okt
03
Bijt-probleem of rust-probleem?
Misschien herken je dit wel?

Je puppy is 12 weken, hij is nu een paar weken bij je en je bent gesloopt…

Je had het je wel een beetje anders voorgesteld.

Zodra hij wakker is, bijt hij in alles dat op zijn pad komt. Je kunt hem niet eens aaien. Dan hangt hij alweer in je kleren of hapt naar je handen.

Je probeert met hem te spelen maar ook dat is geen succes. Hij is niet in het speeltje geïnteresseerd maar wil alleen maar in je handen happen.

Ook negeren heb je geprobeerd maar dat ik niet te doen, hij gaat voor je zitten blaffen, springt tegen je op en hangt in je broekspijpen. En die puppytandjes zijn zooo scherp, dat kun je niet negeren. Bovendien maakt hij van alles kapot.

Als hij het écht te bont maakt, zet je hem uiteindelijk vaak in de bench, maar ja, je wil niet dat dat een strafplek voor hem wordt en dat hij daar de hele dag inzit lijkt je ook niet de bedoeling.

Je slaakt een zucht van opluchting als hij weer even slaapt…

Natuurlijk had je je voorbereid, erover gelezen en het is echt wel een schatje maar wát gaat er nou zo mis??? Op deze manier is de lol er wel een beetje af.

Ik hoor en lees héél veel van dit soort verhalen. Meestal gaat het hier echter niet om een bijt-probleem maar om een rust-probleem. Je puppy krijgt teveel prikkels en/of onvoldoende de gelegenheid om deze te verwerken.

Dan wordt het te vol in zijn hoofd, hij wordt onrustig en bij veel pups uit zich dit in bijtgedrag.

Wist je dat pups ongeveer 18-20 van de 24 uur zouden moeten slapen?!

Dan blijven er maar 4 tot 6 uur over. Dat is niet veel wakker-tijd! De gemiddelde tijd die een puppy wakker is (zou moeten zijn), is tussen de 20 en 45 min. Daarna is hij al weer toe aan rust.

Als je goed naar je puppy kijkt, zie je richting het einde van deze wakker-tijd eerst subtiele veranderingen. Zijn bewegingen worden sneller bijvoorbeeld, hectischer. In zijn koppie kun je ook dingen gaan zien, een blik in de ogen die onrustiger wordt, ogen die groter en ronder worden, sneller heen en weer schieten.

Vanaf dan gaat het snel… de subtiele signalen gaan snel over in grotere signalen: opspringen, piepen, rode ogen, ongecontroleerd bijtgedrag, door de kamer rennen, in de lijn bijten, en ga zo maar door.

Ja maar, hoor ik je nu denken… als hij net heeft geslapen, is hij ook zo! Dan is hij uitgerust en nog steeds bijterig!

Ja dat kan maakt het ook zo verwarrend. Zeker als dit patroon al een paar dagen of zelfs weken heeft geduurd, is je pup, ook na een slaapje, eigenlijk nog steeds moe! Zijn systeempje is een beetje overbelast waardoor hij zelfs na geslapen te hebben, nog steeds moe is en dus ook dit soort bijtgedrag kan vertonen.

Wil je er iets aan doen? Ga dan op zoek naar manieren om ervoor te zorgen dat je pup genoeg slaap krijgt. De meeste pups hebben hier hulp bij nodig.

Hoe kun je je puppy helpen om zijn rust te vinden?

Hieronder een aantal tips:

 • Ruim activerende speeltjes op en negeer je puppy.
 • Ga zelf rustig ergens zitten.
 • Begrens je puppy door hem in de puppyproof ruimte te zetten (of aan te lijnen als je niet thuis bent) en ga bij hem zitten als dat nodig is.
 • Geef je puppy iets te kauwen.
 • Praat rustig tegen je puppy.
 • Masseer je puppy (let op: aanraking kan hem juist ook activeren).

Herken je dit? Heb jij ook een puppy die veel bijt?

sep
09
Voor de mevrouw die er net een half uur over heeft gedaan om haar hond in de auto te krijgen…

Stel je voor…

Je komt, na een heerlijke wandeling met je hond, weer terug bij de parkeerplaats. Auto open, je roept je hond en hij komt naar je toe gelopen.

