Veelgestelde vragen

Lees hieronder het antwoord op veel gestelde vragen. 

eerste extra

blabla

Hoe volg ik lessen in een online training?

Met je persoonlijke gegevens log je in in een online leeromgeving. Daar staan de lessen voor je klaar. Lessen kunnen bestaan uit:

  • achtergrondinformatie die uitgeschreven is en/of verwerkt in een presentatie die je kunt bekijken.
  • oefeningen die uitgeschreven zijn, voorzien van uitgebreide instructiefilmpjes, snelle start instructies en/of podcasts.
  • opdrachten die je zelf uitvoert of die je instuurt voor feedback.

Op een moment dat het jou en je hond uitkomt volg je de les. De lessen volg je in jullie eigen tempo. Je kunt ze zo vaak als je wilt terugkijken en ook na de looptijd van je programma blijf je toegang houden tot de leeromgeving met alle lessen. 

Als ik online lessen volg, hoe weet ik dan of ik een oefening goed doe?

Door mijn jarenlange ervaring weet ik precies wat de valkuilen zijn van een oefening. De uitleg van de oefeningen en bijbehorend beeldmateriaal is hierop aangepast. Juist deze aandachtspunten kan ik heel goed extra benadrukken in de lessen. Er is dan bijvoorbeeld een stukje vertraagde opname in de instructievideo opgenomen. Mocht je toch nog vragen hebben over een oefening, dan is bij ieder programma de mogelijkheid om je vragen te stellen in de zoom coach calls, de facebook groep of per email. 

Wat is het voordeel van een online training tov een groepscursus?

In mijn online trainingen kun je alle lessen thuis, in een rustige omgeving, op een voor jou geschikt moment, bekijken en beluisteren. Hierdoor blijft er veel meer hangen van de informatie, adviezen en instructies dan een les in een groepscursus. Doordat er meerdere honden in zo’n groepssetting aanwezig zijn, is de aandacht van de eigenaren anders verdeeld en is er bij hen minder ruimte voor de hoe’s en waarom’s van een oefening. En juist die extra uitleg zorgt ervoor dat je begrijp wat je aan het doen bent en de oefeningen kunt gaan toepassen. In een groepscursus ben je bezig met je eigen hond en de honden van de andere cursisten. Je hond wordt afgeleid door de andere honden. Hierdoor kan het (te) moeilijk voor hem zijn om een oefening te kunnen doen. Voor jou als baasje kan dat erg frustrerend zijn.

Door de combinatie van geschreven uitleg en gericht beeldmateriaal kan ik super duidelijk maken wat ik bedoel. In de online lessen zitten bijvoorbeeld stukjes vertraagde opnames om iets extra duidelijk uit te leggen. Dat is in een groepscursus onmogelijk.

In een groepscursus wordt het tempo van de lessen mede bepaalt door de andere aanwezige eigenaren en honden.

  • Zitten er in een groepscursus  een aantal cursisten en honden die moeite hebben met een bepaalde oefening, dan is de kans groot dat zij het tempo bepalen. Als jij en je hond de eerste stappen dan al onder knie hebben, sta je te wachten.
  • Zitten er in een groepscursus een aantal cursisten en honden die een bepaalde oefening snel doorhebben maar hebben jij of je hond met deze oefening net wat meer moeite mee, dan is de kans groot dat het tempo te hoog is voor jullie en je niet voldoende tijd en gelegenheid hebt om ‘mee te komen’ in de groep.

Beide scenario’s is jammer, want je gaat tenslotte trainen omdat je wilt dat jij en je hond veel leren, dat jullie dit goed leren en dat alles plaats vindt in een tempo dat bij jullie past. Met de online lessen bepaal je zelf het tempo. De ene oefening fietsen jullie fluitend doorheen en kun je snel doorlopen, de andere hebben jullie meer moeite mee en die kun je dan zo vaak als nodig is herhalen en opnieuw bekijken.

 

Wat bedoel je met 'je hond niet alleen maar 'trucjes' of 'kunstjes' aanleren'?

Een groot deel van de dingen die je je hond leert, hebben als functie dat je je hond ermee kunt helpen, dat je hem kutn begeleiden in dagelijkse situaties en meer controle krijgt over izjn gedrag. Als oefeningen ’trucjes’ of ‘kunstjes’ blijven leren jij en je hond niet om de oefeningen toe te passen. Dan kunnen het nog steeds leuke oefeningen zijn, maar werken ze niet voor jullie en dat is jammer.

