06 20 95 38 47 sandra@caniconnect.nl

Vuurwerktips voor honden: om je beste vriend beter te begrijpen en te helpen

Boem! Knal! Beng! Ratatatatatatata…

Is het hier oorlog? Nee, het is feest!

Althans, zo beleven wij mensen over het algemeen de oudejaarsviering. Voor veel honden is vuurwerk wél het equivalent van oorlogsgeweld en vanaf half december tot begin januari hebben deze honden het dan ook zwaar.

Waar gaat dit artikel over?

In dit artikel leg ik je eerst uit waarom zoveel honden bang zijn voor vuurwerk. 

Wat kun je doen om je hond te helpen als hij zo bang is?

En minstens zo belangrijk: wat kun je doen en wat vooral niet om te voorkomen dat hij bang wordt!

De uitleg en 10 tips uit dit artikel helpen jou en je hond hopelijk om de vuurwerkperiode zo ontspannen mogelijk door te komen. 

Ben je op zoek naar meer uitgebreide uitleg, stappenplannen en zelfs een complete vuurwerk en geluidentraining? 

In het online leerplatform van Cani-Connect vind je over vuurwerkbegeleiding én ook vele andere onderwerpen uitgebreide stap voor stap trainingen, compleet met video’s stappenplannen en trainingstabellen. 

Je krijgt toegang tot het volledige platform voor 7 euro.

Waarom zijn honden zo bang voor vuurwerk? Lees de uitleg en begrijp je hond beter.

Vuurwerkangst wordt veroorzaakt door een combinatie van bepaalde factoren:

 • aanleg/karakter van de hond. Sommige honden zijn gewoon gevoeliger voor geluid en harde knallen en sommige zijn algemeen onzekerder/angstiger aangelegd en zullen dus ook eerder vuurwerkangst ontwikkelen.
 • vroege ervaringen. Wat heeft de fokker eraan gedaan om de pups optimaal aan allerlei geluiden te laten wennen.
 • ervaringen op latere leeftijd. De meeste honden ontwikkelen vuurwerkangst na een traumatische gebeurtenis. Een rotje wat vlakbij ontploft of bijvoorbeeld ineens geconfronteerd worden met veel vuurwerk of onweer.

Honden hebben niet alleen een goede neus maar ook een zeer scherp gehoor

Het gehoor van honden is buitengewoon gevoelig voor geluiden. Misschien wist je al dat ze een goede neus hebben maar ook hun gehoor is vele malen krachtiger dan dat van mensen, waardoor ze geluiden kunnen waarnemen die voor ons onhoorbaar zijn. Dit vermogen om geluiden op te vangen, samen met hun natuurlijke instincten, maakt hen gevoeliger voor harde en onverwachte geluiden, zoals die geproduceerd worden door vuurwerk.

De combinatie van harde geluiden, trillingen, flitsen en soms ook nog geur maakt vuurwerk voor honden zeer bedreigend

Het geluidsniveau van vuurwerk, vaak vergezeld van heldere flitsen en trillingen, kan voor honden zeer bedreigend en overweldigend zijn. Dit kan zorgen voor een zeer beangstigende ervaring. Het geluid is niet alleen harder dan normaal, maar ook onvoorspelbaar, oncontroleerbaar en de hond krijgt het gevoel niet te kunnen ontsnappen aan dit geluid. Deze combinatie van factoren kan intense angst, stress en zelfs paniek veroorzaken bij honden.

Het aanhoudende geknal en geflits van vuurwerk kan de ervaring zeer traumatisch maken. 

Korte angstgevoelens ervaren, ergens van schrikken, is niet zo schadelijk voor je hond en hoort bij het normale leven. Hij schrikt ergens van en kan daarna herstellen en bijkomen van de schrikervaring. In het geval van vuurwerk krijgt je hond de tijd niet om te herstellen. Hij schrikt van de ene knal of flits en meteen daarna komt een volgende, en nog één en nog één. Dát kan de ervaring voor honden zeer traumatisch maken. 

Je hond krijgt geen hersteltijd en kan niet vluchten van vuurwerk

Wat het dan nóg erger kan maken, is de onmogelijkheid om te vluchten en/of een veilig heenkomen te zoeken. Één van de manieren om met angstige situaties om te gaan is vluchten. Als je je hond aangelijnd hebt, terwijl hij in aanraking komt met het vuurwerk, kan hij niet vluchten. Dat maakt de ervaring nog erger voor je hond. 

En als hij los loopt op zo’n moment en hij vlucht wél… dan is de consequentie ook zeer akelig voor je hond. Hij raakt verdwaald, komt in onveilige situaties terecht of erger :-(.