Maar dan… 2 meter voordat hij bij de auto is lijkt hij zich te bedenken… Hij blijft staan, zijn staart gaat wat omhoog, zijn kop wat naar beneden.

Je roept hem nog een keer … en hij…rent weg en blijft een stukje verderop staan…kijkt je aan en gaat door zijn voorpoten.

“….zucht ….”  “oh nee, niet weer!!”

Je probeert er een spelletje van te maken, verstopt je achter een andere auto in de hoop dat je hond je komt zoeken. En dat doet hij ook, maar net voordat hij helemaal bij je is, rent hij weer weg en gaat op afstandje van de auto naar je zitten kijken.

Maar je geeft het niet zomaar op…

Je zoekt een grote stok om met hem te spelen. Je hond doet vrolijk mee maar hij zorgt er precies voor dat hij buiten ‘vang-bereik’ blijft ;-).

Je pakt een bakje uit de auto met daarin een paar lekkere voertjes en probeert hem, liggend op de grond en met het bakje rammelend naar je toe te lokken.

Dan komt er iemand anders de parkeerplaats oplopen, ook met zijn hond nog los. Jeej! Nu is het helemaal feest en kan je hond ook nog even lekker spelen! De andere hond wil dat ook wel. Je hoopt nog even dat het de baas van de andere hond nu misschien lukt om jouw hond te pakken maar nee…je hond weet precies op net iets meer dan een armlengte te blijven.

De andere hond wordt geroepen, loopt naar de auto, stapt in en deze baas kan naar huis met zijn hond. “aaargh…!!” Je weet dat boos worden geen zin heeft maar nu wordt je het langzaam wel zat…je begint je geduld te verliezen.

Nou ja, dan maar proberen om gewoon te gaan zitten wachten totdat hij uit zichzelf naar je toe komt…Dat doet hij wel, maar weer tot op 2 meter, daar blijft hij staan.

Nadat je een half uur bezig bent geweest met lokken, wachten, proberen rustig te blijven en zelfs in de auto bent gestapt en een stukje bent weggereden :-0 (wat ook niet hielp trouwens), lukt het je uiteindelijk om hem te pakken te krijgen. 

“Hup! Nu snel de auto in en naar huis jij!” Je probeert je in te houden om niet boos te worden maar echt blij wordt je van dit ritueel ook niet :-(.

Herken je dit of soortgelijk gedrag bij je hond? Je hond die niet komt als je hem roept, zeker niet als je hem in de auto wil doen, of aan wil lijnen, of als hij een stok heeft gevonden, of als hij met een andere hond aan het spelen is of ….

Op donderdag 10 september om 20:00u geef ik een nieuw webinar ‘slim(mer) opvoeden, honds (om)denken’.

In dit webinar vertel ik je wat iedereen die een hond heeft of binnenkort krijgt zou moeten weten. Over hoe je strijd kunt voorkomen of kunt veranderen in samenwerken met je hond. 

Een inspiratie webinar om je te helpen op een andere manier naar ongewenst gedrag zoals in het voorbeeld hierboven te gaan kijken. En het vervolgens te kunnen gaan oplossen natuurlijk :-).

Schrijf je in voor het eerstvolgende webinar, het is helemaal gratis >>

P.S. Ik was die mevrouw, zo’n 14 jaar geleden met mijn toenmalige puberhond Blitz 😉

jun
04
Hoe ga je om met bijtgedrag van je pup | deel 1
Bijtgedrag van je puppy.
 
Bijt jouw puppy ook?
 
Bijten is normaal gedrag voor puppy’s.
 
Ze bijten om te spelen, de wereld te onderzoeken en als ze overprikkeld zijn kunnen ze extra hard bijten.
 
Maar…
 
Ze moeten natuurlijk wel leren waar ze wel en niet in mogen bijten ?.
 
Wél in speelgoed en kluifjes.
 
Niét in handen, benen, kledingstukken, meubels, labeltjes en plinten bijvoorbeeld.
 
