jun
09
Hoe kun je een ontmoeting met een andere hond beoordelen?
In dit artikel deel ik een aflevering van een eerder opgenomen ‘wandelwoensdag’ met je. 
‘Wandelwoensdag-video’s’ zijn korte video’s waarin ik in iedere aflevering een onderwerp bespreek en laat zien waar je tijdens een wandeling met je hond vragen over kunt hebben.
In één daarvan legde ik eerder uit hoe je een ontmoeting met een andere hond kunt beoordelen.
Tijdens zo’n ontmoeting kijk ik naar zogenaamde “rode” en “groene” signalen.
 • Rode signalen zorgen ervoor dat een ontmoeting of interactie minder ontspannen zal verlopen en de kans op escalatie groter wordt.
 • Groene signalen zorgen ervoor dat de kans op een ontspannen ontmoeting of interactie groter wordt.
Ik tel die signalen als het ware bij elkaar op en afhankelijk van
 • hoe ik mij voel
 • hoe ik denk dat mijn hond zich voelt
 • wat mijn hond aankan
 • wat mijn hond nodig heeft
Kies ik dan voor een bepaalde aanpak in zo’n ontmoeting.
Één van de signalen waar ik dan naar kijk en die ik meeneem in die “optelsom” is de “frontaalheid” van een ontmoeting. 
Daar gaat deze aflevering van wandelwoensdag over (Deze video heb ik in 2020 in het begin van de lock-down opgenomen. Ondanks mijn brakke stem is hij echter zo waardevol dat ik hem hier graag nog een keer met je deel.)
 • Wil jij dit soort ontmoetingen ook beter leren inschatten?
 • Wil je snel en betrouwbaar een oordeel kunnen geven over hoe een ontmoeting zal gaan verlopen?
 • Wil je weten wat jij als baasje daarin voor je hond kunt betekenen?
 • Vind je het gewoon superleuk om je te verdiepen in de taal van de hond en hoe ze onderling communiceren?
Bekijk deze aflevering van de wandelwoensdag en als je er meer over wilt weten, meld je dan zeker ook aan voor de online masterclass serie “meer inzicht in (het gedrag van) je hond”.
 • Deze masterclass serie bestaat uit maar liefst 13 masterclasses die je helemaal in  je eigen tempo kunt bekijken of beluisteren (van iedere masterclass is er ook een podcast gemaakt).
 • De masterclasses duren ongeveer 1 uur.
 • Er is een masterclass die helemaal gaat over hond-hond interacties en op welke signalen je kunt letten om een interactie betrouwbaar en snel te kunnen beoordelen op het moment dat deze plaatsvind (als jij met je hond op pad bent). Ook besteden we in deze masterclass aandacht aan wanneer spelen echt spelen is en wanneer je moet gaan opletten of de interactie beter kunt onderbreken. 
 • Daarnaast zijn er 6 masterclasses waarbij je in iedere masterclass je hond wéér iets beter leert begrijpen. Ze vullen elkaar aan en naast achtergrondinformatie zitten er ook veel herkenbare voorbeelden in zodat jij de theorie kunt toepassen op jouw hond en jouw situatie. 
De onderwerpen van deze masterclasses zijn:
 • Wat bepaalt het gedrag van je hond
 • De taal van de hond
 • Hoe leert je hond
 • Het gebruik van beloningen
 • Leiderschap
 • Omgaan met ongewenst gedrag

En speciaal voor nieuwe puppybaasjes krijg je er ook nog eens 6 puppy masterclasses bij:

 • Levensfases
 • Zindelijk maken
 • Socialiseren
 • Rust en ritme
 • Omgaan met bijtgedrag
 • Op pad met je puppy
Maar liefst 13! masterclasses totaal dus. Boordevol tips en inzichten. 
Superleuk én superleerzaam.
Hieronder een aantal reacties van kijkers en luisteraars:
“Onwijs boeiend onderwerp! Dank je wel en tot de volgende.”
“Dankjewel, het was weer een fijne Masterclass!!”
“Dank je, ik ga aan het werk! Dankje voor de fijne leerzame Masterclass!”

“Super leerzaam weer!! Je hele manier van kijken naar de hond vind ik heel mooi en super leerzaam. Heb ook al dingen kunnen toepassen. En eigenlijk is er al verbetering zichtbaar waar het gaat om het eten van hondenpoep. Dat gebeurt nog steeds, maar is wel echt minder en dat zie ik nu je daar vanavond op attendeerde (die 2% voor het 80% kan zijn). Heel waardevol, dank je wel!”

“Dank je wel het was een héle fijne Marterclass!!”

“Sandra, bedankt voor je advies mbt het niet eten van onze pup. We zijn overgestapt en ze geniet nu van eten!”

“Bedankt het was weer interessant en leerzaam”

“Dank je wel weer veel te doen. ga ik mee aan de slag.”
“het was leuk en leerzaam. helemaal duidelijk. dank je wel voor alle nuttige tips!”
Je kunt je aanmelden voor de hele serie voor slechts €13,-.
13 Masterclasses voor €13,-!
P.S. Vanavond geef ik de masterclass over hond hond interacties live! Dan kun je ook nog al je vragen stellen over dit onderwerp :-).
mrt
21
Je puppy en afleiding

Hoe ouder je puppy wordt, hoe groter de kans dat zijn aandacht meer en meer naar andere dingen gaat dan jij, zijn baasje. Het is, gezien zijn ontwikkeling, normaal gedrag, dat hij meer en meer geïntereseerd raakt in alles om hem heen. Zijn prioriteiten verschuiven steeds meer en zijn wereld wordt groter. Hij wil dingen onderzoeken, erop af gaan, ermee spelen. Óf en vaak Én, en dat hoort ook bij een normale ontwikkeling, je puppy vindt dingen spannend. 

Eerder schreef ik deze artikelen over de verschillende levensfases van je puppy.

Hoe dan ook, “hoe meer hij van dingen vindt” hoe moeilijker het is om ontspannen met hem buiten te lopen. Er zijn steeds dingen die hem afleiden, ervoor zorgen dat hij bij je vandaan wilt, aan de lijn gaat trekken, opgewonden raakt, enz.  

Een veelgehoord advies is om dan (nog meer dan je al deed ;-)) je best te gaan doen om de aandacht van je puppy te krijgen en vast te houden in situaties met afleiding. 