Ik ken veel honden die op de hondenschool op het trainingsveld heel braaf  ‘hun kunstje doen’ en keurig netjes kunnen volgen naast hun baasje, zelfs losse tussen andere honden door. Maar diezelfde honden sleuren hun baasje de voordeur uit en door de straat op weg naar het park.

In mijn lessen leer ik je dus naast de oefeningen, ook hoe je hond werkt. In plaats van alleen maar ‘het kunstje’ leer je hoe je ervoor kunt zorgen dat je hond zich in alle situaties en omgevingen leert gedragen. 

Mijn hond kan sommige dingen al best wel goed, is het online programma dan nog wel geschikt voor ons?

Waarschijnlijk wel. We gaan in de online programma’s namelijk verder dan alleen maar leren zitten, liggen, blijven en aan de lijn lopen. Je hond leert gewoontes en zelf keuzes maken. Jij leert inzicht in je hond krijgen en hoe hij leert en wat hij nodig heeft. Je leert oefeningen én de oefeningen toepassen in dagelijkse situaties. 

Wat als er bijzonderheden zijn met mijn hond?

Een deel van de bijzonderheden wordt opgevangen in de programma’s. Door mijn ervaring weet ik welke ‘veel voorkomende bijzonderheden’ 😉 er zijn en waar mensen vragen over hebben. Deze informatie en aanvullende uitleg zit al in het programma opgenomen. 

Daarnaast kun je je vragen stellen in de zoom coach calls, de faebook groep of per email. Mocht het dan nóg nodig zijn, kunnen we een afspraak maken voor persoonlijke begeleiding. Dit kan dan per telefoon, zoommeeting, thuis, op locatie of op de hondenschool plaatsvinden, afhankelijk van je vraag en de plek waar je woont. Het prettige van deze manier van inzetten van de persoonlijke begeleiding is dat je dan al een grote basis hebt die ik kan gebruiken in mijn persoonlijke inzet en adviezen. Hierdoor kunnen we heel snel en gericht werken. 

Wat is het verschil tussen het online programma 'Leer Samenwerken met je Hond' en 'Vol Vertrouwen je Puppy Opvoeden'?

De basis van de online programma’s is ‘Leer Samenwerken met je Hond’. Hierin vind je alle informatie en oefeningen die, naar mijn mening, voor iedere hond van toepassing zijn. Met de inhoud uit dit programma leer je zoals de naam al zegt, samenwerken met je hond. Je leert beter naar je hond kijken en meer zien. Je leert hoe je hem kunt begeleiden en meer controle krijgt over zijn gedrag in dagelijkse situaties. 

In het puppy programma ‘Vol vertrouwen je puppy opvoeden’ zit alle informatie en oefeningen die ook in het ‘Leer samenwerken met je hond’ programma zit. De informatie en de oefeningen zijn anders verdeeld over de weken die het programma duurt omdat het is afgestemd op de leeftijdsfases van je pup. Daarnaast is het aangevuld met speciale puppy-onderwerpen zoals alleen leren blijven, zindelijk maken en bijtgedrag. In de wekelijkse puppy Q & A zooms kun je al je vragen stellen. 

Worden oefeningen aangeleerd mbv voer en snoepjes als beloning? Ik wil namelijk niet altijd snoepjes bij me moeten hebben omdat anders mijn hond niet luistert.

Ja, bij het aanleren van de oefeningen gebruik ik ook voer als beloning. Als je je bewust bent van HOE je dat doet, kun je het gebruik ervan, als oefeningen meer ingesleten zijn en een gewoonte aan het worden, afbouwen. Het is belangrijk dat je voer niet als omkoopmiddel gebruikt. Het mag geen voorwaarde zijn voor je hond om te doen wat je vraagt. Hoe je dat doet en waar je dan op moet letten, leer je in het begin van het programma. 

In tegenstelling tot wat veel mensen denken betekent beloningsgerichte training niet dat je je hele leven lang met een zak snoepjes moet rondlopen om je hond te laten doen wat je van hem verwacht. In tegendeel, een beloning kan veel meer zijn. Alles wat de hond met jou mag en kan doen kan zijn beloning worden! Ik leer je in de lessen hoe je dit kunt bereiken.

