06 20 95 38 47 sandra@caniconnect.nl

Als je hond snel is afgeleid door bijvoorbeeld luchtjes of andere honden, krijg je al snel te horen of lees je hier en daar in tips dat je moet proberen ervoor te zorgen dat jij als baasje het meest leuke en interessante bent voor de hond. Je gaat op zoek naar andere of sterkere vormen van beloning die je de hond kunt geven. Stukjes ander lekkers, sterker ruikend of ander speelgoed.

Soms is deze aanpak succesvol en het kan ook zeker een bijdrage leveren om meer aandacht van je hond te krijgen en meer controle over hem in moeilijke situaties met veel afleiding.

Maar je kunt, ook al pas je bovenstaande toe, toch het gevoel blijven houden dat je ‘in strijd’ blijft met je hond omdat hij eigenlijk toch liever wil snuffelen of blijft trekken naar die andere honden.

Kijk eens op een andere manier naar beloningen. Niet alleen dingen die JIJ de hond kunt GEVEN kun je als beloning gebruiken maar ook dingen die de HOND graag WIL DOEN!

Geef de HOND wat hij GRAAG WIL DOEN als beloning voor wat JIJ GRAAG WIL DAT DE HOND DOET.

Geef de hond toestemming om te doen wat hij wil nadat hij iets heeft gedaan wat jij wil dat hij doet (of om te beginnen, een ienie-mini stukje in de goede richting van het gedrag dat je uiteindelijk wil.)

Zo hoef je niet meer altijd de leukste te zijn! In plaats daarvan geef je de hond toestemming om te gaan doen wat HIJ het leukste vind op dat moment (uiteraard zijn er grenzen).

Bijvoorbeeld: je hond  wil heel graag snuffelen maar jij wil graag meer aandacht van de hond. Je kunt hem dan steeds verbieden om te snuffelen of je blijft steeds geluidjes maken of op andere manieren zijn aandacht vragen en hem belonen als hij naar je kijkt met wat lekkers of spel.

Als je hond lekkers of spel leukt vindt, dan is deze methode wellicht succesvol, maar wat nou als hij eigenlijk dat snuffelen liever doet dan het lekkers eten of spelen met jou. Dan sta je daar. Aan je hond te trekken (letterlijk of figuurlijk) en voelt het als een strijd. 

Bovendien ga je hiermee ook voorbij aan wat je hond eigenlijk zo graag wilde, snuffelen! En de wandeling is ook voor hem toch?!

Je loopt het risico dat hij geïnteresseerd blijft in het gras en ondanks je vele beloningen in de vorm van spel of lekkers, de hond steeds zal proberen met zijn neus bij het gras te komen.

Je kunt dit ook anders aanpakken. Vraag hem om heel even aandacht voor je te hebben of wacht het juiste moment af en in ruil daarvoor geef je hem toestemming om vervolgens even in het gras te snuffelen.

Op deze manier wordt jij als baasje als het ware zijn toegangspoortje tot allerlei leuke dingen in de omgeving die hij graag wil doen.

Zo kun je snuffelen maar bijvoorbeeld ook het contact met andere honden, tegen een boom plassen, los mogen lopen of zwemmen als beloning gaan gebruiken.

  • Even zitten, dan naar de hond om te begroeten.
  • Rustig meelopen aan de lijn zonder trekken, tegen een boom mogen plassen.
  • Een spelletje met de baas doen en daarna lekker los mogen lopen.
  • Rustig aandacht hebben voor de baas met als beloning toestemming om te gaan zwemmen.

Zo wordt je als baasje niet zijn belemmering om te doen wat hij eigenlijk wil (“jakkes, mijn baas vraagt weer iets”) maar de hond leert dat met jou bezig zijn hem toegang geeft tot andere leuke activiteiten (“jippie mijn baas roept weer, wat zal er nu weer voor leuks volgen”).

Wil je me hieronder in de reacties laten weten wat de grootste afleiding is voor jou hond en misschien heb je nu al een ideetje hoe je deze als beloning kunt gaan gebruiken?

Wil je de beste band met je hond én op een leuke manier leren samenwerken?

Onze missie is om hond en baas te helpen om elkaar beter te leren begrijpen waardoor ze een betere band krijgen en meer plezier aan elkaar beleven. 

Stapsgewijze trainingsoefeningen

voor honden van alle leeftijden, ook voor puppy's

230+ Video-tutorials en documentatie

Verschillende soorten content: video, audio en txt

Meer inzicht in je hond en zijn gedrag

Online community van gelijkgestemde hondenbezitters

Deskundige persoonlijke begeleiding en ondersteuning

7-dagen gratis toegang tot het volledige platform!

Altijd toegang tot geselecteerde trainingen.

Geen betaalgegevens nodig en je zit nergens aan vast.