Het probleem met dit advies is dat je hiermee misschien wel het ongewenste gedrag op dat moment voorkomt. (Als je op tijd de aandacht weet te krijgen en je voorkomt op die manier dat je puppy de afleiding waarneemt, gaat hij er ook niets van vinden en zal hij niet gaan trekken aan de lijn, blaffen, of op een andere manier afgeleid zijn.) Echter leer je hem zo niet om met de afleiding om te gaan. Zodra hij namelijk datgene ziet (of ruikt of hoort) waarvan je wilde afleiden, ben je zijn aandacht waarschijnlijk kwijt en is zijn gedrag onveranderd zoals voorheen; geen aandacht voor jou, jij bestaat niet meer, trekken aan de lijn, opgewonden zijn, misschien blaffen en piepen. 

Als je je puppy wil leren omgaan met allerlei afleiding (andere honden, mensen, andere dingen waar “hij iets van vindt”) is het belangrijk dat hij de afleiding juist wél waarneemt en je hem gaat leren wat hij met die afleiding moet gaan doen (of juist niet).  

In dit artikel deel ik twee filmpjes met jullie van voorbeelden van de oefening ‘zie je dat?!’. Deze oefening is er voor om je puppy juist wél te leren omgaan met de afleiding. 

Hierbij beloon je de hond voor het waarnemen van afleiding. Je koppelt voor de hond het waarnemen van afleiding aan iets leuks bij jou. Dat kan wat lekkers zijn maar ook samen spelen. Na een aantal herhalingen zal de hond de link leggen en zul je zien dat hij afleiding waarneemt en dan verwachtingsvol naar jou zal kijken. 

Timing en een geschikte oefensituatie zijn het belangrijkste voor deze oefening. Timing omdat je wil belonen voor het waarnemen van de afleiding (als je te laat beloont, beloon je ander gedrag, bijvoorbeeld het ernaartoe willen gaan). Een geschikte oefensituatie is er één waarin je de afstand tot de afleiding kunt aanpassen zodat je hond niet al emotioneel zal reageren.

Wil je me laten weten in een reactie hieronder, hoe oud is jouw puppy en wat is op dit moment zijn grootste afleiding buiten? 

Wil je meer en nog uitgebreidere instructievideo’s en stappenplannen over alle belangrijke oefeningen die je nodig hebt, in de puppytijd maar ook als hij volwassen is?

 • omgaan met afleiding,
 • lopen aan de lijn,
 • loslopen en hierkomen,
 • hoe je overal en altijd de aandacht van je puppy kunt vragen,
 • zit, af en blijf oefeningen,
 • naar zijn plaats sturen,
 • en zelfs oefeningen zoals restaurant training en bezoek ontvangen. 

In het online lessenpakket ‘Vol Vertrouwen je Puppy Opvoeden’ krijg je toegang tot al deze (en nog meer) oefeningen. Allemaal zijn ze uitgebreid beschreven in stappenplannen en voorzien van instructievideo’s.

Naast deze oefeningen krijg je ook nog héél véél informatie over alles dat met  de opvoeding van je puppy te maken heeft (omgaan met bijtgedrag, zindelijk maken, socialiseren, alleen leren blijven, enz.)

 • Je krijgt één plek waar je alles kunt vinden over de opvoeding én training van je puppy.
 • Stappenplannen en uitgebreide instructievideo’s van alle oefeningen die je nodig hebt om als een team te leren samenwerken, in de eerste periode met je puppy maar ook daarna, als hij volwassen is. 
 • Je leert om je puppy écht te begrijpen zodat het opvoeden en trainen gemakkelijker, logischer én leuker wordt.
mrt
08
Onthoud! Je hond leert altijd iets, wat leert hij?!

Eerder ha dik het erover dat het zo belangrijk is om je hond écht de tijd te geven om nieuwe vaardigheden aan te leren. Dat je niet te snel commando’s gebruikt terwijl je hond ze eigenlijk nog niet écht goed beheerst. 

Ik noemde het voorbeeld dat je het “kom hier” commando niet te snel moet gebruiken in moeilijke situaties als je hond is afgeleid (en je het eigenlijk wél zou willen gebruiken! Sterker nog, voor dit soort situaties leer je het je hond aan.)

Beetje vreemd misschien als ik het zo zeg. Je wil je hond leren om te luisteren naar “kom hier” maar je mag hem niet roepen met “kom hier” als je wil dat hij naar je toe komt…. ???!!!

Waarom dat zo belangrijk is, leg ik je graag in dit artikel verder uit. 

Je hond leert de hele dag! Hij leert als je met hem oefent en hij leert als je niet (bewust) met hem oefent. Je hond leert oa doordat bepaald gedrag een consequentie heeft. 

Levert gedrag dat hij vertoont hem, in zijn ogen!, iets positiefs op, dan wordt de kans groter dat hij dit gedrag zal herhalen. 

Terug naar ons voorbeeld van “kom hier”. 

Stel je voor: je hond is aan het spelen met een andere hond. Jij roept “kom hier”. Je hond speelt door met de andere hond. 

Wat leert je hond? Hij leert: Ik hoor “kom hier”, speel verder met de andere hond en dat gedrag levert iets op, nl plezier in het verder spelen. 

Misschien word je wel boos, gefrustreerd, machteloos, ga je achter hem aan rennen (je hond leert: Ik hoor “kom hier”, dan blijf ik spelen met de andere hond en daarna ren ik weg en dan komt mijn baasje achter me aanrennen, leuk spel!)

En boos worden als je je hond dan eenmaal te pakken hebt, is ook geen goed idee. Dan leert je hond nl: bij mijn baas komen betekent iets negatiefs voor mij dus dat moet ik de volgende zeker vermijden. 

Als je op deze manier oefent (of eigenlijk maar wat aanmoddert en hoopt dat je hond gaat luisteren) duurt het uiteindelijk véél langer voordat je bereikt wat je wil bereiken. Een hond die komt als je hem roept. Hij leert nl sóms om te komen als je hem roept én daarbij héél vaak iets anders… Soort van 3 stappen vooruit en weer 2 terug zeg maar. Of zelfs 4 terug… hmmm niet echt effectief. 

De kans bestaat ook dat je hond nooit écht leert wat je nou eigenlijk bedoelt. Dat het gokken en hopen blijft of je hond wel of niet komt. 

Wat je je hond ook wil leren, (een deel van) de kunst van de oefening zit hem in het stapelen van mini-succesjes op mini succesjes. Je hond zal daardoor steeds kleine beetjes beter worden in datgene waarvan je graag wil dat hij er beter in wordt. 

Je roept eerst “kom hier” als hij niet is afgeleid en al onderweg is naar je toe. Succes verzekerd.

Dan roep je “kom hier” als hij op het punt staat om naar je toe te komen.

Dan roep je “kom hier” als hij de andere kant op kijkt maar er verder geen afleiding te bekennen is. 

