

En zelfs beluisteren want je krijgt er ook van alle masterclasses een podcast-versie bij. 

Mét een extra bonus masterclass over hond-hond interacties!

Een superwaardevolle masterclasse over hoe je een ontmoeting met een andere hond kunt beoordelen. Op welke sgnalen kun je letten en hoe kun je snel en betrouwnbaar voorspellen hoe ene interactie zal gaan verlopen en of spelen wel écht spelen is of dat je het beter kunt onderbreken. 

Leave a comment