06 20 95 38 47 sandra@caniconnect.nl

Komt het volgende jou bekend voor? Je wilt het gedrag van je hond veranderen. Je wilt hem bijvoorbeeld afleren om aan de lijn te trekken of je wilt hem leren om niet meer te blaffen naar andere honden als hij aan de lijn loopt. Maar je worstelt hier mee. Hoe ga je dit aanpakken? Je hebt al het nodige geprobeerd maar op de een of andere manier loop je steeds weer vast. Waarom lukt het je maar niet? Zou je dat niet willen weten?

Ja toch? Lees dan verder en houd ook de komende blogs in de gaten. Het zou namelijk kunnen dat je probeert om je “rode” hond iets te leren, terwijl hij hier eigenlijk “groen” voor zou moeten zijn…

In een vorig artikel Do you speak Dog? schreef ik al dat de hond door middel van zijn gedrag communiceert. Hij doet wat hij doet nooit zomaar, al zijn gedrag heeft een functie. Hij laat zien of horen hoe hij zich voelt en wat hij van de omgeving vindt. Ik noemde in het vorige blog ook al de drie emotionele staten: groen, blauw en rood.

Waarom is het belangrijk om de verschillende emostaten te kunnen herkennen bij je hond?

Als je een goede band met je hond wilt opbouwen, is het van groot belang dat je hem effectief kunt begeleiden, hem veiligheid kunt beiden als het nodig is en hem kunt begrenzen als dat nodig is. Je moet kunnen zien wanneer hij die steun of begrenzing nodig heeft. Een goede timing zorgt er in de hondentraining voor dat je hond het verband legt tussen een bepaald gedrag en de consequentie ervan. Maar ook timing in de zin van de hond zijn gedragingen tijdig herkennen. Je kunt dan op gedrag anticiperen en voorkomen dat je hond op tilt slaat.

Hoe beter je de hond leert ‘lezen’, hoe beter je kunt timen, hoe beter de hond je begrijpt, hoe effectiever je training en opvoeding zullen zijn, hoe beter je hond dus zal luisteren, hoe meer vrijheid je hem kunt geven, hoe leuker het is om met hem op pad te gaan en hoe meer plezier je aan hem beleeft en hoe beter jullie band met elkaar zal worden. 

Hoe ziet een ‘groene’ hond eruit? Waaraan herken je hem? 

De groene emotionele staat is de staat van de hond waarin hij ontspannen is. Je kunt normaal met hem omgaan. Hij staat open voor allerlei interacties: spelen, aaien, training, beloning, …. 

Kenmerken van de “groene” hond:

  • De hond voelt zich goed, hij is blij, opgewekt of gewoon relaxed.
  • Hij is nieuwsgierig, gemotiveerd, wil leren, spelen …
  • Zijn lichaam is soepel, hij beweegt op een ontspannen manier, met rustige bewegingen.
  • Zijn ogen zijn zacht, opgewekt of speels. Pupillen zijn niet groot. 
  • De oren kunnen bewegen in allerlei richtingen, maar dat doen ze niet schichtig maar soepel. 
  • De staart van de hond kwispelt breed, breed kwispelen is een teken van vriendelijk, vrolijk gedrag. Hierbij zal de punt van de staart richting de oren zwaaien. 
  • Als de hond bij je komt, zal hij rustig aan je snuffelen, eventueel zachtjes tegen je opspringen (dit is dan begroetingsgedrag). Hij kwispelt weer als hij bij je komt. 
  • De hond kan ook rustig liggen of slapen.
  • De hond is rustig en heeft vertrouwen in zichzelf en de omgeving. 

En nu je weet dat hij ‘groen’ is, wat nu??

Nu je weet hoe je de groene hond kunt herkennen kun je veilig met deze hond spelen, contact maken, trainen. De groene hond staat hiervoor open namelijk.

Hij kan leren omdat hij ontspannen is.

Hij kan spel leuk vinden en ervan genieten omdat hij vertrouwen in je heeft als speelkameraad.

Hij is gemotiveerd om te gaan trainen omdat hij weet dat hem dat iets op kan leveren en hij de samenwerking met jou als baas bovendien als prettig ervaart.

De volgende keer komt de ‘blauwe” hond aan de beurt. Hoe herken je een blauwe hond en hoe ga je met hem om? 

Wil je alvast méér leren, lezen én bekijken over de taal van de hond en andere onderwerpen die je gaan helpen om je hond en zijn gedrag beter te gaan begrijpen?

  • Over welke factoren (naast dus hoe hij zich voelt) nog meer het gedrag van je hond bepalen?
  • Hoe je een goed baasje voor je hond kunt zijn zonder je als een dictator te hoeven gedragen.
  • Hoe je hond leert en welke algemene regels je kunt toepassen als je hem nieuwe dingen wil aanleren.
  • Over omgaan met ongewenst gedrag, wat als hij iets doet dat je niet wilt?
  • Over de taal van de hond, groene, blauwe, rode toestanden, welke signalen je op kunt letten, hoe je ermee kunt oefenen, wat een spanningsladder is en nog veel meer over wat je hond je allemaal vertelt met zijn lichaamstaal.

Deze en andere onderwerpen die er allemaal voor zorgen dat je je hond beter gaat begrijpen worden uitgebreid uitgelegd in de totaal 13 masterclasses uit de masterclass serie “meer inzicht in (het gedrag van) je hond“.

Voor slechts 1 euro per masterclass kun je ze allemáál helemaal in je eigen tempo en zo vaak als je wilt bekijken! 

En zelfs beluisteren want je krijgt er ook van alle masterclasses een podcast-versie bij. 

 

Mét een extra bonus masterclass over hond-hond interacties!

Een superwaardevolle masterclass over hoe je een ontmoeting met een andere hond kunt beoordelen. Op welke signalen kun je letten en hoe kun je snel en betrouwbaar voorspellen hoe ene interactie zal gaan verlopen en of spelen wel écht spelen is of dat je het beter kunt onderbreken.