fbpx
nov
13
Mijn hond komt niet als ik hem roep …
 • als hij met andere honden aan het spelen is,
 • als hij iets heeft ‘gepikt’,
 • als we hem willen aanlijnen,
 • als hij zijn focus op iets ander heeft,
 • als hij een speelgoedje vast heeft,
 • …nooit…

Giggle is nu ruim 2 jaar oud en in de meeste situaties ben ik aardig tevreden over hoe zij luistert.

Maar…

Als zij een speelgoedje heeft en ik roep haar… komt zij niet. Wat ze wel doet, beschreef ik in dit artikel.

Een hond is een hond en die mag ook wel eens niet luisteren. Ja, ook die van mij hoor ;-). Maar voor haar en andermans veiligheid streef ik wel naar een zo goed mogelijke ‘kom hier’ oefening. Ook als er afleiding is, ook als ze met andere honden speelt en ook als ze een speelgoedje heeft.

Dus, aan de slag!

Hoe ziet mijn plan eruit om dit voor Giggle en mij te verbeteren?

Stap 1: op zoek naar het onderliggende.

Waarom het onderliggende? vraag je je misschien af. In veel situaties luistert (in dit geval en voor de rest van dit artikel bedoel ik hiermee dat ze komt als ik haar roep) Giggle wel. Het is dus niet zo dat ze ‘gewoon’ niet begrijpt wat ik bedoel.

Om te beginnen ga ik bedenken in welke situaties/ met welke afleidingen ze wel of niet luistert  En wat valt me dan op… bij water in de buurt luistert ze het slechtste. En laat dat nou net de plek zijn waar ik ook het meeste gebruik maak van speelgoedjes. In ieder geval om ze weg te gooien. (In andere situaties doe ik dat bijna nooit omdat ik het plotse rennen en stoppen wil vermijden.) Bij het water heb ik speelgoed gebruikt als hulpmiddel om haar te laten zwemmen. En dat is, in ieder geval bij Giggle, vermoed ik, onderdeel van haar gedrag. Het leren zwemmen vond ze spannend en nog steeds gaat het zwemmen gepaard met behoorlijk wat opwinding. Bij mij komen met het speelgoedje betekent ook dat ik het opnieuw weggooi. Dat kan ze leuk vinden (en dat is wat we in eerste instantie ook verwachten), maar dat kan ze natuurlijk ook eigenlijk best wel een beetje spannend vinden. Weggooien betekent ook dat ze het water weer in moet namelijk…

Ga voor jezelf eens na of er voor jouw hond ook zo’n achterliggende oorzaak zit als (onderdeel van het) probleem. Het zou bijvoorbeeld kunnen dat je hond niet bij je komt aan het einde van de wandeling. Dat kan eraan liggen dat hij liever nog even langer wil wandelen maar misschien speelt wel mee, dat je hem eenmaal aangekomen bij de auto, steeds afdroogt of optilt om in de auto te zetten en dat hij dát erg vervelend vindt.

En dan? Als je hebt vastgesteld dat er iets anders onder verstopt zit? In mijn geval, hoeft Giggle niet perse te zwemmen. Ik ga bekijken of en hoe ik dat minder spannend voor haar kan maken. Niet meer laten zwemmen, het speelgoedje niet meer in het water gooien, kan dan mijn probleem voor een groot deel al oplossen. Is het nodig om je hond in de auto te tillen of kun je daar iets anders voor bedenken? Kun je hem afdrogen op een andere manier, je hond vindt het misschien niet leuk als je over hem heen hangt? Of misschien heeft hij er thuis minder moeite mee. Bedenk eens of en wat je kunt doen om het onderliggende makkelijker te maken, minder stressvol, te verbeteren.

Stap 2: stop met herhalen wat niet werkt!

Stop met proberen te doen wat niet werkt, geen of een averechts effect heeft. Stop met roepen in situaties waarin je eigenlijk van te voren al weet dat je hond toch niet gaat luisteren! Roep niet als je hond teveel is afgeleid. Roep niet als je je kans op succes maar klein inschat. Waarom niet? Hij komt toch niet! Het maakt niet uit of je hem wel of niet roept, je hebt het zelf al gezegd, hij komt toch niet..

