06 20 95 38 47 sandra@caniconnect.nl

Rond de leeftijd van 12 weken komt je pup in de zogenaamde peuter-pubertijd.

Je pup is ondertussen een aantal weken bij je in huis en aan allerlei nieuwe dingen gewend.

In de afgelopen weken draaide zijn hele wereld om jou als ankerpunt. Jij was zijn veilige haven en het koste je bijvoorbeeld weinig moeite om zijn aandacht te krijgen. Bij ieder geluidje of beweging die je maakte lette je pup op je. In deze eerste weken blijven pups ook tijdens het loslopen bijvoorbeeld van nature meestal dicht bij je.

Maar….. daar gaat nu verandering in komen…

Je pup zal meer op zijn omgeving gefocust raken. Hij zal verder bij je vandaan willen gaan, meer willen ontdekken en op onderzoek uitgaan.

Zo’n nieuwe fase leidt vaak tot onbegrip bij puppybaasjes: “hij heeft dit toch al meegemaakt?” “eerder gedroeg hij zich nooit zo!”.

Dat kan kloppen! Je puppy heeft als het ware een andere bril opgezet. Omdat HIJ anders is (hij heeft zich ontwikkeld, is gegroeid, niet alleen fysiek groter geworden maar ook in zijn koppie zijn er dingen veranderd) kijkt hij ook op een andere manier naar zijn omgeving en kan zijn reactie anders zijn.

Je kunt het vergelijken met kinderen die leren lezen. “Ineens” betekenen letters iets voor ze en gaan ze daarop reageren. Vóór die tijd, zagen ze de letters ook maar deden er nog niets mee. 

Je puppy heeft de afgelopen weken natuurlijk ook andere dingen geleerd, hij heeft jou als baasje steeds beter leren kennen en zal enthousiaster worden als hij je ziet aankomen bijvoorbeeld. Maar je pup heeft bijvoorbeeld ook geleerd dat andere mensen hem vaak aandacht zullen geven en/of dat andere honden leuk kunnen zijn om mee te spelen. Je pup zal nu gaan anticiperen op deze associaties en ook daardoor ander gedrag laten zien.

Daarbij komt dat hij emoties nu intenser kán beleven. Dat vertaalt zich bijvoorbeeld in het enthousiaster willen begroeten van bekenden, en misschien ook onbekenden. Het enthousiaster worden naar andere honden en uitbundiger willen spelen, met andere honden maar ook met mensen.

De ontwikkeling van zelfcontrole bij je pup verloopt iets langzamer. Dat maakt dat deze periode soms moeilijker is om te begeleiden. Je pup wil van alles maar het is heel moeilijk voor hem om dit gecontroleerd te doen.

Leer je puppy begrijpen

In de eerste 7 maanden wordt de basis van het gedrag van je volwassen hond later gelegd. In de maanden die daarop volgen stabiliseert dit gedrag steeds verder totdat je hond uiteindelijk helemaal volwassen is. Het ene moment gedraagt je pup zich voorbeeldig, het andere moment lijkt hij alles dat je hem geleerd hebt, te zijn vergeten. Deze ups en downs zijn normaal. 

Als je weet waarom je puppy iets doet (ook als hij niet doet wat jij wil ;-)), als je weet welke factoren zijn gedrag beïnvloeden, dan kun je makkelijker omgaan met die ups en downs en je puppy erdoorheen begeleiden.

Wil je het gedrag van je puppy beter leren begrijpen? Misschien vind je deze masterclass-serie interessant.