06 20 95 38 47 sandra@caniconnect.nl

In deel 1 en deel 2 legde ik je uit over de periode vanaf de geboorte van je puppy tot aan de peuterpuberteit.

Je puppy groeit razendsnel. Voor je het weet is hij alweer 4 maanden oud.

En rond die leeftijd doet zich dan alweer een nieuwe fase aan, de zogenaamde vluchtfase…

Tot nu toe ontwikkelde iedere pup zich ongeveer in hetzelfde tempo en op dezelfde manier. Vanaf deze leeftijd komt daar verandering in. De snelheid van de ontwikkeling van de hond zal vanaf nu afhankelijk zijn van het ras. Kleine rassen zullen zich (mentaal) sneller ontwikkelen dan de grotere.

In deze periode komen ook aangeboren instincten en driften tot uiting.

Een herder zal in deze periode mogelijk typische herder-trekjes gaan ontwikkelen, zoals meer interesse krijgen in bewegende dingen en er misschien wel achteraan willen jagen. En bij bijvoorbeeld een beagle zal zijn neustalent nu meer naar voren gaan komen.

Realiseer je dat gedrag dat aansluit bij de hond z’n natuurlijke instincten en driften voor de hond meestal als zelf -belonend wordt ervaren en dat het zich dus razendsnel kan ontwikkelen (ook richting ongewenst gedrag).

Het kan helpen om je puppy soms meer te begrenzen en (tijdelijk) minder vrijheden te geven (meer aan de lijn te houden bv). Zo kán bepaald gedrag minder snel optreden en leert je hond er dus ook niet van (gedrag hoeft niet altijd van “buitenaf” beloond te worden, het kan zó bij een hond passen dat alleen het uitvoeren van het gedrag al een beloning op zich is).

Het is de kunst om deze talenten gecontroleerd tot ontwikkeling te laten komen. Sámen met jou en/of op zo’n manier dat je er controle over houdt. Je hond dus bijvoorbeeld niet zélf achter van alles en nog wat laten aanjagen, maar in een gecontroleerd spel, na toestemming, achter een speelgoedje aan mogen jagen. 

 

Socialisatie stopt nooit

Ook in deze fase is het belangrijk dat de hond in situaties blijft komen waarmee hij later ook in aanraking komt (en die hij inmiddels al normaal vindt waarschijnlijk).

Het is namelijk ook de fase waarin angst een grotere rol gaat spelen in hoe je hond reageert op bepaalde nieuwe of bekende dingen. In deze leeftijd kun je bijvoorbeeld meemaken dat je met je hond langs een standbeeld loopt, waar hij er misschien al meer van heeft gezien, maar nu ineens gaat hij ernaar blaffen of springt achteruit en wil er niet langs. Ditzelfde gedrag kun je ook zien bij bijvoorbeeld vuilniszakken of vuilcontainers die op een andere plek staan.

Allemaal heel natuurlijke en gezonde ontwikkelingen maar lang niet altijd eenvoudig om je geduld te blijven bewaren en in alle rust te blijven zoeken naar hoe je je puppy zonder kleerscheuren door deze fase heen loodst.

 

In de eerste 7 maanden leg je het fundament voor het gedrag van je hond als hij straks volwassen is.

Zorg ervoor dat je bewuste keuzes maakt en dat je weet wat je aan het doen bent.

In deze fases gaat het niet om trucjes aanleren maar juist ook goed weten wat je kunt doen als je puppy (nog) niet doet wat je misschien dacht dat je hem al wel geleerd had ;-). Nieuwe vaardigheden écht goed leren en beheersen kost nou eenmaal tijd. Met al die ontwikkelingssprongen van je puppy wordt er veel van je geduld gevraagd.

Als je begrijpt hoe je hond leert, waarom hij bepaalde dingen doet of andere juist (nog) niet, wordt het opvoeden en trainen een stuk eenvoudiger en logischer.

Voorspelbaarheid en consequentheid zijn van cruciaal belang in deze eerste 7 maanden. Je hond wil weten waar hij aan toe is en heeft jouw standvastigheid en je begeleiding daarin hard nodig.

En NIET dat je van de ene naar de andere methode hopt of steeds weer iets nieuws uitprobeert omdat snel resultaat uitblijft.

Zoals je kunt lezen, staan je nogal wat fases te wachten voordat je puppy volwassen is en je achterover kunt leunen wat zijn opvoeding betreft.

Op het online leerplatform van Cani-Connect lees en leer je nog meer over dit en andere puppy-onderwerpen én je kunt er terecht met al je vragen!

Masterclasses (video en audio-lessen) en kennisbladen (om door te lezen) over:

 • Wat je moet weten over het socialiseren van jouw puppy, hoe doe je dat op een goede manier. 
 • Hoe je ervoor kunt zorgen dat je puppy zo snel mogelijk zindelijk wordt.
 • Wat je kunt doen aan bijtgedrag, hoe leer je je puppy waar hij wel en niet in mag bijten.
 • Hoe je het alleen blijven opbouwt.
 • En vele andere puppy-opvoed-lessen.

Uitgebreide instructievideo’s en stappenplannen van:

 • Contact oefeningen
 • Lopen aan de lijn training
 • Loslopen en hierkomen training
 • Zit, af, blijf en plaats oefening
 • en veel meer…

Heb je sinds kort een puppy in huis of krijg je binnenkort een puppy in huis? 

 • Je puppy opvoeden en trainen gaat niet om één gouden tip, een kunstje aanleren of een lijstje to do’s dat je kunt afvinken. 
 • Het is belangrijk dat jij leert om je puppy te begrijpen zodat je je puppy kunt geven wat hij nodig heeft om zich goed, ontspannen en veilig te voelen.
 • Dan snap je ook waarom je puppy bepaalde dingen (nog niet) doet én weet je hoe je hem kunt begeleiden en stap voor stap nieuwe dingen kunt aanleren.

 • Zo krijg je een gelukkige puppy die zich goed voelt en zich goed gedraagt én die het leuk vindt om goed naar je te luisteren :-).

Alle kennis, achtergrondinformatie én oefeningen die je daarvoor nodig hebt, zijn nu ook voor jou en je puppy direct beschikbaar in het online leerplatform van Cani-Connect. 

 

Van speelse puppy tot gehoorzame volwassen hond – in het leerplatform kun je terecht voor elke stap!

Stapsgewijze trainingsoefeningen

Voor honden van alle leeftijden, ook voor puppy's

Alles wat je moet weten over de opvoeding van je puppy

230+ Video-tutorials en documentatie

Verschillende soorten content: video, audio en txt

Meer inzicht in je hond en zijn gedrag

Online community van gelijkgestemde hondenbezitters

Deskundige persoonlijke begeleiding en ondersteuning

Geen betaalgegevens nodig en je zit nergens aan vast.

Gratis 7-daagse proefperiode met toegang tot het volledige platform!

Na 7 dagen wordt je account automatisch omgezet in een gratis account.