Of eigenlijk, maakt het dus wel uit of je hem wel of niet roept…

Iedere keer dat je de hond roept, leert hij namelijk iets. OF Je roept hem en hij komt naar je toe… hij wordt beter in het naar je toe komen als je hem roept. OF Je roept hem en hij blijft snuffelen of spelen met een andere hond…hij wordt beter in het blijven snuffelen of spelen als je hem roept.

Ja maar… ik hoor het je denken, hoe moet ik er dan voor zorgen dat hij bij me komt?!!

We roepen de hond natuurlijk in situaties waarin we willen dat hij naar ons toekomt en luistert. Alleen…we moeten het hem eerst leren, juist ook in deze, vaak moeilijke situaties.

Stap 3: oefen stap voor stap

Je gaat stap voor stap oefenen met je hond. Beginnend in situaties die niet al te moeilijk zijn voor hem of haar. Vraag je af welke variabelen er een rol spelen bij het hierkomen van je hond. Wat maakt deze oefening makkelijker of moeilijker voor je hond? Maak een lijstje met daarin de afleidingen / omgevingen die je kunt oefenen met je hond en rangschik ze van makkelijk naar moeilijk. Bijvoorbeeld:

Variabelen: in huis, in de tuin, in park A, in het bos, bij het water. Met of zonder speelgoed in de hond zijn bek. Welk speelgoed? Bij welke personen? Als je hond snuffelt, met vreemde honden speelt, met bekende honden speelt…

Dit lijstje zal er voor iedere hond anders uitzien. De ene hond wordt getriggerd door dingen die hij ruikt, de andere hond wordt getriggerd door spelen met andere honden. En voor weer een andere hond speelt de locatie of het tijdtstip van de dag een rol of welke personen en mee wandelen. Allemaal variabelen die je mee kunt nemen in je lijstje.

Stap 4: baasje betekent feest!

Snel meer hierover…

okt
31
Fysio check up

Twijfel je wel eens over hoe je hond loopt? Is dat nou normaal dat hij zich af en toe verstapt? Heb je het idee dat je hond eerder moe is of minder graag wil gaan wandelen? Andere vragen over de bewegingen of mobiliteit van je hond?

Op woensdag 27 november 2019 van 10:00u tot 12:30u zal dierfysiotherapeut Sabine Ros op de hondenschool aanwezig zijn. Je kunt dan bij haar een korte check-up inplannen. Zij zal je hond nakijken, je eerste tips en adviezen geven of indien nodig je doorverwijzen voor verdere behandeling. 

Update 23-12-2019: We zullen deze fysio check ups vaker organiseren. Klik hier voor actuele data.

Praktische informatie:

 • De check-up is op de hondenschool, extra fijn voor je hond als hij hier al gewend is.
 • We plannen een check-up in van 15 minuten. 
 • Prijs: €15,-
 • Je krijgt geheel vrijblijvend advies
okt
30
Mijn hond komt niet als ik hem roep, grrr!!

Giggle is nu ruim 2 jaar oud en in de meeste situaties ben ik aardig tevreden over hoe zij luistert.

Maar…

Als zij een speelgoedje heeft en ik roep haar…

Ze schudt met het speelgoedje, ze gooit het op de grond en blaft tegen mij, ze pakt het weer op en loopt in een grote boog op mij heen of bij mij vandaan, legt het speelgoed weer op de grond en kijkt naar mij. Doe ik dan een stap haar kant op, pakt ze het weer op, blaft met het speelgoedje in haar bek terwijl ze de afstand tussen ons weer iets vergroot…GRrr! Zo irritant! Ik wil af en toe met haar in het water spelen met een speeltje maar op deze manier vind ik daar dus geen bal aan! 1 Keer gooien, Giggle zwemmen en hoppaa… 20 minuten bezig om het speeltje weer terug te krijgen.

Herkenbaar??

Honden laten dit soort gedrag zien als ze een speeltje hebben, weten dat ze worden aangelijnd, niet naar de auto willen, aan het spelen zijn met andere honden of bijvoorbeeld als ze iets hebben ‘gepikt’ wat de moeite waard is.