Ik ga 3 punten met je delen om je puppy te begeleiden bij dit bijtgedrag.
 
In dit artikel deel ik punt 1 met je. 
1. Zorg voor een alternatief, een aantrekkelijk alternatief, een voor je PUP aantrekkelijk alternatief!
 
Stimuleer je puppy om te bijten in dingen waarin hij mag bijten. Zorg voor speelgoed en kauwmateriaal dat JE PUP aantrekkelijk vindt.
 
Nieuw speelgoed uit de dierenwinkel ziet er voor jou als baasje heel aantrekkelijk uit, maar je pup kan daar heel anders over denken. Hij ‘bekijkt’ het vooral met zijn neus ?.
 
Hier het recept om dat speelgoedje, voor je pup in ieder geval ?, een stuk aantrekkelijker te maken:
 • Leg het speelgoedje eerst een paar nachten in je bed, bij voorkeur aan het voeteneind (je puppy vind die sokken toch zo interessant).
 • Leg het daarna, zonder het tussendoor te wassen, een paar dagen in de tuin, liefst afwisselend in het gras en in de aarde, lekker die zwarte grond bedoel ik ?. Wacht tot er tenminste 1 flinke regenbui is geweest.
 • Laat het speelgoedje drogen.
Tadaaa! Een wonder is geschied. Ineens is dit speelgoedje favoriet.
 
P.S. 1 keer per maand geef ik een gratis Webinar. In dit webinar leg ik je nog véél meer uit over het slim(mer) opvoeden van je puppy. (En wees gerust, niet alle adviezen hebben zo’n luchtje als deze ;-))
mei
08
Socialiseren van je pup doe je NIET in een puppycursus!

Wat zeg je??

Ja inderdaad! 

Het moet maar eens gezegd worden. 

Ik krijg regelmatig vragen over het socialiseren van puppys met andere honden en andere pups. 

Mensen zoeken een groepscursus omdat ze het belangrijk vinden om hun puppy goed te socialiseren. 

Wat is goed socialiseren van je puppy eigenlijk? Ik versta daaronder dat je je pup, in zijn eigen tempo, geleidelijk en met zoveel mogelijk positieve ervaringen, aan zoveel mogelijk dingen die hij later in zijn leven tegen kan komen, laat wennen. De positieve ervaringen in zijn puppytijd vormen een soort buffer voor als hij een keer iets meemaakt dat minder prettig is. 

Goed socialiseren is een intensief proces dat veel tijd kost. 

Socialiseren van je pup doe je niet even tussendoor, dat doe je niet alleen als je met hem op pad gaat voor een ‘socialisatie-uitje’. Socialiseren is nieuwe dingen aanleren, kennis maken met de wereld en dat doet je pup continue, de hele dag door.

Jouw taak als baasje is om je pup hierin zo goed mogelijk te begeleiden, aan te moedigen, vaardigheden aan te leren en voor zijn veiligheid te zorgen. Je moet je pup leren kennen en leren zien hoe hij op de omgeving om hem heen reageert (en andersom). 

 

Bij het socialiseren van een pup (en dat is dus continue) vraag ik me in alle situaties waarin ik met een pup ben, steeds het volgende af: “hoe draagt, dat wat mijn puppy nu meemaakt, bij tot zijn latere gedrag als volwassen hond? Wat leert hij hiervan op de lange termijn? Hoe zal deze ervaring zijn gedrag in de toekomst beïnvloeden?” 

 

Terug naar de puppycursus…

In een goede groepsles voor puppy’s kan je puppy dingen leren die bijdragen aan een goede socialisatie. 

 • Je puppy kan leren om ontspannen te zijn en op jou te kunnen letten, zelfs in de buurt van andere pups.
 • Jij als baasje kunt leren kijken naar je pup en wat hij laat zien in de interactie met soortgenoten en hoe jij daar als baasje het beste mee om kunt gaan. 
 • Je pup kan leren op een goede, leuke manier met soortgenoten te spelen én ook weer kunnen stoppen met spelen.

 

Maar jij en je pup kunnen ook andere dingen leren in een groepsles…. 

