06 20 95 38 47 sandra@caniconnect.nl

In dit artikel kon je lezen over hoeveel tijd het kost om een puppy op te voeden en hoe een andere levensfase ander gedrag met zich mee kan brengen en daardoor ook een andere begeleiding van jou als puppybaasje vraagt.

Voordat ik enkele levensfases onder de loep neem, doen we even nog een stapje terug… want wat als jij nog in de oriëntatie fase bent. Je weet al wel dat er een puppy komt, maar nog niet precies wélke.

In dit artikel leg ik je uit waar je op moet letten als je op zoek gaat naar een puppy. En ook nu weer, is het geen standaard “dit is een goede fokker” of “hier moet je echt nooit een puppy kopen” lijst, maar ik leg je uit wat erachter zit, zodat je daarna zélf beter je keuze kunt maken.

Lees je mee??!

Op zoek naar een pup

Het is zover, je hebt besloten dat je een pup wil en je weet welk ras of welke kruising het moet worden. Je gaat op zoek naar een pup!

Weet je nog niet precies of het een hond, kat of konijn moet worden, twijfel je over een pup of wat oudere hond of weet je nog niet welke hond (ras of kruising)? Ik kan je begeleiden en helpen om een of meerdere van deze keuzes te maken. Het is een belangrijke beslissing om goed overwogen te nemen! Ik denk daarover graag met je mee. Stuur een email met je vraag naar sandra@caniconnect.nl.

Wat is belangrijk om bij je zoektocht op te letten?

Waar je je pup vandaan haalt, hoe hij is gefokt en hoe hij bij de fokker is ondergebracht zijn van cruciale invloed op hoeveel plezier jij later aan je hond gaat beleven (met fokker bedoel ik hier iedereen die een nestje pups heeft; broodfokkers, handelaren, rashondenfokkers, gelegenheidsnestjes).

Het karakter van de pup.

Er spelen verschillende factoren een rol bij het gedrag van je pup nu en later. Socialisatie, wat je pup leert, hoe hij zich voelt, waar hij opgroeit en uiteraard speelt ook zijn karakter en genetische basis een rol in hoe hij zich zal gedragen; als puppy én later als volwassen hond. Daarom is het van belang dat je weet wat zijn afstamming is. Wie zijn vader en moeder? Spreken deze honden en hun karakters je aan? Grote kans dat de pups hier iets van erven. Hoe zijn eventuele andere honden van een fokker? Vaak zijn dit broers, zussen, neven, nichten of op een andere manier familie en deze honden kunnen je dus ook informatie geven over wat er in het karakter kan zitten. Ook een goede manier om hier iets over te weten te komen is een keer gaan kijken op een terugkomdag of mee te lopen met een nest of fokkerwandeling.

Een goede fokker zal je niet alleen de positieve kanten van ‘zijn ras’ vertellen maar (indien je ernaar vraagt) ook informeren over de aandachtspunten en eventuele gevoeligheden van een ras.

De huisvesting en leefomgeving van de pup.

Schoon en bij voorkeur een huiselijke omgeving. De eerste 3 weken kunnen pups in alle rust worden grootgebracht. De weken daarna is het van groot belang dat de pups wennen aan een huiselijke leefomgeving. Dit houd in dat ze, in ieder geval een deel van de dag, doorbrengen in een huiselijke leefomgeving en hier bekend raken met bijvoorbeeld huiselijke geluiden en gewoontes. Keukengerei dat lawaai maakt, mensen die heen en weer lopen, lachen, niezen en praten, een stofzuiger die langskomt, de bel gaat, enzovoorts.

Wat je puppy hier, als piep-jonge pup van 0 – 7 weken, in deze nest-omgeving meemaakt zal mede zijn gedrag als volwassen hond later gaan bepalen. Hier leert hij al welke dingen “normaal zijn” en er “gewoon bij horen”. Een kat in huis zorgt er bv voor dat je puppy vanaf zijn geboorte niet beter weet of de geur van een kat is normaal en hoort erbij. Je kunt je voorstellen dat dat kan zorgen voor heel andere gedrag tov katten op latere leeftijd dan als een pup op de leeftijd van 4 maanden voor het eerst een kat ziet of ruikt die buiten loopt.