Voordat ik nu mijn trainingsplan met jullie ga delen, wil ik graag van je weten…

 • herken je dit soort gedrag bij je hond?
 • wanneer doet jouw hond dit?
 • wat heb je al geprobeerd om het op te lossen?
 • werkte dit of helemaal niet?

Ik ben erg benieuwd naar jullie reacties…

sep
14
Wanneer moet je puppy onmiddellijk uit de bench halen?

Benchtraining

Helaas hoor ik nog regelmatig dat puppybaasjes het advies krijgen om de pup in de bench te doen en hem er vooral pas uit te halen als hij stil en rustig is. “Je mag hem er nooit uit halen als hij piept, blaft of jankt”, zo zegt men dan.

Dit advies opvolgen kan resulteren in een pup die in paniek raakt in de bench en de plek als zeer traumatisch gaat ervaren.

Haal je pup in ieder geval direct uit de bench of ren als hij:

 • aaneengesloten zonder pauzes blaft, jankt of piep
 • uit de bench of ren probeert te klimmen, in de tralies blijft bijten
 • geen enkele interesse toont in de brokjes of kluifjes die je voor hem in de ren of bench hebt gelegd.
 • je pup op jou gefixeerd is
 • de onrust van je pup escaleert, hij gaat steeds meer of harder piepen, janken of blaffen.

Als je pup bovenstaande gedragingen laat zien, is dat een teken van teveel stress. Dit is niet een gevalletje om ‘gewoon even vol te houden’ of ‘hij moet er maar even doorheen’ of ‘hij went er vanzelf wel aan’. Dit is een gevalletje ‘teveel voor je pup op dit moment’. Soms lukt het op een ander moment wel, soms moet je structureel kleinere stappen maken in je gewenningsproces. Dat kan liggen aan het ras van je pup, hoe hij bij de fokker is opgegroeid en hoe je eerder met de ren of bench hebt geoefend.

De ren of bench moet een plek worden voor je pup waar hij zich veilig voelt. Dat kan door hem er op een goede manier aan te leren wennen en teveel stress te voorkomen.

Natuurlijk hoef je je pup ook weer niet bij ieder piepje er gelijk uit te halen. Hieronder nog een paar signalen die er in het algemeen op wijzen dat het wel goed zit met de ren of benchtraining en je de goede kant op gaat.

 • De pup verkent de ren of bench
 • De pup kan zijn aandacht richten op dingen in de ren of bench (hij kijkt of ruikt aan een speeltje, voertjes, zijn kleedje bijvoorbeeld)
 • Hij piept of blaft af en toe maar tussen de onrust door zijn er veel momenten dat hij gaat zitten, zucht of gaat liggen.

De volgende keer zal ik een paar tips geven over hoe je de ren of bench training aan kunt pakken.

Wil je precies weten hoe je de bench of rentraining stapsgewijs opbouwt en ervoor zorgt dat je pup het als een veilige plek gaat zien waar hij graag is? Leer en lees het uitgebreid in het online programma ‘Vol Vertrouwen Je Puppy Opvoeden’.

aug
30
Ja maar, hij moet het gewoon doen omdat ik dat vraag…

“Ja maar, hij moet het gewoon doen omdat ik het vraag”.

Waarom dan? Omdat jij nou eenmaal zijn baasje bent? Voor je mooie blauwe ogen? Daarom?

Als je een goed oefenplan hebt en je hond een bepaalde oefening stapsgewijs aanleert, zal je hond het uiteindelijk ook gewoon doen, omdat jij het vraagt, omdat hij goed begrijpt wat je van hem wil en omdat je hem in stapjes hebt geleerd bepaald gedrag als gewoonte uit te voeren op commando.

Aan de andere kant, hoe zou jij het vinden als je collega dat ook zou vinden, of zelfs je baas… Ja maar hij moet maar gewoon koffie voor me halen omdat ik dat vraag…” Hoe lang blijf jij met plezier koffie voor hem halen als er nooit iets tegenover staat. Geen dankjewel en voor jou een keertje koffie halen kun je ook wel vergeten.

aug
14
De eerste dagen met je puppy

De eerste dagen met je puppy.