Dan ga je stap voor stap oefenen met allerlei afleidingen, gecontroleeerd. Waarbij je gaat kijken naar wat voor jouw hond afleiding is. Heb je een hond die vooral met zijn neus aan het werk is buiten, ga dan oefenen met gecontroleerde voerafleidingen (inafgesloten bakjes op een afstand en eerst aan de lange lijn bv). 

Hierboven staan een aantal voorbeelden van hoe je een oefening écht goed aanleert. Geen “ik hoop maar dat mijn hond komt als ik hem roep” gok maar een “ik weet zeker dat hij komt als ik hem roep omdat ik stap voor stap met hem geoefend heb”. 

Voordat je de hond iets vraagt/ een commando wil geven/ een oefening wil gaan doen, stel even deze vraag: “hoe groot is de kans dat hij nu naar me luistert?” Schat je die kans minder dan 80% in, vraag het dan niet, geef het commando niet, doe de oefening niet! De kans is nl veel te groot dat hij gaat leren wat je niet wil dat hij gaat leren. 

Bedenk welke tussenstappen nodig zijn om het wél te laten slagen in deze situatie. 

 

Wil je hulp bij het écht goed aanleren van oefeningen aan je hond, wil je leren samenwerken als een team omdat je elkaar steeds beter leert begrijpen en wéét wat je aan het doen bent?

In de online programma’s “leer samenwerken met je hond” en “vol vertrouwen je puppy opvoeden” leer je dit.

Voor puppy’s is er “vol vertrouwen je puppy opvoeden”. 

Hierin vind je alle informatie over het opvoeden én trainen van je puppy op één plek. 

Heb je een iets oudere hond waarbij de opvoed-onderwerpen onder controle zijn, dan is de training “leer samenwerken met je hond” misschien iets voor jou.

En ja, dan kun je zelfs een teckel leren om heel goed te luisteren 😉

mrt
07
Op zoek naar een pup

Het is zover, je hebt besloten dat je een pup wil en je weet welk ras of welke kruising het moet worden. Je gaat op zoek naar een pup!

Weet je nog niet precies of het een hond, kat of konijn moet worden, twijfel je over een pup of wat oudere hond of weet je nog niet welke hond (ras of kruising)? Ik kan je begeleiden en helpen om een of meerdere van deze keuzes te maken. Het is een belangrijke beslissing om goed overwogen te nemen! Ik denk daarover graag met je mee.

Wat is belangrijk om bij je zoektocht op te letten?

Waar je je pup vandaan haalt, hoe hij is gefokt en hoe hij bij de fokker is ondergebracht zijn van cruciale invloed op hoeveel plezier jij later aan je hond gaat beleven (met fokker bedoel ik hier iedereen die een nestje pups heeft; broodfokkers, handelaren, rashondenfokkers, gelegenheidsnestjes).

 

Het karakter van de pup.

Er spelen verschillende factoren een rol bij het gedrag van je pup nu en later. Socialisatie, wat je pup leert, hoe hij zich voelt, waar hij opgroeit en uiteraard speelt ook zijn karakter en genetische basis een rol in hoe hij zich zal gedragen; als puppy én later als volwassen hond. Daarom is het van belang dat je weet wat zijn afstamming is. Wie zijn vader en moeder? Spreken deze honden en hun karakters je aan? Grote kans dat de pups hier iets van erven. Hoe zijn eventuele andere honden van een fokker? Vaak zijn dit broers, zussen, neven, nichten of op een andere manier familie en deze honden kunnen je dus ook informatie geven over wat er in het karakter kan zitten. Ook een goede manier om hier iets over te weten te komen is een keer gaan kijken op een terugkomdag of mee te lopen met een nest of fokkerwandeling.

Een goede fokker zal je niet alleen de positieve kanten van ‘zijn ras’ vertellen maar (indien je ernaar vraagt) ook informeren over de aandachtspunten en eventuele gevoeligheden van een ras.

De huisvesting en leefomgeving van de pup.

Schoon en bij voorkeur een huiselijke omgeving. De eerste 3 weken kunnen pups in alle rust worden grootgebracht. De weken daarna is het van groot belang dat de pups wennen aan een huiselijke leefomgeving. Dit houd in dat ze, in ieder geval een deel van de dag, doorbrengen in een huiselijke leefomgeving en hier bekend raken met bijvoorbeeld huiselijke geluiden en gewoontes. Keukengerei dat lawaai maakt, mensen die heen en weer lopen, lachen, niezen en praten, een stofzuiger die langskomt, de bel gaat, enzovoorts.

Wat je puppy hier, als piep-jonge pup van 0 – 7 weken, in deze nest-omgeving meemaakt zal mede zijn gedrag als volwassen hond later gaan bepalen. Hier leert hij al welke dingen “normaal zijn” en er “gewoon bij horen”. Een kat in huis zorgt er bv voor dat je puppy vanaf zijn geboorte niet beter weet of de geur van een kat is normaal en hoort erbij. Je kunt je voorstellen dat dat kan zorgen voor heel andere gedrag tov katten op latere leeftijd dan als een pup op de leeftijd van 4 maanden voor het eerst een kat ziet of ruikt die buiten loopt.

De moeder.

Pups leren veel door naar hun moeder en eventueel andere aanwezige oudere dieren te kijken. Hoe is het gedrag van deze oudere dieren, staat je dat aan? Stel, je gaat kijken naar pups bij een fokker die ook 5 oudere honden heeft en al deze honden zijn zeer druk, luidruchtig en springen voortdurend op tegen de mensen terwijl je daar bent om naar de pups te kijken. Sta er niet vreemd van te kijken als jouw pup, bij deze fokker gekocht, ook wat drukke trekjes zal hebben.

Als de pups iets ouder zijn, is het belangrijk dat de moeder zelf kan kiezen of ze wel of niet bij de pups is.

Hoe wordt er met de honden en pups omgegaan.

Mag je tussen de pups gaan zitten, ze aaien, met ze spelen, ze oppakken? Het is belangrijk dat je de moeder en haar pups niet alleen mag zien maar ook daadwerkelijk interactie met ze mag hebben.

Hoe reageren de moeder en eventuele andere honden die aanwezig zijn op de fokker of degene die het nestje grootbrengt? Hoe wordt er met de honden omgegaan? Dit is ook wat de pups meekrijgen in de eerste weken en waar ze al iets van leren!

Een goede fokker wil weten waar zijn pups terechtkomen en zal vragen stellen over je gezins- en leefsituatie.

Gezondheid van de pup.