De moeder

Pups leren veel door naar hun moeder en eventueel andere aanwezige oudere dieren te kijken. Hoe is het gedrag van deze oudere dieren, staat je dat aan? Stel, je gaat kijken naar pups bij een fokker die ook 5 oudere honden heeft en al deze honden zijn zeer druk, luidruchtig en springen voortdurend op tegen de mensen terwijl je daar bent om naar de pups te kijken. Sta er niet vreemd van te kijken als jouw pup, bij deze fokker gekocht, ook wat drukke trekjes zal hebben.

Als de pups iets ouder zijn, is het belangrijk dat de moeder zelf kan kiezen of ze wel of niet bij de pups is.

(Hoe) wordt er met de honden en pups omgegaan.

Mag je tussen de pups gaan zitten, ze aaien, met ze spelen, ze oppakken? Het is belangrijk dat je de moeder en haar pups niet alleen mag zien maar ook daadwerkelijk interactie met ze mag hebben.

En dat dit dagelijks gebeurt. Alleen te eten geven en het hok schonmaken is niet voldoende. De pups moeten in ieder geval een deel van de dag echt samenlevem met mensen, zodat ze kunnen wennen aan geluiden, bewegingen, aanrakingen, geur en open en sociaal gedrag gaan vertonen naar mensen. 

Zeker bij rassen die van nature wat eenkenniger, minder een allemansvriend zijn, is dit superbelangrijk. (Denk aan husky, keeshond, samojeed, australian shepherd, havanezer, cane corso, rottweiler, ).

Hoe reageren de moeder en eventuele andere honden die aanwezig zijn op de fokker of degene die het nestje grootbrengt? Hoe wordt er met de honden omgegaan? Dit is ook wat de pups meekrijgen in de eerste weken en waar ze al iets van leren!

Een goede fokker wil weten waar zijn pups terechtkomen en zal vragen stellen over je gezins- en leefsituatie.

Gezondheid van de pup.

De pups moeten fit en levendig zijn, er gezond uit zien en schone ogen, oren, neusjes en achterkanten hebben. De leefruimte moet schoon zijn.  De pups zullen niet eerder dan dat zij 7 weken oud zijn het nest mogen verlaten. Ze zijn dan ontwormd, gechipt en minimaal één keer ingeënt tegen besmettelijke ziekten of er is een titerbepaling gedaan.

En hoe zit het met puppy en hondenkennels?

Als ik via google op ‘betrouwbare fokkers’ zoek, komt als eerste resultaat een website naar voren waarop ik advertenties zie staan van honden en puppykennels die pups aanbieden. Ik zie een hoop termen staan als ‘erkende kennel’, ‘werken volgens richtlijnen’, ‘betrouwbare puppy kopen’ en ‘pups uit een gecontroleerde omgeving’.

Doorklikkend naar de websites van de betreffende kennels zijn het allemaal kennels die pups van veel verschillende rassen aanbieden. Het betreft hier niet de malafide hondenhandelaren uit het oostblok die regelmatig zo slecht in het nieuws zijn. Dit zijn puppykennels die winst maken en inkomen halen uit het fokken en verkopen van puppy’s.

Op basis van de informatie op de website lijkt het erop dat de pups gehuisvest zijn in kennels. De pups lijken veelal op te groeien in een schone leefomgeving en de moeder is bij de pups aanwezig. Wat lichamelijke verzorging betreft lijkt het voor deze hondjes goed te zitten. Echter deze kennels besteden weinig tot geen aandacht aan de combinatie waarmee zij fokken, de selectie van de ouderdieren. Waar het bij een ‘goede fokker’ zal gaan om het verbeteren van het ras gaat het hier om het vermeerderen ervan.

De pups groeien uiteraard niet op in een huiselijke omgeving. Ze zijn zeer beperkt gesocialiseerd. Omdat de pups in een kennel opgroeien, wennen ze niet aan het onder de mensen zijn. Ze worden uiteraard wel verzorgd door mensen maar dat is anders dan ergens in een woonkamer opgroeien met (bijna) continu mensen om je heen.

De moeder heeft meestal niet de gelegenheid zelf te kiezen of ze wel of niet bij de pups is.