De eerste 3 à 4 dagen is het vooral belangrijk dat je pup aan het gezin en zijn directe omgeving (huis, tuin en de straat in de buurt) went. Maak het verder niet te druk voor je pup. Niet te veel bezoek, wandelen, enz. Dat komt allemaal daarna. Na een dag of 4 zijn pups gewend aan hun nieuwe huis en voelen ze zich thuis, dan is het tijd om verder te gaan met socialiseren en wennen aan de nieuwe wereld.

Aan elkaar wennen.

De pup moet jullie als zijn nieuwe huisgenoten leren kennen en herkennen. Hij heeft natuurlijk nog geen idee dat jullie de intentie hebben om hem zijn verdere leven lang te gaan verzorgen. Het enige wat je pup nu weet is dat hij is weggehaald bij alles wat tot nu toe bekend voor hem was.

Geen nood, puppy’s passen zich snel aan. Maar realiseer je dat het daarom fijn is voor je pup als je het de eerste dagen rustig houd wat betreft bezoek, uitstapjes buiten de deur en andere prikkels.

Voor jou of jullie als nieuwe baasjes moet je natuurlijk wennen aan hoe het is om zo’n puppy nou daadwerkelijk in huis te hebben. Je moet samen je ritme vinden.

Basisbehoeften van je pup.

Het gaat die eerste dagen dus om de basisbehoeften van je pup. Als daaraan is voldaan, komt er ruimte voor andere input.

 • Je pup moet ontspannen kunnen eten en drinken. Bovendien moet zijn eten goed passend voor hem zijn, zodat hij zich goed kan gaan ontwikkelen.
 • Hij moet kunnen slapen en kunnen rusten.
 • Er moet in zijn behoefte, passende bij zijn leeftijd, van ontspannen vs bewegen worden voldaan.
 • Er moet op zijn gezondheid worden gelet.
 • Hij moet tijdig zijn behoeften kunnen doen op een geschikte plaats.

Hoe je al deze dingen het beste aanpakt wordt uitgebreid verder uitgelegd in de eerste module van het online programma ‘Vol Vertrouwen Je Puppy Opvoeden’.

Klik hier voor meer informatie.

jul
30
Moet ik dan altijd met die snoepjes blijven rondlopen?

Misverstand over beloningsgericht trainen: “Moet ik dan altijd met die snoepjes blijven rondlopen?”

Beloningsgericht trainen (en je hond dingen leren überhaupt) is meer dan de hele dag snoepjes uitdelen. Het gaat erom dat je een plan hebt en weet hoe je dat uit moet werken, met of zonder snoepjes.

Voor de eerste fase in dat plan, de hond aanleren wat je precies van hem verwacht, heb je wel iets nodig dat je hond motiveert. Dat kunnen snoepjes zijn maar misschien wordt jouw hond wel helemaal happy van een lekkere massage, even samen rennen of spelen met jou of een andere hond. Bij het kiezen van een beloning gaat het erom dat je hond het als zodanig ervaart! (daarover een andere keer meer).

In een volgende fase van het aanleren, ga je testen of je hond ook echt begrijpt wat je bedoelt. Juist door niet meer iedere keer te belonen, maar een oefening 2 keer te vragen en de eerste keer de beloning achterwege te laten, kun je testen of de hond begrijpt wat je bedoelt. Je vraagt 1 keer ‘zit’, de hond gaat zitten, je beloont niet maar blijft neutraal en geeft vrij. Je vraagt nog een keer ‘zit’. Als je hond nu niet gaat zitten kan dat verschillende oorzaken hebben (en nee, het heeft meestal niets te maken met koppigheid of eigenwijs zijn, 😉 echt niet! ). Als je in de aanleerfase bijvoorbeeld de beloning niet als beloning hebt gebruikt maar als voorwaarde, als omkoopmiddel, zul je nu merken dat de hond de 2e keer niet gaat zitten. Dat is niet de hond zijn schuld (of koppigheid of eigenwijsheid), misschien heb jij hem onbewust geleerd om het aangeleerde gedrag aan de beloning te koppelen in plaats van aan een signaal of commando. Het zou ook kunnen dat je hond moe is, ergens ongemak van heeft of je de oefening ineens te moeilijk maakt en dat hij daarom niet luistert. Kan je hond 2 keer een oefening op vergelijkbare manier uitvoeren terwijl je alleen de 2e oefening beloont? Dan mag je ervan uitgaan dat hij begrijpt wat je bedoelt (in deze context).