De pups moeten fit en levendig zijn, er gezond uit zien en schone ogen, oren, neusjes en achterkanten hebben. De leefruimte moet schoon zijn.  De pups zullen niet eerder dan dat zij 7 weken oud zijn het nest mogen verlaten. Ze zijn dan ontwormd, gechipt en minimaal één keer ingeënt tegen besmettelijke ziekten of er is een titerbepaling gedaan.

En hoe zit het met puppy en hondenkennels?

Als ik via google op ‘betrouwbare fokkers’ zoek, komt als eerste resultaat een website naar voren waarop ik advertenties zie staan van honden en puppykennels die pups aanbieden. Ik zie een hoop termen staan als ‘erkende kennel’, ‘werken volgens richtlijnen’, ‘betrouwbare puppy kopen’ en ‘pups uit een gecontroleerde omgeving’.

Doorklikkend naar de websites van de betreffende kennels zijn het allemaal kennels die pups van veel verschillende rassen aanbieden. Het betreft hier niet de malafide hondenhandelaren uit het oostblok die regelmatig zo slecht in het nieuws zijn. Dit zijn puppykennels die winst maken en inkomen halen uit het fokken en verkopen van puppy’s.

Op basis van de informatie op de website lijkt het erop dat de pups gehuisvest zijn in kennels. De pups lijken veelal op te groeien in een schone leefomgeving en de moeder is bij de pups aanwezig. Wat lichamelijke verzorging betreft lijkt het voor deze hondjes goed te zitten. Echter deze kennels besteden weinig tot geen aandacht aan de combinatie waarmee zij fokken, de selectie van de ouderdieren. Waar het bij een ‘goede fokker’ zal gaan om het verbeteren van het ras gaat het hier om het vermeerderen ervan.

De pups groeien uiteraard niet op in een huiselijke omgeving. Ze zijn zeer beperkt gesocialiseerd. Omdat de pups in een kennel opgroeien, wennen ze niet aan het onder de mensen zijn. Ze worden uiteraard wel verzorgd door mensen maar dat is anders dan ergens in een woonkamer opgroeien met (bijna) continu mensen om je heen.

De moeder heeft meestal niet de gelegenheid zelf te kiezen of ze wel of niet bij de pups is.

Een pup via marktplaats kopen?

En tot slot nog even een woordje over een pup kopen via marktplaats. Iedereen heeft ondertussen wel een keer een waarschuwing hierover gehoord toch?! Er staan niet alleen maar ‘slechte’ pups op marktplaats, maar wel veel!

Ga kijken bij de pups! Stel vragen over vader en moeder en waarom er een nestje is. Is er geen moeder aanwezig of mag je haar niet zien? WAT DE REDEN OOK IS, KOOP HIER GEEN PUP! Ik heb al zoveel smoesjes gehoord, de een nog mooier dan de ander en ondersteund met foto’s en facebook pagina’s en nep-emails! Doe het niet, ik zie en hoor pups die serieuze problemen hebben of krijgen (op gedrag en gezondheidsgebied) en voor veel verdriet zorgen (omdat ze zeer angstig of agressief zijn of ziek en moeten worden herplaatst of nog erger).

Twijfel je? Neem contact op met ons of een andere hondenschool of gedragstherapeut en laat iemand meekijken voordat je definitief de knoop doorhakt!

Heb jij een ervaring die je wil delen met andere pupkopers en die kan helpen om een goed puppy adres te vinden? Deel je verhaal hieronder!

Sta je zelf op het punt om een puppy te kopen, op te halen of ben je net begonnen aan het puppy avontuur?

Vraag dan hier de gratis 7 delige training “goed voorbereid aan het puppy avontuur beginnen” aan.

feb
24
Krijgt je hond écht de tijd om nieuwe dingen te leren?

Je hond heeft tijd nodig om nieuwe dingen te leren.

Duhh.. denk je nu mss. Dat begrijp jij ook wel.

Maar hoe vaak maken we niet de fout dat we toch té snel dingen van de hond vragen, ervan uitgaande, bewust of onbewust, dat hij het wél weet terwijl dat nog niet (voldoende) het geval is.

Je leert je hond bepaalde dingen aan omdat dat praktisch is en het het samenleven plezieriger maakt, je je hond mee kunt nemen en hem vrijheid kunt geven.

Je wil je hond bijvoorbeeld leren om te komen als je hem roept zodat je hem lekker los kunt laten lopen en met andere honden kunt laten spelen, hij vrij kan snuffelen en gaan en staan waar hij wil (binnen bepaalde grenzen uiteraard).

En wat we dan vaak (té snel) dus ook doen, is de oefening gebruiken in situaties waarin we nog helemaal niet hebben geoefend.

We gaan de hond roepen als hij losloopt, speelt met een andere hond of op het punt staat een hap van iets te nemen waarvan jij liever niet hebt dat hij dat doet.

Terwijl we deze situaties nog niet hebben geoefend. Wat je dan van je hond vraagt is vergelijkbaar met een gesprek voeren in de franse taal, midden in Parijs, terwijl je nét begonnen bent met de eerste woordjes leren. Hmmm… best lastig toch?!

Neem dus écht de tijd om je hond iets te leren, als je tenminste wil dat hij datgene ook echt goed gaat begrijpen.

Oefen eerst aan de lijn, voordat je los oefent.

Oefen eerst met aandacht vragen op grote afstand van andere honden, voordat je dichterbij gaat en dit tijdens het spelen oefent.

Oefen eerst in gecontroleerd situaties met afleiding (zet bv ergens een afgesloten bakje met lekkers erin dat je hond kan ruiken maar er niet bij kan) voordat je met échte afleiding aan de slag gaat.

Om je hond nieuwe vaardigheden goed aan te leren moet je 2 dingen doen.

1 je hond de nieuwe oefening stap voor stap aanleren (en hem hier dus de tijd voor geven!).

2 weten wanneer je wél maar vooral ook wanneer je nóg niet kunt oefenen en wat je dan in de tussentijd voorlopig kunt doen om situaties te “managen”.

Naarmate je hond langer de tijd krijgt om in stapjes met het nieuwe gedrag te oefenen, zul je in steeds meer situaties van de nieuw aangeleerde vaardigheid kunnen profiteren en de oefening uiteindelijk ook kunnen gebruiken in die situaties waarvoor je hem bent gaan aanleren.

Maar onthoudt dus: EERST aanleren, dan pas gebruiken!

Wil je hulp bij het aanleren van oefeningen in stapjes en nóg meer leren over hoe je hond leert en wat er belangrijk is om de oefeningen uiteindelijk ook in het “echt” te kunnen gaan gebruiken?

Neem eens een kijkje bij een van mijn online trainingen:

Voor puppy’s is er “vol vertrouwen je puppy opvoeden” en heb je een iets oudere hond waarbij de opvoed-onderwerpen onder controle zijn, dan is de training “leer samenwerken met je hond” misschien iets voor jou.