Je hond en vuurwerk: je hond komt in een verhoogde staat van alertheid en angst

Daarnaast hebben honden een ontwikkeld zenuwstelsel dat reageert op plotselinge veranderingen in hun omgeving. Voor het overleven in “normale” bedreigende situaties kan dat heel nuttig zijn. Het vuurwerkgeluid, met zijn scherpe knallen en sissende geluiden, kan voor honden een extreem gevoel van gevaar en dreiging oproepen, wat resulteert in een verhoogde staat van alertheid en angst.

Alles over het opvoeden en trainen van je hond op één plek

In het online leerplatform van Cani-Connect vind je over dit specifieke onderwerp een complete training. Daarnaast staan er allerlei training voro je klaar waar je direct mee kunt starten. Lopen aan de lijn, loslopen en hierkomen, contactoefeningen, plaatsoefeningen en nog veel meer.

In de uitgebreide instructievideo’s en stappenplannen leer je niet alleen “het trucje” maar leer je ook je hond en zijn gedrag steeds beter begrijpen.

Zo wordt samenwerken met je hond gemakkelijker, logischer én nog leuker! 

Je krijgt toegang tot het volledige platform voor 7 euro.

En wil je eerst geheel vrijblijvend een kijkje nemen. Meld je dan aan voor de gratis proefperiode van 7 dagen. 

Veelvoorkomende gedragingen die kunnen aangeven dat een hond gestrest of bang is tijdens vuurwerk

 • Trillen en beven:

  • Een van de meest zichtbare tekenen van stress bij honden is trillen of beven. Dit kan voorkomen bij de poten, het lichaam en zelfs het hele dier.
 • Zich verstoppen of zoekend gedrag:

  • Gestreste honden kunnen proberen zich te verbergen op plaatsen waar ze zich veiliger voelen, zoals onder meubels, in kasten of in kleine ruimtes zoals hoeken.
 • Scherpere bewegingen:
  • Een minder soepel lichaam en op een meer robot achtige of juist zien dat bewegingen sneller en scherper worden zijn signalen van stress of angst.
 • Overmatig hijgen of kwijlen:

  • Overmatig hijgen, ondanks een normale lichaamstemperatuur, kan een teken zijn van stress. Dit kan gepaard gaan met overmatige kwijlen. Bij het hijgen zie je dan dat de mondhoeken strak naar achteren staan en en tong “onder spanning staat”.
 • Onrustig gedrag:

  • Onrustig gedrag, zoals voortdurend heen en weer lopen, de rust niet kunnen vinden of overdreven achter je aan lopen kan wijzen op innerlijke onrust en nervositeit.
 • Janken of blaffen:

  • Sommige honden kunnen vocaal reageren op stress door te janken, blaffen of piepen.
 • Verminderde eetlust of overmatig drinken:

  • Een gestreste hond kan de interesse in voedsel verliezen of juist meer drinken dan normaal.
 • Dingen kapot maken, ergens op bijten of aan krabben
  • Deuren, kozijnen, maar ook een mand, speelgoed of deken van hond kan ‘slachtoffer’ worden. En sommige honden bijten of krabben zichzelf.  
 • Gespannen lichaamshouding:

  • Een hond die gestrest is, kan een gespannen lichaamshouding aannemen, met strakke spieren, aangetrokken staart of oren naar achteren.
 • Plassen of ontlasten in huis:

  • In extreme gevallen kunnen gestreste honden onbedoeld plassen of ontlasten in huis, zelfs als ze zindelijk zijn. Ze kunnen hier niets aan doen! De spanning wordt ze te veel op zo’n moment. 

Meer over de taal en gedragingen van de hond vind je in het leerplatform van Cani-Connect

In het online leerplatform van Cani-Connect vind je nog véél meer over de taal van de hond en gedragingen van de hond.

Er staan vele masterclasses voor je klaar over allerhande achtergronden zodat je je hond steeds weer beter leert begrijpen.

Hoe beter je hem begrijpt, hoe beter je hem kunt begeleiden, hoe leuker en effectiever je trainingen kunnen zijn.

Je krijgt toegang tot het volledige platform voor 7 euro.

En wil je eerst geheel vrijblijvend een kijkje nemen. Meld je dan aan voor de gratis proefperiode van 7 dagen. 

10 Tips hoe je je hond beter kunt begeleiden in de vuurwerkperiode

Deze gevoeligheid voor harde geluiden, gecombineerd met de onvoorspelbaarheid en intensiteit van vuurwerk, verklaart waarom honden zo verontrust kunnen raken vanvuurwerk. Hopelijk begrijp jij nu beter wat er mogelijk bij je hond speelt, zodat je beter passende maatregelen kunt nemen om je geliefde huisdier te helpen kalmeren.

