06 20 95 38 47 sandra@caniconnect.nl

Leer je puppy beter begrijpen met deze gratis artikelen

Het opvoeden van een pup is superleuk maar kan ook behoorlijk intensief zijn.

Veel puppybaasjes komen voor uitdagingen te staan.

Niet omdat ze zij het nou zo slecht doen of omdat hun pup zo’n afwijkend gedrag vertoont maar ‘gewoon’ omdat het opvoeden van een pup best een uitdaging kan zijn.

Alles is nieuw, voor je puppy maar misschien ook voor jou. Overal is informatie en je krijgt veel (ongevraagde) adviezen. Van de fokker, mensen op straat, bekenden.

Één zoekopdracht in google en het hek is al helemaal van de dam.

Superfijn al die informatie maar het kan jou als nieuw puppybaasje ook behoorlijk onzeker maken. De adviezen zijn namelijk niet allemaal hetzelfde. Op de ene pagina lees je bijvoorbeeld dat een bench een fijn hulpmiddel kan zijn, de andere vertelt je dat het dierenmishandeling is om je pup daarin te stoppen.

Waar doe jij nou goed aan??!!

Met deze puppyartikelen voeg ik graag nóg wat info toe ;-).

Nu hopelijk op zo’n manier dat jij mét behulp van die informatie steeds een beetje beter zélf kunt bepalen wat bij jou en je puppy past. Je krijgt dus geen standaard lijstjes met adviezen en tips maar ik leg je graag uit wat erachter zit.

Deze keer heb ik een puppy artikel voor je over de eerste levensfases van je puppy. In iedere fase verandert er weer iets waardoor ook van jou als puppybaasje een andere begeleiding wordt verwacht.

Lees je mee??

De levensfases van je puppy – deel 1

Je pup gaat vanaf zijn geboorte onderweg naar volwassenheid door een aantal levensfases heen.

Die fases hebben allemaal hun eigen kenmerken.

Als je je puppy op gaat voeden is het fijn om in grote lijnen te weten welke fases er komen gaan en wat je dan kunt verwachten.

In dit artikel deel ik de eerste fases met je.

0-3 weken

De eerste 3 weken van zijn leven heeft de pup vooral behoefte aan warmte, veiligheid en de juiste voeding.

Zijn ogen en oren zijn nog dicht maar zijn neus doet het al wél. De dingen die je puppy nu ruikt (bijvoorbeeld een kat die aanwezig is in het gezin waar hij is geboren) worden alvast toegevoegd aan zijn referentiekader.

Als hij later in zijn leven in een situatie terecht komt, wordt er (onder andere) teruggezocht in dit referentiekader dat in de eerste weken wordt opgebouwd.

Een prettige, ontspannen ervaring in het referentiekader zal bijdragen aan een meer ontspannen reactie van je hond op latere leeftijd.

Géén of een voor je pup negatieve ervaring zal er eerder voor zorgen dat hij gespannen of gestrest zal reageren.

Omdat je pup nog in de nest-omgeving is, heb je zelf niet veel invloed op wat hij wel of niet meemaakt nu. Met de keuze van de fokker (of als je die keuze al hebt gemaakt, het besef van de invloed van deze ervaringen) kun je hier rekening mee houden.

In dit artikel lees je over waar je op kunt letten in de zoektocht naar een pup.

3-6 weken

De pup leert dat hij hond is, ontwikkeling van lichaamstaal. De puppy’s in een nest beginnen met elkaar te spelen. Ze leren hoe een een broertje of zusje (of andere hond indien aanwezig) reageert als je er in bijt, of bovenop probeert te klimmen.

Interactie met andere honden dan alleen moeder en nestgenoten (liefst ook andere rassen) levert een positieve bijdrage aan de ontwikkeling van de lichaamstaal van de hond. Hij leert als het ware op jonge leeftijd al dat er verschillende “dialecten” worden gesproken.

Natuurlijk is van groot belang om de honden hiervoor zorgvuldig te selecteren zodat ze zorgen voor positieve ervaringen in het referentiekader.

Oren en ogen zijn nu ook open en de pup went verder aan allerlei prikkels in en om het nest; aanraking, huishoudelijke geluiden enz.