 • Je puppy kan leren om heel goed te worden in het blaffen naar andere pups. Of het te ruw spelen met soortgenoten.
 • Jij als baasje kan gefrustreerd raken omdat de groepssetting voor veel pups een hele moeilijke is om oefeningen aan te leren.
 • Je pup kan leren trekken aan de lijn omdat de andere pups in de buurt zoooo leuk zijn. 

 

Dit is geen pleidooi voor wel of geen puppycursus. En ik wil ook niet zeggen dat er geen goede groepscursussen voor puppy’s zijn.  

 

Ik wil je laten inzien dat voor een goede socialisatie van je pup er véél méér nodig is dan 1 uurtje in de week. Dat uurtje in de week kán bijdragen aan die socialisatie. Maar de  informatie en begeleiding die je nodig hebt om de socialisatie van jouw pup tot een succes te maken, om het goed te doen, daarvoor heb je NIET persé de andere puppy’s uit de puppycursus nodig.  

 

Krijg jij binnenkort een puppy in huis of heb je sinds kort een puppy in huis?

En heb je vragen over bijvoorbeeld het socialiseren van je puppy met andere honden en pups? Hoe kun jij JOUW pup daarin het beste begeleiden? 

Binnenkort geef ik weer een GRATIS webinar PUp up. In dit gratis webinar leer ik je een beetje ‘pups’ denken waardoor het opvoeden van je puppy gemakkelijker en leuker wordt. Ik leer je niet alleen maar ‘de trucjes aan’ maar ik leer je ook om je pup te begrijpen.

Ben jij erbij? Geef je nu op! Het webinar is online vanuit huis te volgen.

mrt
03
Hoe ga jij de deur uit?

Sta jij er wel eens bij stil hoe je de deur uit gaat? Ben je deze ochtend ontspannen? Loopt alles op rolletjes of zit het allemaal even tegen?

Lekker vroeg opgestaan, leuke dag voor de boeg op je werk, heerlijk bakkie verse koffie gehad en het zonnetje begint door te breken. Of heb je je hopeloos verslapen, vervelende collega’s om mee samen te werken vandaag, koffie over je net schone kleren geknoeid en dan gaat het ook nog regenen?

Voor je hond is het iedere ochtend hetzelfde, hij heeft geen besef van wekkers die wel of niet op tijd zijn afgegaan, vervelende afspraken op je werk waar je tegenop ziet, blauwe enveloppen waar je je zorgen over maakt, of al die andere dingen die in onze hoofden spelen en waardoor onze stress emmer zich vult en de spanning oploopt.

Wat je hond natuurlijk wél merkt is hoe je op hem reageert….De ene ochtend heb je alle tijd, blijf je rustig op hem wachten tot hij klaar is met snuffelen en begeleid je hem rustig en behendig langs die blaffende hond achter dat ene hek waar hij toch vaak wel wat van vindt. En zit het even wat minder mee, is je spanning iets hoger, dan is de kans groot dat je iets minder geduld hebt als je hond maar geen keuze kan maken over wat deze ochtend de meest geschikte graspol is om zijn behoeften naast te doen. Deze ochtend ben je hem beu als hij blaffend in de lijn gaat hangen als je langs het hek loopt, en de hond die er vaak is, is er niet eens! Grrr!

Bij mij gaat het tenminste wel zo. Menselijk ja maar voor mijn hond natuurlijk niet eerlijk. Hij kan er niets aan doen en heeft geen benul….

Het helpt mij enorm om, iedere keer als ik ergens door een deur stap, er even bij stil te staan (letterlijk ook!)  hoe het zit met met mijn eigen stressemmer op dat moment. Dat doe ik als ik thuis vertrek voor een wandeling, maar ook als ik ergens met de auto naar toe ga en ik stap uit de auto (ik kan thuis wel heel relaxed weggaan maar onderweg in de auto kan mijn emmer best wat vulling krijgen, afhankelijk van welke weg-kunstenaars ik tegenkom onderweg ;-)).