Ik wens je veel oefenplezier 🙂

Hartelijk groet, Sandra van Cani-Connect.

nov
21
Hoe de spanningsladder van je hond verandert door training

Eerder heb ik al iets verteld over “wat het gedrag van de hond bepaalt”. 

 

Zeker bij je snel-geprikkelde hond is het belangrijk om niet maar op één van de factoren die het gedrag bepalen te richten, maar je plan van aanpak zo breed zo mogelijk te maken. 

 

Één van de factoren die meespelen is hoe je hond zich voelt. 

Hoe gespannen of juist ontspannen is hij. 

 

Een manier om daarnaar te kijken is gebruik maken van een spanningsladder. 

 

Hoe hoger op de spanningsladder, hoe hoger de spanning in je hond. 

 

Hieronder zie je die spanningsladder. 

Op de spanningsladder staan een aantal signalen die je bij je hond kunt zien en waaraan je kunt zien waar je hond zich op de ladder bevindt. 

Hoe beter je de signalen van je hond kunt lezen, hoe meer details je ziet, hoe beter je ook kunt zien wat er zich van binnen bij de hond afspeelt. 

En hoe beter je kunt zien wat er zich van binnen bij je hond afspeelt, hoe beter je oefeningen en situaties kunt aan en toepassen. 

De spanningsladder is niet een statisch iets.

Per hond en zelfs per situatie en per moment van de dag kan die er anders uitzien. 

De ene hond is sneller opgewonden dan de andere. Deze honden hebben minder tredes in de spanningsladder en gaan dus sneller, in grotere stappen van groen naar rood. 

Bij sommige honden gaat dit veel langzamer. Die doen er langer over om van groen naar rood te gaan en de stapjes kunnen beter zichtbaar zijn. 

Ook de situatie en wat een hond eerder die dag of op voorafgaande dagen heeft meegemaakt is van invloed op die ladder. 

En het mooie is… die ladder kan veranderen door training. 

Bekijk de video hieronder om te zien hoe de spanningsladder bij je hond kan verschuiven als je met hem gaat trainen. 

Door de juiste dingen te oefenen met je hond, wordt zijn “groene” bereik groter en zal hij in steeds meer situaties ontspannen kunnen blijven.

Stap voor stap kun je dan bv honden steeds dichterbij op een ontspannen manier passeren. Niet doordat je je hond afleidt, maar omdat je hem geleerd hebt er nu op een andere manier mee om te gaan. 

Dit gaat natuurlijk niet van vandaag op morgen maar is een proces van weken of zelfs maanden. 

Wil je dit graag met je hond bereiken en zou je het fijn vinden om begeleiding te krijgen in dit proces? 

Begin jan 2022 start er weer een nieuwe groep van mijn 20 weken programma “meer rust, focus en controle“.

In dit programma leer ik je stap voor stap, tot in detail, welke stappen je moet zetten. 

Want dát is het óók; er zijn zóveel details die van belang kunnen zijn en die het verschil kunnen maken tussen eindelijk wél succes hebben en blijven aanmodderen. 

Zoveel stappen die gezet moeten worden. 

Ik heb er een aantal jaren over gedaan om uit te vinden wat wanneer wel en niet werkte en uiteiindelijk deze methode uit te stippelen en er een complete training van te maken. 

Deze training duurt niet voor niks 20 weken. Je krijgt 20 weken lang begeleiding. Ik neem je er stap voor stap mee doorheen zodat jij jezelf en je hond die zoektocht kunt besparen. 

Het is een pittig programma en laten we eerlijk zijn, IK ga het niet voor je doen, JIJ moet het samen met je hond gaan doen. 

Als je gemotiveerd bent om je hond en jezelf te helpen dan is dit je kans om het écht waar te gaan maken. 

 • Het programma start op 3 januari, zo kun je na de drukke decembermaand en de feestdagen, in het nieuwe jaar direct aan de slag. (Overigens hoef je tot die tijd niet stil te zitten, in november en december beginnen we alvast met een soort ‘warming-up’.)
 • Ik begeleid je maar liefst 20 weken! De kracht van dit programma is juist ook dat het geen eenmalig consult betreft maar een langlopend traject is waarin ik met je meekijk en je begeleid. Het volhouden en de mits en maren en het toepassen in allerlei dagelijkse situaties is namelijk waarvan ik eerder bij losse consulten heb gemerkt dat het vaak mis gaat. 
 • In deze training houd ik (en de groep omdat we het sámen gaan doen) je gemotiveerd , je kunt je vragen stellen en ik help je om de oefeningen op jouw situatie te ‘finetunen’. 
 • We starten met een groep hondenliefhebbers die allemaal tegen eenzelfde soort uitdagingen met hun hond aanlopen. Alleen al het uitwisselen van ervaringen en de onderlinge herkenning is zeer waardevol. 

Je kunt je nu aanmelden voor dit programma en tot en met eind november nog met hoge korting inschrijven. 

Hier lees je alle informatie over het programma >>

Als je nog vragen hebt over deze training of je wil even overleggen of deze training wel de juiste is voor jou en jouw hond, stuur dan even een mailtje naar sandra@caniconnect.nl, dan plannen we een bel afspraak in (uiteraard geheel vrijblijvend).

nov
10
Loop jij ook met ogen op steeltjes?

Afgelopen maandag had ik afgesproken met een vriendin en we hebben een paar uur door een losloopgebied in Chaam gezigzagd.

Heerlijk ontspannen, zònder me zorgen te hoeven maken wie of wat we tegenkwamen, zònder Giggle de hele tijd te hoeven terugroepen, zònder stress bij iedere onoverzichtelijke kruising…

Maar dat is niet altijd zo geweest! Ik heb in het verleden ook in dit wandelgebied gelopen (stukje verderop waar het geen losloopgebied meer is) zorgvuldig kiezend welke paden ik nam, bij iedere kruising op m’n hoede, speurend tussen de bomen of er iets aankwam…

Herken jij dit? Loop jij ook de hele wandeling met ogen op steeltjes?

Lees dan verder, misschien kan ik je met mijn ervaringen helpen om de wandeling weer meer ontspannen te maken, voor jou en voor je hond. Zodat jullie ook weer met meer plezier samen op pad kunnen gaan.

 Ik weet namelijk precies hoe het is!

Ik deed dat dus ook, met ogen op steeltjes lopen. Niet met Giggle, met maar met een andere hond die ik had, Aika.

Ik was continue de hele omgeving aan het scannen en ik werd onrustig van onoverzichtelijke hoeken en kruisingen….