Tip 1: juist als je hond nog niet bang is, BEN VOORZICHTIG

Juist als je hond niet bang is en ontspannen reageert op alle knallen, BEN VOORZICHTIG! Houd je hond bij vuurwerk vandaan. Voorkom dat hij een traumatische ervaring opdoet. Kijk voor je uit, loop met een grote boog of zelfs een straatje om als er vuurwerk wordt afgestoken in je buurt. Neem de hond niet mee naar buiten om hem te laten kijken hoe het vuurwerk wordt afgestoken!

Tip 2: ga gewoon verder met je wat je aan het doen was

Probeer zelf niet te reageren op de knallen. Ja ik weet het, dit is veel makkelijker gezegd dan gedaan, want ook ik schrik me soms wild van die knallen. En als je dan geschrokken bent, haal een paar keer diep adem, zeg tegen jezelf (en tegen je hond) “zo dat was even schrikken” en ga weer verder met wat je aan het doen was.

Niet reageren op de knallen is overigens iets heel anders dan de hond negeren! Ga verder met je wat je aan het doen was is een betere omschrijving. Dat betekent dat als je met je hond was aan het spelen, dat je verder gaat met spelen. Als je hem aaide, ga je daar mee door. En dus niet ineens stoppen met spelen of aaien omdat je een knal hoort en de hond er misschien op reageert!

Tip 3: wat je moet weten over pilletjes tegen vuurwerkangst voor honden

Wel of geen pilletjes?
Middeltjes tegen vuurwerkangst, wel of niet doen?

Wist je dat er middeltjes in de handel zijn die zeggen een kalmerend effect te hebben, maar ervoor zorgen dat de hond nog steeds gevoelig is voor het geluid maar er niet meer op kan reageren. Vetranquil is zo’n middel. Niet geven dit soort middelen. Je hond kán er niet meer reageren maar neemt alles nog steeds evenscherp waar. Dit maakt het voor de hond uiteraard alleen maar erger! Laat je heel goed informeren voordat je iets aan de hond geeft dat kalmerend werkt.

Misschien een wat milder alternatief…
In de homeopathie zijn diverse middelen in gebruik die ingezet kunnen worden bij vuurwerkangst. Mijn ervaring met dit soort middelen is dat het voor de ene hond een prima ondersteuning kan zijn en voor de andere doet het niets. Een voorbeeld van een middel dat kan ondersteunen is Borax. Dit middel kun je inzetten als een dier erg bang is voor harde, onverwachte knallen. Nervoheel is een breed middel, dat wil zeggen, dat je het gebruikt als je een hond hebt die over het algemeen al wat nerveus is. Het is een middel waar een hond niet suf van wordt. Alleen reageren ze gewoon minder heftig op de harde knallen. In de hoek van de breed in te zetten middelen, die op nervositeit inwerken, heb je er veel meer: Puur nervositeit van NML, bijvoorbeeld, of Rust compositum van de Groene os.

Tip 4: op tijd uitlaten in een rustig gebied

Laat de hond op oudejaarsdag op tijd en op een rustige plek uit. Houd de hond zowiezo voor de zekerheid aangelijnd. Rond etenstijd is het meestal even een rustig momentje. Als er veel vuurwerk bij je in de buurt wordt afgestoken, neem de hond dan ook voor dit laatste rondje mee naar een rustigere plek. Forceer niets en dwing de hond niet. Wil hij niet mee? Dan niet, sla het rondje gewoon een keer over.

Tip 5: extra lekker bot waaraan je de hond al eerder mee kennis laat maken

Zorg dat je een extra lekker bot in huis hebt waar de hond ook nog eens extra lang mee bezig is. Laat hem daar de komende week alvast even kort van proeven, zodat het op oudjaarsdag niet meer nieuw is! Dat geef je hem ruim voordat het geweld losbarst, eventueel in de bench (als dit zijn veilige plekje is). Kauwen werkt voor de hond kalmerend.

Tip 6: maak een schuilhut voor je hond

Zeker als je hond bang is voor vuurwerk, is deze tip een must!

Creeëer voor je hond die bang is voor vuurwerk nu alvast een afgeschermd plekje.

Neem een bench en leg hier een dik dekbed overheen of isoleer de bench zelfs (nog beter!).

Zet de bench op een beschutte plek in de kamer.

Sommige honden vinden een trapkast, toilet of badkamer een fijne plek (omdat die vaak geluid-technisch het beste geïsoleerd zijn). 

Maak de plek aantrekkelijk en leer de hond dat het een toffe plek is van leuke dingen en van rust:

 • Leg de hond zijn kussen of mand erin.
 • Leg af en toe snoepjes erin zodat de hond die “per toeval” vindt.
 • Maak een kluifje vast in de bench met een touwtje zodat hij die lekkere kluif in de bench op kan eten.
 • Laat het deurtje van de bench open, de hond mag zelf er in en er uit.
 • Leg een speeltje in de bench.
 • Geef hem zijn eten in de bench.

