06 20 95 38 47 sandra@caniconnect.nl

Een veelgestelde vraag over beloningsgericht trainen: “Moet ik dan altijd met die snoepjes blijven rondlopen?”

Beloningsgericht trainen (en je hond dingen leren überhaupt) is meer dan de hele dag snoepjes uitdelen. Het gaat erom dat je een plan hebt en weet hoe je dat uit moet werken, met of zonder snoepjes.

Voor de eerste fase in dat plan, de hond aanleren wat je precies van hem verwacht, is het wel handig als je iets hebt dat je hond motiveert. Hoe groter de motivatie, hoe leuker hij het vindt, hoe sneller hij zal leren (mits je het hem uiteraard op de juiste manier aanleert!). Veel honden zijn gemotiveerd naar voer en ander lekkers en het is eenvoudig in het gebruik. Maar misschien wordt jouw hond wel helemaal happy van een lekkere massage, even samen rennen of spelen met jou of een andere hond. Bij het kiezen van een beloning gaat het erom dat je hond het als zodanig ervaart! (daarover een andere keer meer).

In een volgende fase van het aanleren, ga je testen of je hond ook echt begrijpt wat je bedoelt. Juist door niet meer iedere keer te belonen, maar een oefening 2 keer te vragen en de eerste keer de beloning achterwege te laten, kun je testen of de hond begrijpt wat je bedoelt.

Voorbeeld: Je vraagt 1 keer ‘zit’, de hond gaat zitten, je beloont niet maar blijft neutraal en geeft vrij. Je vraagt nog een keer ‘zit’. Als je hond nu niet gaat zitten kan dat verschillende oorzaken hebben (en nee, het heeft meestal niets te maken met koppigheid of eigenwijs zijn, 😉 echt niet! ). Als je in de aanleerfase bijvoorbeeld de beloning niet als beloning hebt gebruikt maar als voorwaarde, als omkoopmiddel, zul je nu merken dat de hond de 2e keer niet gaat zitten. Dat is niet de hond zijn schuld (of koppigheid of eigenwijsheid), misschien heb jij hem onbewust geleerd om het aangeleerde gedrag aan de beloning te koppelen in plaats van aan een signaal of commando.

Het zou ook kunnen dat je hond moe is, ergens ongemak van heeft of je de oefening ineens te moeilijk maakt en dat hij daarom niet luistert. Kan je hond 2 keer een oefening op vergelijkbare manier (kwaliteit) uitvoeren terwijl je alleen de 2e oefening beloont? Dan mag je ervan uitgaan dat hij begrijpt wat je bedoelt (in deze context).

Het afbouwen en vervangen van beloningen

Om je hond nu gemotiveerd te houden is het nu juist van groot belang om de beloning af te gaan bouwen, minder voorspelbaar te gaan maken en te gaan vervangen door andere vormen van beloning. Je beloont niet meer iedere keer maar bijvoorbeeld nog gemiddeld 1 op de 3 oefeningen en dan kies je de oefening die sneller, beter of in een moeilijkere omgeving werd uitgevoerd. Zo blijft je hond gemotiveerd.

Ook kun je er nu voor kiezen om verschillende oefeningen (die los van elkaar allemaal al goed gaan) aan elkaar te gaan koppelen. Je maakt een soort ketting van oefeningen. De laatste oefening beloon je dan.

Bv: je vraagt aandacht (oefening 1), als je hond kijkt vraag je hem om naar je toe te komen (oefening 2), als je hond bij je is vraag je hem om te gaan zitten (oefening 3), als je hond is gaan zitten verstop je op een afstandje iets lekkers in het gras (oefening 4, je hond moet even blijven), als je terug bent bij je hond geef je hem “vrij” en mag hij het lekkers gaan zoeken (beloning voor alle 4 de oefeningen). 

Ook kun je nu je beloning gaan vervangen door meer functionele beloningen. In plaats van iets lekkers geven, mag je hond weer vrij lopen of gaan snuffelen als beloning. Of als beloning mag hij in of uit de auto springen. Of je doet een deur voor hem open.

 

Als je een goed oefenplan hebt en je hond een bepaalde oefening stapsgewijs aanleert, zal je hond het uiteindelijk ook gewoon doen, omdat jij het vraagt, omdat hij goed begrijpt wat je van hem wil en omdat je hem in stapjes hebt geleerd bepaald gedrag als gewoonte uit te voeren op commando.

Maar ik kies er toch voor om mijn hond zo nu en dan te blijven belonen voor een goed uitgevoerde oefening of ander gewenst gedrag. 

Het zorgt ervoor dat ze het ook leuk blijft vinden, geeft haar zelfvertrouwen, houd de oefening netjes en het bevordert onze relatie. 

Bovendien zie ik een oefening doen of je hond die naar je luistert niet als JIJ HET BAASJE die de hond vertelt wat hij MOET DOEN, maar zie ik het meer als een samenwerking (waarin jij natuurlijk wél verantwoordelijk bent voor je hond en zijn gedrag en het dus van belang is dat je daar een bepaalde mate van controle over hebt). Dat betekent ook dat als je hond niet luistert of je hebt voor je gevoel onvoldoende controle over het gedrag van je hond, het niet alleen je hond degene is die ‘maar gewoon beter moet gaan luisteren’ maar er in de interactie tussen jullie en ook bij jou misschien iets moet veranderen. 

Vraag hieronder het ebook ‘het geheim van meer connectie en controle’ aan. 

Daarin lees je nog meer inzichten die je helpen om je  hond beter te gaan begrijpen en daardoor leuker en meer ontspannen met je hond te leren samenwerken en samenleven.

Naast het ebook krijg je ook toegang tot een volledig uitgewerkte oefening waar je samen met je hond direct mee aan de slag kunt. 

Vul hieronder je gegevens is.

dit veld niet invullen s.v.p.

Je gegeven worden vertrouwelijk behandeld.