Ik hield er altijd rekening mee in wat voor gebieden en wat op wat voor tijdstippen ik met haar ging lopen. Maar toch was ik altijd op mijn hoede

Ik baalde er regelmatig van dat ik niet ‘gewoon’ met haar naar het bos kon, zonder me zorgen te hoeven maken en het hart in mijn keel voelen kloppen bij iedere schim die ik ergens dacht te zien bewegen.

“O, wat is dat? daar komen mensen aan….hebben ze een hond bij zich? kinderen die lawaai maken en heen en weer rennen? of nog erger op fietsjes? wapperende kleren aan hebben?”

“Een hond zie ik…ok, is hij aangelijnd? Ja, pfjoew! Dan kunnen we onze weg vervolgen en op gepaste afstand passeren.” ” Of nee, wacht even de hond loopt los, en hij loopt ver bij zijn baasje vandaan…en zijn baasje is drukker met zijn telefoon dan met de hond. De kans dat hij ons op tijd gaat zien en zijn hond bij zich roept schat ik klein in.” “Heeft de hond ons al gezien? Nee, nog niet. Hoe beweegt hij? waar is hij mee bezig? hoe schat ik in dat hij zal reageren als hij ons in de gaten krijgt?” …. “Mnee…. toch maar geen risico nemen, ik heb geen zin in trammelant en discussies over “ja maar mijn hond doet niets hoor en wil alleen maar spelen” … ja ja maar die van mij kan wel iets doen en ze wil niet spelen!”

Iedere wandeling weer verliep het zo. Ik koos gebieden met overzicht en kwam bijvoorbeeld alleen in de winter in het bos, omdat ik er dan door de bomen heen kon kijken en zien wat er aan kwam. Anders liep ik liever op open stukken, tussen de weilanden bijvoorbeeld of op het strand. Maar dan wel op stukken en tijden waar het erg rustig was. In losloopgebieden kwam je mij al helemaal niet tegen. Daar baalde ik van hoor, ik vond dat erg jammer want ik had ook een hond genomen omdat ik het leuk vond om af en toe met mensen en honden samen te kunnen lopen (wat met de hond daarvoor ook geen enkel probleem was).

Het heeft me lange tijd gekost om te accepteren wie zij was en wat zij nodig had om buiten ontspannen te kunnen wandelen. Dat strookte helemaal niet met het plaatje wat ik in mijn hoofd had en wat ik graag wilde doen met mijn hond. En misschien als ik eerlijk ben, heb ik het nooit helemaal geaccepteerd…

Maar juist dat heeft me ook veel geleerd. Het heeft ervoor gezorgd dat ik steeds verder bleef zoeken. Naar manieren, oefeningen, dingen die ons konden helpen om het voor háár én voor mij zo aangenaam en ontspannen mogelijk te maken buiten.

En ik heb ze gevonden!! Oefeningen, patronen, nieuwe gewoontes om moeilijke situaties op een rustige manier en volgens een bepaalde strategie te begeleiden.

Ik kon voorkomen dat ze escaleerden. Ik kon ons er rustig doorheen of langs loodsen.

Ik kreeg weer vertrouwen in ons als team en kon weer op een leuke manier samen op pad en genieten van en met mijn hond, we konden samen weer plezier hebben!

Wil je weten wat ik precies heb gedaan? 

Tijdens het webinar ‘hoe ik weer met plezier en meer ontspannen met mijn hond op pad ging’ leg ik je uit welke dingen bij mij het verschil hebben gemaakt.
Ik vertel je wat ik heb gedaan, wat ik heb geoefend, waar ik mee bezig ben geweest om weer vertrouwen in mijn hond te krijgen.
Wat heeft mij geholpen om met meer rust, meer focus en meer controle met haar op pad te kunnen gaan. 

Meld je aan voor het webinar >>

 

okt
18
Hoe werkt Zoom?
Zoom is het digitale klaslokaal dat ik gebruik voor deze training.

Als het de eerste keer is dat je gebruik gaat maken van Zoom, lees dan dit artikel even.

Als je voor de eerste keer gebruik gaat maken van Zoom is het nodig om de software van Zoom te installeren. Daar heb je even wat tijd voor nodig (niet heel lang hoor maar het is fijn als je dat niet nèt voor aanvang van de training nog hoeft te doen).

Klik op de link om deel te nemen die in de email staat OF ga naar www.zoom.us en klik op “join a meeting” (bovenaan de pagina).

Als je Zoom voor de eerste keer gaat gebruiken zal de software worden gedownload. Mocht dat niet gebeuren, klik dan op “download & run Zoom”.

De download verschijnt links onderaan in je scherm. Klik erop als deze voltooid is.

Er wordt je dan gevraagd of de installatie gedaan mag worden. Klik op “run”.

De installatie wordt nu uitgevoerd.

Na het installeren verschijnt een venster waarin je je naam kunt instellen.

Klik op “join meeting” als het bijna tijd om de training te starten. De installatie is nu gedaan. Als je vlak voor aanvang van de training weer op de link klikt om deel te nemen kom je weer in dit venster terecht.

Klik op “join with video”, je bent dan zichtbaar voor mij en de andere deelnemers (hoeft niet, mag wel).

Klik op “join with computer audio” zodat je mij en de andere deelnemers kunt horen en eventueel je vraag kunt stellen. Bij de meeste trainingen zal je microfoon op “mute” staan ingesteld.

Rechts bovenin het Zoom scherm kun je de weergave aanpassen, deze staat standaard ingesteld op “speakerview” wat inhoudt, dat degene die aan het woord is groot in beeld is en de andere deelnemers (of een deel daarvan) klein in beeld. Je kunt de weergave naar wens aanpassen.

Onderaan het scherm heb je nog een aantal afbeeldingen waarvan ik hieronder kort de betekenis uitleg.

Een microfoon-symbool met tekst eronder “Mute”: de microfoon is nu aan. Klik hierop om je microfoon uit te zetten.

Een microfoon-symbool met een rode streep erdoor met de tekst eronder “unmute”: de microfoon staat uit. Klik hierop om je microfoon aan te zetten.

Een video-symbool met de tekst eronder “stop video”: je video staat aan. Klik hierop om je video uit te zetten.

Een video-symbool met een rode streep erdoor met de tekst eronder “start video”: je video staat uit. Klik hierop om je video aan te zetten.

Een tekstwolk-symbool met de tekst eronder “chat”: hier kun je tijdens de training chatten met de trainer en/of alle medecursisten.

Tot in de training!

 

 

 

okt
06
Instructie aandachtsignaal aanleren week 1

DOEL – uiteindelijk

Als de hond het aandachtsignaal hoort, draait hij zich onmiddellijk om naar de geleider in afwachting van wat er komen gaat. “ja baasje, wat is er?”

