06 20 95 38 47 sandra@caniconnect.nl

Hoe ouder je puppy wordt, hoe groter de kans dat zijn aandacht meer en meer naar andere dingen gaat dan jij, zijn baasje. Het is, gezien zijn ontwikkeling, normaal gedrag, dat hij meer en meer geïntereseerd raakt in alles om hem heen. Zijn prioriteiten verschuiven steeds meer en zijn wereld wordt groter. Hij wil dingen onderzoeken, erop af gaan, ermee spelen. Óf en vaak Én, en dat hoort ook bij een normale ontwikkeling, je puppy vindt dingen spannend.

Eerder schreef ik deze artikelen over de verschillende levensfases van je puppy.

Hoe dan ook, “hoe meer hij van dingen vindt” hoe moeilijker het is om ontspannen met hem buiten te lopen. Er zijn steeds dingen die hem afleiden, ervoor zorgen dat hij bij je vandaan wilt, aan de lijn gaat trekken, opgewonden raakt, enz.

Een veelgehoord advies is om dan (nog meer dan je al deed ;-)) je best te gaan doen om de aandacht van je puppy te krijgen en vast te houden in situaties met afleiding.

Het probleem met dit advies is dat je hiermee misschien wel het ongewenste gedrag op dat moment voorkomt. (Als je op tijd de aandacht weet te krijgen en je voorkomt op die manier dat je puppy de afleiding waarneemt, gaat hij er ook niets van vinden en zal hij niet gaan trekken aan de lijn, blaffen, of op een andere manier afgeleid zijn.) Echter leer je hem zo niet om met de afleiding om te gaan. Zodra hij namelijk datgene ziet (of ruikt of hoort) waarvan je wilde afleiden, ben je zijn aandacht waarschijnlijk kwijt en is zijn gedrag onveranderd zoals voorheen; geen aandacht voor jou, jij bestaat niet meer, trekken aan de lijn, opgewonden zijn, misschien blaffen en piepen.

Als je je puppy wil leren omgaan met allerlei afleiding (andere honden, mensen, andere dingen waar “hij iets van vindt”) is het belangrijk dat hij de afleiding juist wél waarneemt en je hem gaat leren wat hij met die afleiding moet gaan doen (of juist niet).

In dit artikel deel ik twee filmpjes met jullie van voorbeelden van de oefening ‘zie je dat?!’. Deze oefening is er voor om je puppy juist wél te leren omgaan met de afleiding. 

Hierbij beloon je de hond voor het waarnemen van afleiding. Je koppelt voor de hond het waarnemen van afleiding aan iets leuks bij jou. Dat kan wat lekkers zijn maar ook samen spelen. Na een aantal herhalingen zal de hond de link leggen en zul je zien dat hij afleiding waarneemt en dan verwachtingsvol naar jou zal kijken. 

Timing en een geschikte oefensituatie zijn het belangrijkste voor deze oefening. Timing omdat je wil belonen voor het waarnemen van de afleiding (als je te laat beloont, beloon je ander gedrag, bijvoorbeeld het ernaartoe willen gaan). Een geschikte oefensituatie is er één waarin je de afstand tot de afleiding kunt aanpassen zodat je hond niet al emotioneel zal reageren.

Deze oefening (en véle andere) worden in het online leerplatform van Cani-Connect uitgebreid uitgelegd. Voorzien van instructievideo’s en stappenplannen. Je kunt een geheel vrijblijvende en gratis proefperiode aanvragen om het platform zelf uit te proberen. Onder de video’s vind je meer informatie.

🐾De persoonlijke leerplek voor jouw Hond 🐾

Vraag direct je GRATIS proefperiode aan en Ontdek het online leerplatform zelf

Start direct met één van de online trainingen en duik dieper in de uitgebreide achtergrondinformatie.

Complete online trainingen

Uitgebreide achtergrondinformatie

230+ instructievideo's en andere online lessen

Stapsgewijze trainingsoefeningen

Voor honden van alle leeftijden

Ook alles over de opvoeding van jouw puppy

Volg de lessen in je eigen tempo

  • Geen betaalgegevens nodig en je zit nergens aan vast.
  • Gratis 7-daagse proefperiode met toegang tot het volledige platform!
  • Na 7 dagen wordt je account automatisch omgezet in een gratis account.
  • Wil je na de proefperiode volledig toegang houden? Dat kan voor 7 per maand.

Één platform

Alles wat je moet weten over het opvoeden en trainen van je hond op één plek

Meer inzicht

In je hond en zijn gedrag

Toegang tot alles

1 Membership = toegang tot ALLE complete online trainingen