Fijne wandeling gewenst!

feb
26
Wandelwoensdag | Andere honden ontmoeten
Vandaag de 2e wandelwoensdag. (Ik vind het nog best moeilijk om er een samenhangend én niet te lang verhaal van te maken voor jullie. Er is zóveel dat ik kan en wil vertellen tijdens zo’n wandeling ;-).)
In deze video leg ik uit hoe ik snel een inschatting maak van hoe een ontmoeting met een andere hond zal gaan verlopen. De komende weken zullen we allerlei voorbeelden gaan laten zien van de groene en rode signalen waar ik het in de video over heb.
We horen graag weer van je wat je ervan vond. En ook als je ideetjes hebt of verzoekjes van dingen die je leuk zou vinden om te zien op wandelwoensdag, let us know!
Tot volgende week!
feb
21
Rondvliegende haren….

Wist je dat het afgelopen maandag ‘doe vriendelijk dag’ was? Nou, mijn dag begon toen niet bepaald vriendelijk. 

Ik liep met Giggle in het losloopgebied en we kwamen een mevrouw tegen met 2 honden. Giggle ging naar de honden toe, snuffelde even kort en wilde toen weer weglopen. Op dat moment zag ik dat de houding van een van de honden gespannen werd en deze vloog achter Giggle aan. De hond hapte naar Giggle haar billen en even later vloog er een pluk haren van Giggle in het rond, gevolgd door mijn gevloek…

De mevrouw probeerde haar hond te roepen en toen Giggle stopte met rennen, kwam de hond uiteindelijk weer naar haar toe. 

Toen kwam veruit het meest onvriendelijke stukje van de dag, ik zal jullie de details besparen. 

Afgelopen woensdag hadden we het er nog over op ‘wandelwoensdag’. Dat ik niet vind dat alle honden zomaar maar los ‘horen’ te lopen. En deze hond valt wat mij betreft ook in die categorie. En nee, ik heb er geen problemen mee als honden hun grenzen aangeven en ook niet als ze laten weten dat ze niet van Giggle haar begroeting gediend zijn (hoewel deze verre van opdringerig of pushy was). Maar rondvliegende haren én zag ik thuis een schaafplekje op haar bil, horen niet bij een gepaste, gedoseerde, redelijke manier om een grens aan te geven. 

En ook hier vraag ik me dan weer af (als de boosheid en adrenaline weer wat gezakt zijn): ‘waarom heeft deze hondenmoeder haar hond los lopen?’ en waarom op deze plek? Volgens mij zijn hier alleen maar verliezers…

Giggle: die wordt gebeten en een volgende keer met meer spanning een hond zal begroeten. (gelukkig heeft ze voldoende positieve ervaringen ertegenover staan)

Ik als hondenmoeder van Giggle: ik sta weer op  scherp de komende weken bij iedere hond die we tegenkomen. (en dat begon ik eindelijk een beetje kwijt te raken, mijn reactieve honden-trauma).

De hondenmoeder van de hond die Giggle beet: ik kan me niet voorstellen dat zij dit incident zo leuk vond. 

En ook de hond die Giggle beet is hier niet wijzer van geworden. Nou ja, wel natuurlijk. Ze heeft iets geoefend waarvan ik me niet kan voorstellen dat haar hondenmoeder daar blij mee is. Ik weet verder niets van deze hond maar mijn ervaring leert dat dit soort gedrag, als de hond het blijft oefenen, steeds erger wordt en er steeds meer schade wordt aangericht. En ‘onder dit gedrag’ zit spanning, om wat voor reden dan ook, richting andere honden. Dit is dus misschien wel de grootste verliezer. 

Ik begrijp heel goed dat als je een hond in huis neemt, je daar een bepaalde verwachting van hebt, bijvoorbeeld om lekker ontspannen met hem in een losloopgebied tussen de andere honden en hun baasjes te kunnen wandelen. Maar als dat om wat voor reden niet gaat, accepteer dat, ga ermee aan de slag, probeer het op te lossen en doe er in ieder geval alles aan wat je kunt doen om het voor anderen in dat gebied zo ontspannen mogelijk te houden. Lijn je hond aan, maak kenbaar dat hij reactief kan zijn, roep hem tijdig bij je, maar sta er niet bij te kijken terwijl je hond verliezen maakt. 