Zo kan het echt zijn “schuilhut” worden.

Tip 7: sluit deuren en ramen en zet een radio aan

Sluit op tijd ramen en deuren, doe de gordijnen dicht en zet radio of tv aan. Deze maatregelen zorgen voor een soort filter, ruis over de vuurwerk-knallen en flitsen heen waardoor ze enigszins worden gedempt voor je hond. 

Tip 8: steun geven mag! Alles dat je hond helpt om te ontspannen is goed om te doen.

Belangrijk! Als de hond bij je komt zitten voor steun is dat prima! Je mag hem ook best naar je toe roepen, als hij daar open voor staat en als hij dat als steun ervaart. Je hoeft je hond niet te negeren als hij bang is, dat is een groot misverstand. Alles waardoor hij zich beter kan gaan voelen is oké om te doen. Ontspant hij van rondjes rennen in de kamer, misschien moet je dit voor één keer toelaten en zelfs aanmoedigen ;-). Ontspant hij van een massage? Prima! 

Tip 9: houd je hond niet tegen als hij weg wil, mits veilig uiteraard

Als de hond onder een tafel, bed of bank kruipt uit angst, laat hem daar liggen. Ga niet proberen hem eronder vandaan te lokken en belet hem zeer zeker niet om dat soort plekken op te zoeken!

Dit geldt ook tijdens de wandeling. Als je hond schrikt van vuurwerk en hij raakt in paniek en wil wegvluchten, denk dan NIET: “nu moet ik wachten tot hij ontspannen is” of “ik blijf staan totdat hij niet meer aan de lijn trekt”. Een hond in paniek en met hevige angst is de eerste prioroteit proberen weg te gaan uit de situatie (of de hond zelf een veilige plek op laten zoeken) zodat dáár de kans groter is om te kunnen ontspannen. Begint je hond hevig aan de lijn te trekken als hij zo bang of in paniek is? Loop rustig achter hem aan naar huis. Probeer zelf zo rustig te blijven.  

Tip 10: hersenwerk, snuffelspel kan helpend zijn

Honden-hersenwerkjes, snuffel en denkspelletjes zijn een heel goede tijdbesteding om je hond af te leiden. Let wel op! Doe spelletjes die hij al kan. DIt is niet iets om mee te beginnen op ooudejaarsavond. Je hond moet reeds bekend zijn en er leuke ervaringen mee hebben opgedaan. Dán kan het een fijn hulpmiddel zijn. 

En natuurlijk! Laat je hond niet alleen op dit soort momenten.

Ik wens jullie een gezellige en zo ontspannen mogelijke jaarwisseling toe!

Start op tijd met vuurwerktraining

Bovenstaande tips kun je allemaal vlak voor de jaarwisseling nog mee starten en hopelijk zorgen ze ervoor dat voor jou en voor je hond de jaarwisselling zo ontspannen mogelijk verloopt.

Zijn bovenstaande tips niet voldoende? Is je hond, ondanks het toepassen ervan, nog steeds angstig en zie je één of meer signalen zoals hierboven opgesomd?

Vuurwerktraining kan je hond helpen. Maar denk daarbii niet: “ik zet een paar keer een cdtje aan en hoppa klaar!”

Bij vuurwerktraining (net als bij andere trainingen overigens waarvan je wil dat ze écht voor je gaan werken, ook in de situaties dat “het erom aan komt”)is het essentieel om in je voorbereiding én in het doorlopen van de stappen precies de juiste dingen te doen. Het gaat hierbij om details die ervoor zorgen of je je hond een trucje aanleert.

Met behulp van dat trucje kan hij wé luisteren naar de cd met vuruwerkgeluiden maar als hij écht vuurwerk hoort of ziet, is zijn angst onverminderd.

Als je de details weet waar je op moet letten en je zet precies de juiste stappen, dan draagt de vuurwerk en geluidentraining eraan bij dat je stap voor stap je hond minder gevoelig maakt voor harde plotse geluiden.

Start tijdig met vuurwerktraining. Liefst direct ná de jaarwisseling, als je hond weer bijgekomen is. Uiterlijk einde van de zomer. 

Vuurwerktraining vind je in het online leerplatform van Cani-Connect

Een complete vuurwerk en geluidentraining voor als je hond bang is voor vuurwerk of harde geluiden staat klaar om mee te starten in het online leerplatform van Cani-Connect.

Je krijgt toegang tot het volledige platform voor 7 euro.

En wil je eerst geheel vrijblijvend een kijkje nemen. Meld je dan aan voor de gratis proefperiode van 7 dagen.