De hond moet uiteindelijk in staat zijn om in allerlei omstandigheden, ook met veel en moeilijke afleiding, zijn aandacht direct op zijn baasje te richten als die daarom vraagt.

Een sterk aandachtsignaal, als een reflex, is een zeer krachtig middel om controle te houden over het gedrag van je hond.

 

Dat gaat echter niet vanzelf! Het is hard werken, of beter gezegd: slim trainen. De juiste dingen doen en die lang genoeg volhouden.

 

Weten wát je moet doen, waarom en wanneer.  

 

Aandachtsignaal aanleren

 

We gaan deze eerste week 3 dingen doen.

 1. Kies een aandachtsignaal

 

Kies een signaal dat voor jou logisch is maar wat je niet de hele dag te pas en te onpas gebruikt.

We gaan juist oefenen met het bewust wél en ook bewust níet gebruiken van dit signaal.

Bijvoorbeeld “let op”, “kijk eens” of “focus”. Je kunt ook een geluidje gebruiken of een fluitje. Het signaal dat je wil gebruiken mag je zelf kiezen maar gebruik wel steeds hetzelfde signaal. Spreek met elkaar af welk signaal jullie de hond gaan aanleren.

 1. Bewust wél oefenen

 

We leren de hond een positieve associatie aan met dit aandachtsignaal.

 

Dat doe je als volgt:

 

Zeg 1 keer het aandachtsignaal dat je zojuist hebt gekozen.

 

DAARNA stap je naar je hond toe en geef je hem iets lekkers. (Of je gaat iets leuks met hem doen.) Het gaat erom dat er vanuit het perspectief van de hond iets positiefs volgt na het horen van het aandachtsignaal. Het lekkers kun je uit je zak halen of uit een potje dat je ergens op een strategische plek in huis hebt neergezet.

 

Let op! Hij krijgt het voertje altijd! Of hij nu reageerde op zijn naam of niet.

 

Het spel gaat dus altijd als volgt: aandachtsignaal zeggen = voertje geven.

 

Je hond hoeft niets te doen voordat je hem het voertje geeft. Hij hoeft niet naar je te kijken, niet naar je toe te komen, niet te gaan zitten, een pootje te geven of iets anders te doen. Hij krijgt het gewoon!

 

Let er op dat je EERST het aandachtsignaal zegt en DAN PAS het lekkers of leuks tevoorschijn haalt!

Oefen zoals hierboven beschreven ongeveer 10 keer op een dag, verdeeld over de dag en allerlei situaties. Soms oefen je 2 keer snel na elkaar, dan weer 2 uur helemaal niet.

 

 • Oefen op momenten dat je hond naar je kijkt en oefen op momenten dat hij niet naar je kijkt.
 • Oefen als je hond staat, zit en ligt.
 • Oefen als je binnen in huis, in de tuin, op straat met hem bent.
 • Oefen in de ochtend, middag en avond.
 • Oefen als je alleen met hem thuis bent en als er andere mensen bij zijn.
 • Oefen terwijl je zelf staat, op de bank zit, door de kamer loopt, aan tafel zit, enz.

 

Voorwaarden om te kunnen oefenen:

 • Je kunt oefenen in situaties waarin je dicht bij de hond in de buurt bent (anders duurt het te lang voordat de hond het lekkers of leuks krijgt en legt hij de koppeling niet.
 • Je kunt oefenen in situaties waarin je hond interesse heeft in het lekkers of leuks dat je hem wilt geven.

3. Bewust NIET gebruiken

 

In alle andere situaties, als je niet bewust oefent, gebruik je het signaal ook NIET!

Ook niet om te testen of uit te proberen!

Al die momenten waarop je eigenlijk wel de aandacht van je hond wil kúnnen vragen maar je die nu nog niet krijgt, gebruik het aandachtsignaal NIET!

 

We gaan stap voor stap te werk en bouwen op naar moeilijkere situaties met afleiding. Deze week oefenen met je bewust worden wanneer wél en wanneer níet is essentieel.

 

Stel je vragen en plaats je trainingsvideo’s in de Facebookgroep.

Klik hier om naar de groep te gaan >>

okt
06
Oefening van de maand oktober – veel gestelde vragen
u

Kan ik een eerder signaal dat ik niet goed heb opgebouwd en daardoor 'vervuild' is geraakt gebruiken of beter een nieuw signaal kiezen?

Allebei mag. Het gaat erom dat je vanaf nu het signaal bewust gebruikt en stapsgewijs opbouwt.

Een nieuw signaal kan eerder effect hebben omdat het geen “verleden” heeft dat “overschreven hoeft te worden”.

Maar bewust gebruik is van véél groter belang anders moet je binnenkort weer een nieuwe kiezen ;-).

Het ligt  niet aan het signaal maar aan het gebruik ervan en hoe het is aangeleerd.

u

Zeg je wel of niet de naam van de hond voor je het aandachtsignaal gebruikt?

Je mag kiezen :-).

De naam van de hond is ‘voor erbij’. Ik gebruik ‘m soms wel en soms niet, dat hadden jullie gemerkt.

Je leert het aandachtsignaal aan, het gebruik daarvan ben je dus heel zuinig mee. 

u

Kun je dit ook al met een puppy oefenen?

Zekers. In situaties waarin je puppy op zijn gemak is en al gewend aan de omgeving om hem heen kun je oefenen. 

Ik begin meestal met deze oefening, ongeacht de leeftijd van de hond. 

u

Moet het lekkers/leuks steeds hetzelfde zijn en uniek voor deze oefening?

Nee, dat hoeft niet. Het belangrijkste is dat je hond het ook daadwerkelijk leuk of lekker vindt. Ik weet dat er veel honden zijn die in huis een gewoon etensbrokje best lekker vinden maar buiten doe je ze met datzelfde brokje echt geen plezier. Pas je lekkers of leuks dus aan aan de situatie. 

u

Hoe oefen je dit als je meerdere honden hebt?

Als je meerdere honden hebt, kun je kiezen hoe je dit gaat oefenen.

Optie 1: naam van hond 1 + aandachtsignaal = lekkers voor {hond 1}.

Optie 2: aandachtsignaal = lekkers voor {allen} Deze manier heeft de voorkeur als je honden jaloers zijn of kunnen worden als één van de honden iets krijgt en de andere niet. 

u

Welke woorden kun je gebruiken als aandachtsignaal?

Maakt niets uit. 

“Focus”, “kijk”, “let op”, “kijkwoord in andere taal”, het mag allemaal. Neem iets dat logisch is voor jezelf maar je niet te pas en te onpas gebruikt. 