Wat is het verschil tussen het online programma 'Leer Samenwerken met je hond' en het 'meer rust, focus en controle' programma?
Een aantal voorbeelden van verschillen / aanvullingen van het ‘meer rust’ programma tov van het ‘leer samenwerken’ programma: 
  • De oefeningen uit het programma ‘Leer samenwerken’ worden in (nog) meer detail uitgelegd. Een voorbeeld hiervan: het parkeerstandje (uit ‘leer samenwerken’) wordt uitgebreid naar een ontspanningsoefening met meer beeldmateriaal met details van signalen om je hond nog beter te helpen ontspannen. 
  • Er zitten extra focus oefeningen in: de handstuur oefening bijvoorbeeld wordt ook uitgelegd met afleiding. Zo kan ook je snel geprikkelde hond leren om je hand te volgen met afleiding in de buurt. 
  • Er zitten extra oefeningen in zoals een onvoorwaardelijk ‘zit en kijk’.
  • De niet-aankomen oefening wordt uitgebreid.
  • Oefeningen om de opwinding van je hond te leren sturen, bijvoorbeeld een aan/uit oefening. 
  • Meer details en andere nadruk over de taal van de hond. 
  • Een oefening met heroriëntatiepunten, wat zijn dat en hoe kun je ze gebruiken.
  • Een oefening voor honden die altijd maar willen snuffelen.
  • Opdrachten waar je feedback krijgt op ingestuurde filmpjes. 
  • Wegwezen-oefening, om jou en je hond te helpen op een rustige manier een (te) moeilijke situatie zo snel mogelijk te onderbreken. 
Wat is de Connectie Methode?

De Connectie Methode is een beloningsgerichte methode waarmee je een stevige basis legt voor een goede relatie tussen jou en je hond. Ik leer mens en hond dat ze op elkaar kunnen vertrouwen op basis van een vriendschapsrelatie die draait om communicatie en wederzijds respect. Een hond heeft een goede leider nodig zodat hij kan functioneren in ons dagelijks bestaan. Onder mijn begeleiding word jij die goede leider! De Connectie Methode is gebaseerd op recente wetenschappelijke studies over hoe honden leren en wat ze nodig hebben om te kunnen functioneren. Een van de kenmerken van deze methode is dat je het gedrag dat je hond op een bepaald moment vertoont, niet alleen maar ziet als gedrag maar je ook afvraagt waarom de hond dat gedrag vertoont. Wat motiveert hem, wat bepaalt zijn gedrag? Als je zijn gedrag wil beïnvloeden of bijsturen, kijk je dus ook naar de onderliggende factoren en gaat daar (ook) mee aan de slag.  

Moet ik wachten met de puppyworkshops tot nadat mijn pup de laatste inenting heeft gehad?

Nee, dat hoeft niet. Je pup loopt geen groter risico om ziek te worden als je voor de laatste inenting met een groepsworkshop meedoen. Lees hier hoe het werkt met puppy-entingen. 

Ik heb een puppy van een heel klein ras, kan ik ook meedoen met de puppyworkshop?

Je bent van harte welkom met je puppy van een klein ras. Als je een puppy hebt van een klein ras, moet je wat extra voorzichtig zijn. Kleine rassen zijn nou eenmaal kwetsbaarder. Bij mij in de lessen is je puppy veilig. Ik laat de honden niet zomaar allemaal loslopen en met elkaar spelen, dit gebeurt alleen onder begeleiding en de puppy’s worden gematcht. De puppylessen kunnen binnen worden gegeven als het nodig is, ook over de kou hoef je je dus geen zorgen te maken.

Hoe kan ik me uitschrijven voor de mailings?

Uitschrijven kan op ieder moment. Jij beslist of je de mails wilt blijven ontvangen. Uitschrijven is eenvoudig, dit doe je NIET door mij een email te sturen maar via de afmelden-link onderaan een mail. Let wel even op! Als je aangeeft helemaal geen emails meer te willen ontvangen, mag ik je ook geen cursus gerelateerde emails meer sturen.

Krijg ik ook een certificaat aan het einde van een training?

Nee, ik doe niet aan examens en certificaten. Voor je hond hebben deze dingen al helemaal geen waarde. Bovendien suggereert het dat je ‘klaar’ bent met je hond en dat ben je eigenlijk nooit. Net als iedere relatie, vraagt ook die met je hond voortdurend onderhoud en investering.

Staat jouw vraag er niet tussen? Stel je vraag hier.