Een pup via marktplaats kopen?

En tot slot nog even een woordje over een pup kopen via marktplaats. Iedereen heeft ondertussen wel een keer een waarschuwing hierover gehoord toch?! Er staan niet alleen maar ‘slechte’ pups op marktplaats, maar wel veel!

Ga kijken bij de pups! Stel vragen over vader en moeder en waarom er een nestje is. Is er geen moeder aanwezig of mag je haar niet zien? WAT DE REDEN OOK IS, KOOP HIER GEEN PUP! Ik heb al zoveel smoesjes gehoord, de een nog mooier dan de ander en ondersteund met foto’s en facebook pagina’s en nep-emails! Doe het niet, ik zie en hoor pups die serieuze problemen hebben of krijgen (op gedrag en gezondheidsgebied) en voor veel verdriet zorgen (omdat ze zeer angstig of agressief zijn of ziek en moeten worden herplaatst of nog erger).

Twijfel je? Neem contact op met ons of een andere hondenschool of gedragstherapeut en laat iemand meekijken voordat je definitief de knoop doorhakt!

 

Sta je zelf op het punt om een puppy te kopen, op te halen of ben je net begonnen aan het puppy avontuur?

Word dan gratis lid op het leerplatform en volg daar oa de gratis 7 delige training “goed voorbereid aan het puppy avontuur beginnen” aan.

Op het online leerplatform van Cani-Connect lees en leer je nog meer over dit en andere puppy-onderwerpen

Masterclasses (video en audio-lessen) en kennisbladen (om door te lezen) over:

  • Wat je moet weten over het socialiseren van jouw puppy, hoe doe je dat op een goede manier. 
  • Hoe je ervoor kunt zorgen dat je puppy zo snel mogelijk zindelijk wordt.
  • Wat je kunt doen aan bijtgedrag, hoe leer je je puppy waar hij wel en niet in mag bijten.
  • Hoe je het alleen blijven opbouwt.
  • En vele andere puppy-opvoed-lessen.

Er staan complete trainingen incl stappenplannen en uitgebreide instructievideo’s voor je klaar

Uitgebreide instructievideo’s en stappenplannen van:

  • Contact oefeningen
  • Lopen aan de lijn training
  • Loslopen en hierkomen training
  • Zit, af, blijf en plaats oefening
  • en veel meer…

    Heb je sinds kort een puppy in huis of krijg je binnenkort een puppy in huis? 

    • Je puppy opvoeden en trainen gaat niet om één gouden tip, een kunstje aanleren of een lijstje to do’s dat je kunt afvinken. 
    • Het is belangrijk dat jij leert om je puppy te begrijpen zodat je je puppy kunt geven wat hij nodig heeft om zich goed, ontspannen en veilig te voelen.

    • Dan snap je ook waarom je puppy bepaalde dingen (nog niet) doet én weet je hoe je hem kunt begeleiden en stap voor stap nieuwe dingen kunt aanleren.

    • Zo krijg je een gelukkige puppy die zich goed voelt en zich goed gedraagt én die het leuk vindt om goed naar je te luisteren :-).

    Alle kennis, achtergrondinformatie én oefeningen die je daarvoor nodig hebt, zijn nu ook voor jou en je puppy direct beschikbaar in het online leerplatform van Cani-Connect. 

     

    Van speelse puppy tot puberhond met bananen in zijn oren tot gehoorzame volwassen hond – in het leerplatform heb je alles op één plek!

    Stapsgewijze trainingsoefeningen

    Voor honden van alle leeftijden, ook voor puppy's

    Alles wat je moet weten over de opvoeding van je puppy

    230+ Video-tutorials en documentatie

    Verschillende soorten content: video, audio en txt

    Meer inzicht in je hond en zijn gedrag

    Online community van gelijkgestemde hondenbezitters

    Deskundige persoonlijke begeleiding en ondersteuning

    • Geen betaalgegevens nodig en je zit nergens aan vast.
    • Gratis 7-daagse membership proefperiode met toegang tot het volledige platform!
    • Na 7 dagen wordt je account automatisch omgezet in een gratis account.
    • Wil je na de proefperiode member blijven? Dat kan vanaf 7 per maand.