Hoe ouder je puppy wordt, hoe groter de kans dat zijn aandacht meer en meer naar andere dingen gaat dan jij, zijn baasje. Het is, gezien zijn ontwikkeling, normaal gedrag, dat hij meer en meer geïntereseerd raakt in alles om hem heen. Zijn prioriteiten verschuiven steeds meer en zijn wereld wordt groter. Hij wil dingen onderzoeken, erop af gaan, ermee spelen. Óf en vaak Én, en dat hoort ook bij een normale ontwikkeling, je puppy vindt dingen spannend.
Eerder schreef ik deze artikelen over de verschillende levensfases van je puppy.
Hoe dan ook, “hoe meer hij van dingen vindt” hoe moeilijker het is om ontspannen met hem buiten te lopen. Er zijn steeds dingen die hem afleiden, ervoor zorgen dat hij bij je vandaan wilt, aan de lijn gaat trekken, opgewonden raakt, enz.
Een veelgehoord advies is om dan (nog meer dan je al deed ;-)) je best te gaan doen om de aandacht van je puppy te krijgen en vast te houden in situaties met afleiding.
Het probleem met dit advies is dat je hiermee misschien wel het ongewenste gedrag op dat moment voorkomt. (Als je op tijd de aandacht weet te krijgen en je voorkomt op die manier dat je puppy de afleiding waarneemt, gaat hij er ook niets van vinden en zal hij niet gaan trekken aan de lijn, blaffen, of op een andere manier afgeleid zijn.) Echter leer je hem zo niet om met de afleiding om te gaan. Zodra hij namelijk datgene ziet (of ruikt of hoort) waarvan je wilde afleiden, ben je zijn aandacht waarschijnlijk kwijt en is zijn gedrag onveranderd zoals voorheen; geen aandacht voor jou, jij bestaat niet meer, trekken aan de lijn, opgewonden zijn, misschien blaffen en piepen.
Als je je puppy wil leren omgaan met allerlei afleiding (andere honden, mensen, andere dingen waar “hij iets van vindt”) is het belangrijk dat hij de afleiding juist wél waarneemt en je hem gaat leren wat hij met die afleiding moet gaan doen (of juist niet).
In dit artikel deel ik twee filmpjes met jullie van voorbeelden van de oefening ‘zie je dat?!’. Deze oefening is er voor om je puppy juist wél te leren omgaan met de afleiding.
Hierbij beloon je de hond voor het waarnemen van afleiding. Je koppelt voor de hond het waarnemen van afleiding aan iets leuks bij jou. Dat kan wat lekkers zijn maar ook samen spelen. Na een aantal herhalingen zal de hond de link leggen en zul je zien dat hij afleiding waarneemt en dan verwachtingsvol naar jou zal kijken.
Timing en een geschikte oefensituatie zijn het belangrijkste voor deze oefening. Timing omdat je wil belonen voor het waarnemen van de afleiding (als je te laat beloont, beloon je ander gedrag, bijvoorbeeld het ernaartoe willen gaan). Een geschikte oefensituatie is er één waarin je de afstand tot de afleiding kunt aanpassen zodat je hond niet al emotioneel zal reageren.
Deze oefening (en véle andere) worden in het online leerplatform van Cani-Connect uitgebreid uitgelegd. Voorzien van instructievideo’s en stappenplannen. Je kunt een geheel vrijblijvende en gratis proefperiode aanvragen om het platform zelf uit te proberen. Onder de video’s vind je meer informatie.
Heb je behoefte aan meer hulp of begeleiding? Er zijn verschillende mogelijkheden voor je:
Hondengedragskalender:
Meld je aan voor de online Hondengedragskalender en ontvang 365 dagen lang elke dag een kleine portie inzicht, inspiratie én praktische oefenstappen om beter met jouw hond samen te werken. Een heel jaar lang voor slechts €27,-. Meer info en aanmelden.
Online Campus van Cani-Connect:
Bouw een betere band op en krijg antwoord op specifieke vragen over gedrag en training. Als cursist krijg je toegang tot álle hondentraining en gedragslessen op de online campus. Met de uitgebreide en duidelijke stap voor stap trainingsvideo’s werk je in je eigen tempo aan je trainingsdoelen. Voor beginners en gevorderden. Meer info en aanmelden.
Hondenschool in Ijsselstein (Ut):
Bekijk de website voor het actuele cursusaanbod en privélessen. Meer info en aanmelden.

Lotje is nu een jaar met deze methode kijkt ze alleen nog naar joggers, geen reactie. Maar een jogger met een rennende hond is te veel voor haar, vol in de reactief grommen etc zo moeilijk.
Ijk
Wat knap dat het met de joggers al wel lukt!
Voor de extra moeilijkheid heeft ze nog wat meer tijd en/of oefening nodig denk ik.
Soms lijkt het alsof het maar niet wil lukken, maar vergeet niet dat je “onderwater” wél degelijk hard aan het bouwen bent. Het nieuwe gedrag moet het gaan “winnen” en zodra het sterk genoeg is en “bovenwater komt” zie je resultaat. Volhouden!
En probeer joggers en honden dan zeker ook los van elkaar te oefenen. Met kleinere prikkels proberen de successen verder te stapelen :-).