Om je hond nu gemotiveerd te houden is het nu juist van groot belang om de beloning af te gaan bouwen, minder voorspelbaar te gaan maken en te gaan vervangen door andere vormen van beloning. Je beloont niet meer iedere keer maar bijvoorbeeld nog gemiddeld 1 op de 3 oefeningen en dan kies je de oefening die sneller, beter of in een moeilijkere omgeving werd uitgevoerd. Zo blijft je hond gemotiveerd.

Ook kun je nu je beloning gaan vervangen door meer functionele beloningen. In plaats van iets lekkers geven, mag je hond weer vrij lopen of gaan snuffelen als beloning. Of als beloning mag hij in of uit de auto springen. Of je doet een deur voor hem open.

Door stapsgewijs een oefening op te bouwen en daarin ook bewust beloningen op een bepaalde manier te gebruiken (en dus ook achterwege te laten, uit te stellen of te vervangen) zal de oefening in de fase komen waarin hij normaal wordt, een automatisme.

jul
15
Wat is een geschikte plaats voor je puppy?

De plaats moet geschikt zijn als rustplaats voor je pup. Om goed en ontspannen te kunnen slapen is het van belang dat je puppy de temperatuur van zijn ligplaats kan reguleren. Dat betekent dat je puppy ervoor moet kunnen kiezen of hij warmer of kouder wil liggen. Zorg dus voor afwisseling in de vloerbedekking die je kiest. Concreet kan dit bijvoorbeeld betekenen dat je een stuk vloer kaal laat, op een stuk vloer een simpel matje of stuk vloerbedekking neerlegt en een stukje vloer voorziet van een zachter, warmer kussen.

De plaats moet niet in de loop liggen. Als er veel ‘huisverkeer’ is direct langs de plaats van je pup, zal hij eerder worden geprikkeld en gestoord tijdens zijn rust.

Aan de andere kant is het ook niet de bedoeling om je puppy te isoleren. Het is een beetje afhankelijk van hoe prikkelgevoelig je puppy is hoeveel afscherming van prikkels hij nodig heeft om zijn rust te kunnen vinden.

Prikkelgevoeligheid van je puppy

Prikkelgevoeligheid is iets wat voor een deel is vastgelegd in het karakter van je puppy maar wat deels ook afhankelijk is van het tijdstip van de dag, de aanwezige personen in de buurt, de vermoeidheid van je pup, wat er de dagen voorafgaand is gebeurd en wat je puppy heeft meegemaakt en bijvoorbeeld ook hoe je puppy zich voelt (als je puppy last heeft van buikpijn bv zal hem dat meestal prikkelgevoeliger maken).

Over het algemeen geldt dat hoe gevoeliger je puppy (in het algemeen of op een bepaald moment) is, hoe meer gedoseerd en beheerst je hem prikkels moet aanbieden.

Soms betekent dat je eigen gedrag aanpassen en rustiger met hem omgaan. Soms betekent dat de omgeving voor je puppy aanpassen zodat minder prikkels hem bereiken of ervoor zorgen dat hij toegang heeft tot minder prikkels.

Deze en nog veel meer informatie over wat een geschikte plaats is voor je puppy, hoe je deze inricht en hoe je je puppy er aan went, vind je in het online programma ‘Vol Vertrouwen Je Puppy Opvoeden.’

jun
25
Wat is het je hond waard??

Een beloning is (pas) een beloning als je hond het zo ervaart. Dus ja, snoepjes kunnen heel effectief zijn als beloning omdat de meeste honden het als iets plezierigs ervaren.