Heb jij een hond die reactief gedrag vertoont naar andere honden en wil je ermee aan de slag? In april starten we weer nieuwe cursussen reactieve honden.

feb
19
Wandelwoensdag | loslopende honden en het gebruik van de lijn
Per vandaag hebben we woensdag uitgeroepen tot wandelwoensdag :-).
 
Iedere week delen we iets dat we meemaakten op onze wandeling of een bijzonderheid daaromheen.
 
Deze week de aftrap over… het gebruik van de lijn. Zie jij de lijn als noodzakelijk kwaad? Als veiligheidsmiddel? Vind je dat honden ‘horen’ los te lopen?
 
Laat ons weten wat je van deze eerste aflevering vindt.
 
Tot volgende week!
nov
13
Mijn hond komt niet als ik hem roep …
 • als hij met andere honden aan het spelen is,
 • als hij iets heeft ‘gepikt’,
 • als we hem willen aanlijnen,
 • als hij zijn focus op iets ander heeft,
 • als hij een speelgoedje vast heeft,
 • …nooit…

Giggle is nu ruim 2 jaar oud en in de meeste situaties ben ik aardig tevreden over hoe zij luistert.

Maar…

Als zij een speelgoedje heeft en ik roep haar… komt zij niet. Wat ze wel doet, beschreef ik in dit artikel.

Een hond is een hond en die mag ook wel eens niet luisteren. Ja, ook die van mij hoor ;-). Maar voor haar en andermans veiligheid streef ik wel naar een zo goed mogelijke ‘kom hier’ oefening. Ook als er afleiding is, ook als ze met andere honden speelt en ook als ze een speelgoedje heeft.

Dus, aan de slag!

Hoe ziet mijn plan eruit om dit voor Giggle en mij te verbeteren?

Stap 1: op zoek naar het onderliggende.

Waarom het onderliggende? vraag je je misschien af. In veel situaties luistert (in dit geval en voor de rest van dit artikel bedoel ik hiermee dat ze komt als ik haar roep) Giggle wel. Het is dus niet zo dat ze ‘gewoon’ niet begrijpt wat ik bedoel.

Om te beginnen ga ik bedenken in welke situaties/ met welke afleidingen ze wel of niet luistert  En wat valt me dan op… bij water in de buurt luistert ze het slechtste. En laat dat nou net de plek zijn waar ik ook het meeste gebruik maak van speelgoedjes. In ieder geval om ze weg te gooien. (In andere situaties doe ik dat bijna nooit omdat ik het plotse rennen en stoppen wil vermijden.) Bij het water heb ik speelgoed gebruikt als hulpmiddel om haar te laten zwemmen. En dat is, in ieder geval bij Giggle, vermoed ik, onderdeel van haar gedrag. Het leren zwemmen vond ze spannend en nog steeds gaat het zwemmen gepaard met behoorlijk wat opwinding. Bij mij komen met het speelgoedje betekent ook dat ik het opnieuw weggooi. Dat kan ze leuk vinden (en dat is wat we in eerste instantie ook verwachten), maar dat kan ze natuurlijk ook eigenlijk best wel een beetje spannend vinden. Weggooien betekent ook dat ze het water weer in moet namelijk…

Ga voor jezelf eens na of er voor jouw hond ook zo’n achterliggende oorzaak zit als (onderdeel van het) probleem. Het zou bijvoorbeeld kunnen dat je hond niet bij je komt aan het einde van de wandeling. Dat kan eraan liggen dat hij liever nog even langer wil wandelen maar misschien speelt wel mee, dat je hem eenmaal aangekomen bij de auto, steeds afdroogt of optilt om in de auto te zetten en dat hij dát erg vervelend vindt.

