Een beloning is (pas) een beloning als je hond het zo ervaart.
Als je hond datgene wat jij hem geeft niet als beloning ervaart, is hij ook niet gemotiveerd om het gedrag waarvoor je hem ‘beloonde’ te herhalen.
Sterker nog, als je hond helemaal niet zit te wachten op jouw goedbedoelde aai maar deze alleen maar als intimiterend of irritant ervaart op een bepaald moment, dan zal hij deze als negatieve consequentie ervaren en kan het ervoor zorgen dat de kans juist kleiner wordt dat hij het gedrag zal herhalen (waarvoor jij hem dus eigenlijk wilde belonen :-O).
Dit is de reden dat veel oefeningen, in ieder geval in eerste instantie worden aangeleerd met behulp van voertjes. Want deze kunnen heel effectief zijn als beloning omdat de meeste honden het als iets plezierigs ervaren.
“Hij moet het maar doen voor ’n aai of mijn stem” werkt voor veel honden niet (en soms dus zelfs averechts zoals hierboven uitgelegd).
Kies dus een beloning die je hond ook als beloning ervaart.
Die beloning is vaak niet in alle situaties hetzelfde, dat kan thuis iets anders zijn dan buiten in het park. Mijn hond bv vind in huis een brokje prima als beloning maar als ik buiten met haar oefen, spuugt ze die soms gewoon uit ;-). Spelen met haar kan in een rustige omgeving haar soms wel even plezier geven maar als ik buiten in het bos ben, doe ik haar een veel groter plezier met lekker laten snuffelen of samen heuvel op, heuvel af rennen :-).
Hoe waardevoller je hond de beloning ervaart, hoe sterker het leereffect zal zijn. Als ik met mijn hond thuis oefen, gebruik ik gewone brokjes maar als ik in het park oefen in de buurt van andere honden gebruik ik stukjes gedroogd hertensnack of het met andere honden spelen als beloning.
Spelen met andere honden als beloning???
Jazeker, de kunst is om zoveel mogelijk gewenste koppelingen te maken tussen datgene dat je hond leuk vindt om te krijgen of te doen en iets waarvan jij graag wil dat je hond het zal herhalen!
HOE KUN JE DAT DOEN?
Maak een lijst met dingen die jouw hond als beloning ervaart (allerlei dingen die hij leuk vindt om te krijgen of te doen) en geef de beloningen ook een waarde. Dat ziet er dan bijvoorbeeld zo uit:
- Aai – 5
- Gewoon brokje – 15
- Stukje kaas of gedroogd vlees – 35
- Samen rennen – 10
- Spelen met andere onbekende honden – 70
- Spelen met hondenvriendjes – 90
- Zwemmen – 15
- Trekspel doen – 25
- Snuffelen – 15
Maak ook een lijstje van de dingen die jij belangrijk vindt en waarvan je graag wil dat je hond er heel goed in wordt.
Dat ziet er dan bijvoorbeeld zo uit:
- Naar jou kijken, op je letten, je in de gaten houden.
- Komen als je roept (en als je niet roept).
- Zonder trekken aan de lijn lopen.
- Wachten op toestemming.
- Rustig gedrag in huis.
Probeer nu, in zoveel mogelijke situaties, dingen uit lijstje 1 te laten volgen op dingen uit lijstje 2. De dingen uit lijstje 2 kun je om vragen maar je kunt ook een moment kiezen dat je hond dit uit zichzelf doet of het gedrag toevallig voorbij komt.
- Naar jou kijken (uit jouw lijstje) wordt gevolgd door een trekspel (uit het lijstje van jouw hond).
- Wachten op toestemming (uit jouw lijstje) wordt gevolgd door mogen snuffelen (uit het lijstje van jouw hond).
- Niet trekken aan de lijn (uit jouw lijstje) wordt gevolgd door brokjes of stukjes gedroogd vlees (uit het lijstje van jouw hond).
- Minste connectie (een eerste stap naar iets uit jouw lijstje) wordt gevolgd door mogen spelen met een hondenvriendje (uit het lijstje van jouw hond).
Hoe zien jouw lijstjes eruit en welke koppelingen ga jij proberen te maken? Laat het me weten in een reactie hieronder.
Vraag hieronder het ebook ‘het geheim van meer connectie en controle’ aan.
Daarin lees je nog meer inzichten die je helpen om je hond beter te gaan begrijpen en daardoor leuker en meer ontspannen met je hond te leren samenwerken en samenleven.
Naast het ebook krijg je ook toegang tot een volledig uitgewerkte oefening waar je samen met je hond direct mee aan de slag kunt.
Vul hieronder je gegevens is.
Je gegeven worden vertrouwelijk behandeld.