“Hij moet het maar doen voor ‘n aai of mijn stem” werkt voor veel honden niet.

Als je hond datgene wat jij hem geeft niet als beloning ervaart, is hij ook niet gemotiveerd om het gedrag waarvoor je hem ‘beloonde’ te herhalen. 

Kies dus een beloning die je hond ook als beloning ervaart. Dat kan thuis iets anders zijn dan buiten in het park. Hoe waardevoller je hond de beloning ervaart, hoe sterker het leereffect zal zijn. Als ik met mijn hond thuis oefen, gebruik ik gewone brokjes maar als ik in het park oefen in de buurt van andere honden gebruik ik stukjes gedroogd hertensnack of het met andere honden spelen als beloning.

Spelen met andere honden als beloning???

Jazeker, de kunst is om zoveel mogelijk gewenste koppelingen te maken! HOE?

Maak een lijst met dingen die jouw hond als beloning ervaart en geef de beloningen een waarde. Dat ziet er dan bijvoorbeeld zo uit:

 • Aai – 5
 • Gewoon brokje – 15
 • Stukje kaas of gedroogd vlees – 35
 • Samen rennen – 10
 • Spelen met andere onbekende honden – 70
 • Spelen met hondenvriendjes – 90
 • Zwemmen – 15
 • Trekspel doen – 25
 • Snuffelen – 15

Maak ook een lijstje van de dingen die jij belangrijk vindt en waarvan je graag wil dat je hond er heel goed in wordt.

Dat ziet er dan bijvoorbeeld zo uit:

 • Naar jou kijken, op je letten, je in de gaten houden.
 • Komen als je roept (en als je niet roept).
 • Zonder trekken aan de lijn lopen.
 • Wachten op toestemming.
 • Rustig gedrag in huis.

Probeer nu, in zoveel mogelijke situaties, dingen uit lijstje 1 te laten volgen op dingen uit lijstje 2. De dingen uit lijstje 2 kun je om vragen maar je kunt ook een moment kiezen dat je hond dit uit zichzelf doet of toevallig.

 • Naar jou kijken wordt gevolgd door een trekspel.
 • Wachten op toestemming wordt gevolgd door mogen snuffelen.
 • Niet trekken aan de lijn wordt gevolgd door brokjes of stukjes gedroogd vlees.
 • Minste connectie wordt gevolgd door mogen spelen met een hondenvriendje.

Hoe zien jouw lijstjes eruit en welke koppelingen ga jij proberen te maken? Laat het ons weten in een reactie hieronder.

jun
16
10 jaar Cani-Connect! Dit is waar het voor mij allemaal om gaat…

10 Jaar geleden startte ik met Cani-Connect Hondengedragscentrum. De afgelopen 10 jaar heb ik honderden baasjes mogen begeleiden bij de opvoeding en training van hun hond.

Marion was één van die baasjes. 

Een ambitieuze vrouw, moeder van 2 jonge kinderen. Zij had samen met haar man heel bewust de keuze gemaakt om een pup in huis te gaan nemen. Ze hadden zich goed verdiept in de verschillende raseigenschappen en een keuze gemaakt voor een wat kleinere, zachtaardige maar wel energieke hond. Marion had geen ervaring met het opvoeden van honden maar wel een duidelijk beeld van wat zij wilde van haar hond en ook wat zij absoluut niet wilde. Ze wilde haar hond leren begrijpen, weten waarom hij dingen doet en iemand die meekeek en adviseerde bij de opvoeding en training.

Marion is al jaren een goede klant van mij.

Bij het opvoeden van haar eerste pup heb ik haar en haar gezin mogen begeleiden. In de eerste puppy periode intensief, toen waren er heel veel vragen en de pup bracht nogal wat uitdagingen met zich mee. Toen de dagelijkse dingen onder controle waren en Marion, haar gezin en de pup meer een team werden, ging de frequentie van begeleiding omlaag naar een soort ‘onderhoudsdosering’ ;-).