En dan? Als je hebt vastgesteld dat er iets anders onder verstopt zit? In mijn geval, hoeft Giggle niet perse te zwemmen. Ik ga bekijken of en hoe ik dat minder spannend voor haar kan maken. Niet meer laten zwemmen, het speelgoedje niet meer in het water gooien, kan dan mijn probleem voor een groot deel al oplossen. Is het nodig om je hond in de auto te tillen of kun je daar iets anders voor bedenken? Kun je hem afdrogen op een andere manier, je hond vindt het misschien niet leuk als je over hem heen hangt? Of misschien heeft hij er thuis minder moeite mee. Bedenk eens of en wat je kunt doen om het onderliggende makkelijker te maken, minder stressvol, te verbeteren.

Stap 2: stop met herhalen wat niet werkt!

Stop met proberen te doen wat niet werkt, geen of een averechts effect heeft. Stop met roepen in situaties waarin je eigenlijk van te voren al weet dat je hond toch niet gaat luisteren! Roep niet als je hond teveel is afgeleid. Roep niet als je je kans op succes maar klein inschat. Waarom niet? Hij komt toch niet! Het maakt niet uit of je hem wel of niet roept, je hebt het zelf al gezegd, hij komt toch niet..

Of eigenlijk, maakt het dus wel uit of je hem wel of niet roept…

Iedere keer dat je de hond roept, leert hij namelijk iets. OF Je roept hem en hij komt naar je toe… hij wordt beter in het naar je toe komen als je hem roept. OF Je roept hem en hij blijft snuffelen of spelen met een andere hond…hij wordt beter in het blijven snuffelen of spelen als je hem roept.

Ja maar… ik hoor het je denken, hoe moet ik er dan voor zorgen dat hij bij me komt?!!

We roepen de hond natuurlijk in situaties waarin we willen dat hij naar ons toekomt en luistert. Alleen…we moeten het hem eerst leren, juist ook in deze, vaak moeilijke situaties.

Stap 3: oefen stap voor stap

Je gaat stap voor stap oefenen met je hond. Beginnend in situaties die niet al te moeilijk zijn voor hem of haar. Vraag je af welke variabelen er een rol spelen bij het hierkomen van je hond. Wat maakt deze oefening makkelijker of moeilijker voor je hond? Maak een lijstje met daarin de afleidingen / omgevingen die je kunt oefenen met je hond en rangschik ze van makkelijk naar moeilijk. Bijvoorbeeld:

Variabelen: in huis, in de tuin, in park A, in het bos, bij het water. Met of zonder speelgoed in de hond zijn bek. Welk speelgoed? Bij welke personen? Als je hond snuffelt, met vreemde honden speelt, met bekende honden speelt…

Dit lijstje zal er voor iedere hond anders uitzien. De ene hond wordt getriggerd door dingen die hij ruikt, de andere hond wordt getriggerd door spelen met andere honden. En voor weer een andere hond speelt de locatie of het tijdtstip van de dag een rol of welke personen en mee wandelen. Allemaal variabelen die je mee kunt nemen in je lijstje.

Stap 3a: speeltje leren terugbrengen

Giggle vindt het moeilijk om met een speeltje in haar bek bij mij te komen. Dat ga ik apart met haar trainen. Ik heb eerder een begin gemaakt met speelgoed opruimen, die oefening ga ik weer oppakken en verder uitbreiden. Lees hier verder >>

Stap 4: baasje betekent feest!

Snel meer hierover…

okt
31
Fysio check up

Twijfel je wel eens over hoe je hond loopt? Is dat nou normaal dat hij zich af en toe verstapt? Heb je het idee dat je hond eerder moe is of minder graag wil gaan wandelen? Andere vragen over de bewegingen of mobiliteit van je hond?

Op woensdag 27 november 2019 van 10:00u tot 12:30u zal dierfysiotherapeut Sabine Ros op de hondenschool aanwezig zijn. Je kunt dan bij haar een korte check-up inplannen. Zij zal je hond nakijken, je eerste tips en adviezen geven of indien nodig je doorverwijzen voor verdere behandeling. 

Update 23-12-2019: We zullen deze fysio check ups vaker organiseren. Klik hier voor actuele data.

Praktische informatie:

 • De check-up is op de hondenschool, extra fijn voor je hond als hij hier al gewend is.
 • We plannen een check-up in van 15 minuten. 
 • Prijs: €15,-
 • Je krijgt geheel vrijblijvend advies
1 2 3 9