Je kunt bv ook “zuurkool” gebruiken 🙂

u

Is het aandachtsignaal hetzelfde als een 'recall'/ 'hierkomen-commando'?

Nee, we gaan de hond leren om bij het horen van het signaal zijn aandacht op jou te richten. Er zijn wel honden die als een speer naar je toe komen bij het horen van het aandachtsignaal. 

Maar kies een signaal voor aandacht. Vooral ook om duidelijkheid te geven in de vervolgstappen (nog even geduld daarvoor).

u

Het markeersignaal moet komen wanneer de nekspier naar je toe draait. Wat als de hond tegenover je staat? Ik veronderstel dat opkijken dan goed is? Diesel doet ook wel eens van opzij met zijn ogen naar me kijken, dit is dus niet voldoende begrijp ik. Hij moet echt draaien?

ja dat is dan ook goed. Idd n minimale beweging van zijn kop.

u

Vraag: voor welke situaties is het aandachtssignaal uiteindelijk bedoeld? Alle? Verwordt het niet tot ruis als je het vaak gebruikt? Want dat heb ik in het begin onhandig aangepakt met Kom en Focus vrees ik.

Hoe vaker je het gebruikt, hoe sneller het ruis wordt (omdat je er zelf minder alert op wordt). Als je het vaker dan 10 keer per dag nodig hebt, zou ik me in de situaties waarin je het vaak wilt  gebruiken afvragen of het aandachtsignaal wel “de oplossing” is. 

Veel van dit soort situaties waarin je steeds opnieuw de aandacht van je hond wil/ moet vragen, zijn situaties waarin je hond dusdanig is afgeleid dat er naast een krachtig aandachtsignaal méér nodig is om je hond te helpen in deze situaties meer ontspannen te kunnen zijn (of zich op jou te kunnen concentreren).
Natuurlijk is het goed om op zoek te gaan naar dingen die je hond motiveren en die je kunt gebruiken bij het oefenen.
Maar als er onderliggende oorzaken zijn waarom je hond het zo lastig vindt om zijn aandacht op jou te richten in bepaalde situaties, dan is het goed om ook na te denken over hoe je met die onderliggende oorzaak aan de slag kunt gaan.
Je hond die soms uitvalt naar andere honden bv. Natuurlijk is het dan fijn als je ervoor kunt zorgen dat je hond zijn aandacht op jou richt als je daarom vraagt. Dat onderbreekt de opbouw van spanning en kan een uitval voorkomen.
Maar je hond heeft een reden, er is een onderliggende oorzaak, waarom de spanning zo hoog oploopt dat hij uitvalt. Het zou kunnen dat door eerdere ervaringen die hij heeft met andere honden, hij zich niet veilig voelt in de buurt van andere honden.
Naast het verder oefenen aan een onvoorwaardelijk aandachtsignaal is het dan goed om ook dat gevoel van veiligheid proberen te herstellen.
Als je hond meer ontspannen is en zich beter gaat voelen in de buurt van andere honden, zal het vervolgens ook gemakkelijker worden om zijn aandacht te krijgen in dit soort situaties.
Bovendien zou ik me afvragen of “aandacht voor jou hebben” hetgene is dat je hond moet leren. Bijvoorbeeld als je je hond wil leren om aan de lijn te lopen zonder trekken. Vaak zie ik dat baasjes dit proberen op te lossen door steeds de aandacht van de hond te vragen. Maar naast op het baasje letten, moet de hond andere dingen leren om dit goed onder de knie te krijgen. 
u

Nog een vraagje.... de oefening kijk eens begint zijn vruchten af te werpen. Met als resultaat, hij draait zich om en komt blij naar mij toe als ik " kijk eens" zegt. Heel fijn maar nu zit ik met een " dingetje " Met de nieuwe oefening, in de lijn klimmen is het de bedoeling, als het lukt zonder woorden, mag je als ik het goed begrepen hebt, het signaal zeggen, in de lijn klimmen en wat lekkers geven als je bij hem bent. Dat lukt mij dus niet omdat hij naar mij toekomt na het noemen van het signaal. Hoe kan ik dit anders doen ? Is het een idee om eerst in de lijn te klimmen en als ik bij hem ben het signaal te zeggen?

 nee hoor dat hoeft niet. goeie vraag trouwens. Je hoeft alleen in de lijn te klimmen / naar de hond toe te gaan als dat nog nodig is om hem het voertje te geven. Als je hond je al vóór is dan is dat niet nodig en mag je het hele in de lijn klimmen achterwege laten 🙂.

u

Terry kijkt vaak wel en gaat dan zitten wachten alsof ze wil zeggen kom maar brengen. Ik doe dan een paar passen in haar richting, laat het brokje zien en dan komt ze het halen. Is dat oké zo?

ja hoor. Let goed op welk gedrag je markeert met je beloningswoord. Niet het gaan zitten maar het omdraaien van het hoofd. Je zou daarna kunnen varieren en het bv soms op de grond kunnen gooien, dan moet hij van zijn plek afkomen 😉

u

Wat doe je als je hond tijdens de wandeling niet geïnteresseerd is in iets lekkers? Als we ergens stoppen en ik wacht ongeveer een minuutje, dan worden ze rustig en hebben ze wel aandacht voor mij en zin in iets lekkers. Maar zo lang we wandelen willen ze gewoon ontdekken en al de rest kan hen gestolen worden. Dus ik kan het signaal dan wel zeggen maar zij hebben geen zin in iets lekkers 🙃

je zegt het zelf eigenlijk al 😊. Met teveel stress is leren moeilijk. Heel geleidelijk opbouwen. Mss in de tuin oefenen of eerst met de deur alleen open. Rustige plek opzoeken en daar eerst een paar keer komen zonder te oefenen zodat je hond kan wennen. Daarna lukt oefenen misschien ook.

u

Min pup van 16 weken reageert totaal niet op 'focus' als hij aan het snuffelen is, aangelijnd of los maakt niet uit. Hij reageert niet en wil ook geen snoepje, maakt niet uit wat ik hem geef... Binnen gaat het goed, dan laat hij zijn speeltje of kluif meteen vallen. Maar buiten heeft hij bananen in zijn oren, behalve als hij rustig bij me loopt en niet snuffelt... Hoe kan ik bekomen dat hij ook op die momenten reageert dat hij volledig in de ban is van iets anders? Want het is net voor die momenten dat ik het nodig heb... 🤔

zo te horen is snuffelen een hele moeilijke situatie. Kun je tussenstapjes bedenken. Bv wél buiten maar niet snuffelen. Buiten op een parkeerplaats ipv gras bv.

1 2 3 11