Eerste socialisatie met mensen en kinderen.

Ontwikkeling van bijtremming door spelen met nestgenoten.

Zindelijkheid in het nest, pups zullen instinctief niet hun nest willen bevuilen. Hun behoeften ophouden kunnen ze echter nog niet (of maar héél even). Een fokker kan wél een positieve bijdrage leveren aan de ontwikkeling van die zindelijkheid door de pups de  mogelijkheid te geven om buiten hun behoeften te doen (of in ieder geval de leefruimte groot genoeg maken zodat de pups verder weg van het “nest” kunnen lopen.)

6-12 weken

In deze periode wordt het referentiekader van de hond verder gevormd. Nu ook buiten de nest-omgeving. De pup moet in deze fase gedoseerd met alles kennismaken dat hij later normaal moet gaan vinden.

Het is van zeer groot belang dat alle ervaringen in deze periode absoluut positief zijn én dat de pup vervolgens de gelegenheid krijgt om al deze nieuwe ervaringen te verwerken. De pup moet de tijd en gelegenheid krijgen om aan allerlei prikkels te kunnen wennen. Goed socialiseren van je puppy is niet hem simpelweg maar overal mee naartoe nemen!

Vanaf ongeveer 12 weken komt je puppy in de zogenaamde peuterburteit. Daarover de volgende keer meer.

Op het online leerplatform van Cani-Connect lees en leer je nog meer over dit en andere puppy-onderwerpen

Masterclasses (video en audio-lessen) en kennisbladen (om door te lezen) over:

  • Wat je moet weten over het socialiseren van jouw puppy, hoe doe je dat op een goede manier. 
  • Hoe je ervoor kunt zorgen dat je puppy zo snel mogelijk zindelijk wordt.
  • Wat je kunt doen aan bijtgedrag, hoe leer je je puppy waar hij wel en niet in mag bijten.
  • Hoe je het alleen blijven opbouwt.
  • En vele andere puppy-opvoed-lessen.

Er staan complete trainingen incl stappenplannen en uitgebreide instructievideo’s voor je klaar

Uitgebreide instructievideo’s en stappenplannen van:

  • Contact oefeningen
  • Lopen aan de lijn training
  • Loslopen en hierkomen training
  • Zit, af, blijf en plaats oefening
  • en veel meer…

    Heb je sinds kort een puppy in huis of krijg je binnenkort een puppy in huis? 

    • Je puppy opvoeden en trainen gaat niet om één gouden tip, een kunstje aanleren of een lijstje to do’s dat je kunt afvinken. 
    • Het is belangrijk dat jij leert om je puppy te begrijpen zodat je je puppy kunt geven wat hij nodig heeft om zich goed, ontspannen en veilig te voelen.

    • Dan snap je ook waarom je puppy bepaalde dingen (nog niet) doet én weet je hoe je hem kunt begeleiden en stap voor stap nieuwe dingen kunt aanleren.

    • Zo krijg je een gelukkige puppy die zich goed voelt en zich goed gedraagt én die het leuk vindt om goed naar je te luisteren :-).

    Alle kennis, achtergrondinformatie én oefeningen die je daarvoor nodig hebt, zijn nu ook voor jou en je puppy direct beschikbaar in het online leerplatform van Cani-Connect. 

     

    Van speelse puppy tot puberhond met bananen in zijn oren tot gehoorzame volwassen hond – in het leerplatform heb je alles op één plek!

    Stapsgewijze trainingsoefeningen

    Voor honden van alle leeftijden, ook voor puppy's

    Alles wat je moet weten over de opvoeding van je puppy

    230+ Video-tutorials en documentatie

    Verschillende soorten content: video, audio en txt

    Meer inzicht in je hond en zijn gedrag

    Online community van gelijkgestemde hondenbezitters

    Deskundige persoonlijke begeleiding en ondersteuning

    • Geen betaalgegevens nodig en je zit nergens aan vast.
    • Gratis 7-daagse membership proefperiode met toegang tot het volledige platform!
    • Na 7 dagen wordt je account automatisch omgezet in een gratis account.
    • Wil je na de proefperiode member blijven? Dat kan vanaf 7 per maand.