De pup werd volwassen en een aantal jaren later belde zij opnieuw. Zij was ondertussen verhuisd, ik ook (toevallig of niet dezelfde kant op :-)) en ze vroeg me om mee te kijken voor een tweede hond in hun gezin. Super, heel graag!

Ik heb haar kunnen begeleiden en adviseren in de keuze van de fokker en de pup. En ook weer een bijdrage kunnen leveren aan de opvoeding en training van deze nieuwe huisgenoot. Want hoewel het hele gezin inmiddels natuurlijk veel meer weet over honden, hoe ze leren en de opvoeding en training ervan, bracht deze nieuwe pup met zijn eigen karakter ook eigen uitdagingen met zich mee. En de andere hond die er al was begon ineens weer pubergedrag te vertonen, hoe moesten ze daar mee omgaan?

Om mee te mogen gaan en te mogen adviseren en begeleiden in zo’n proces voelt als een eer. Ik wordt dan betrokken en mag een rol spelen in iets wat veel impact heeft op iemand z’n leven.

De manier waarop ik mensen daarbij begeleid heeft zich de afgelopen 10 jaar, sinds mijn beta brein eindelijk kon gaan samenwerken met mijn hart (heb je gemist hoe schepen en heilige vuurtjes bij elkaar kwamen? Lees dan hier verder), beetje bij beetje steeds scherper gevormd.

Een kleine verandering hier, een beetje bijschaven daar. Er is niet één ideale manier. Maar de typische ‘karaktereigenschappen’ van mijn manier van begeleiden komen wel steeds sterker naar voren. En ook de klanten die zich daar prettig bij voelen en die daarbij passen :-).

Ik vind het belangrijk dat de trainingen voor hond en baas plezierig zijn om te doen. Ik vertel mensen niet alleen maar wat ze moeten (kunnen) doen, maar vind het ook belangrijk dat ze begrijpen waarom. Dan worden oefeningen en adviezen veel beter uitgevoerd en gaan ze ook echt werken.  

Maar weet je, ik kan veel beter mijn klanten aan het woord laten. Ik heb ze gevraagd naar hoe ze mijn begeleiding zouden omschrijven en waarom ze daarvoor hebben gekozen.

Dit zijn een paar reacties die ik toen mocht ontvangen. 

Je geduld…ook als het wat minder goed gaat of niet snel kun je je eraan aanpassen en voel ik me nooit opgejaagd en help je om de oefening eventueel indien nodig aan te passen.”

“Je bent altijd rustig, geeft niet direct antwoord, valt mensen niet af. Je denkt na en geeft dan een suggestie. Je snapt dat de baas wat wil maar denkt sterk vanuit de hond. En het karakter van de hond.”

“Je kennis en deskundigheid van en over honden, staat bovenaan! Ik vind dat jij heel goed kan observeren, autonoom kan denken en dat je leerstof helder overbrengt.”

En deze dan nog, eentje die ik eigenlijk niet zo goed durf te delen maar die het wel heel mooi samenvat. En waar ik, als ik het toelaat, dan stiekem ook wel trots op ben :-).

Eerste wat in me opkomt: analytisch, inspirerend, innovatief! Maar ik kan nog heel veel meer zeggen waarom ik jou geweldig goed vind. Ik vind je doortastend en vindingrijk. Je zult nooit op de automatische piloot zonder na te denken zomaar iets zeggen. Je kijkt, luistert (met een open mind), denkt na en komt dan met een oplossing (als Wiki de Viking 😉). Dat geeft heel veel vertrouwen. Je zorgt altijd voor een veilige en plezierige setting voor de honden en hun baas. Je kunt mensen overtuigen en hondengedrag nadoen. Ik denk nog steeds; je moet op de buis! Want je bent volgens mij de beste hondentrainer/gedragstherapeut en grappig!”

Hier gaat het om voor mij, om dit voor mensen te kunnen betekenen en om ze op zo’n manier te kunnen helpen.

Dit is waarom ik met Cani-Connect gestart ben 10 jaar geleden en waarom ik ook de komende jaren je met veel passie, gedrevenheid, geduld en duidelijke uitleg wil helpen om het beste uit je hond en jullie relatie te halen.

1 2 3 9