jul
30
Moet ik dan altijd met die snoepjes blijven rondlopen?

Misverstand over beloningsgericht trainen: “Moet ik dan altijd met die snoepjes blijven rondlopen?”

Beloningsgericht trainen (en je hond dingen leren Ć¼berhaupt) is meer dan de hele dag snoepjes uitdelen. Het gaat erom dat je een plan hebt en weet hoe je dat uit moet werken, met of zonder snoepjes.

Voor de eerste fase in dat plan, de hond aanleren wat je precies van hem verwacht, heb je wel iets nodig dat je hond motiveert. Dat kunnen snoepjes zijn maar misschien wordt jouw hond wel helemaal happy van een lekkere massage, even samen rennen of spelen met jou of een andere hond. Bij het kiezen van een beloning gaat het erom dat je hond het als zodanig ervaart! (daarover een andere keer meer).

In een volgende fase van het aanleren, ga je testen of je hond ook echt begrijpt wat je bedoelt. Juist door niet meer iedere keer te belonen, maar een oefening 2 keer te vragen en de eerste keer de beloning achterwege te laten, kun je testen of de hond begrijpt wat je bedoelt. Je vraagt 1 keer ‘zit’, de hond gaat zitten, je beloont niet maar blijft neutraal en geeft vrij. Je vraagt nog een keer ‘zit’. Als je hond nu niet gaat zitten kan dat verschillende oorzaken hebben (en nee, het heeft meestal niets te maken met koppigheid of eigenwijs zijn, šŸ˜‰ echt niet! ). Als je in de aanleerfase bijvoorbeeld de beloning niet als beloning hebt gebruikt maar als voorwaarde, als omkoopmiddel, zul je nu merken dat de hond de 2e keer niet gaat zitten. Dat is niet de hond zijn schuld (of koppigheid of eigenwijsheid), misschien heb jij hem onbewust geleerd om het aangeleerde gedrag aan de beloning te koppelen in plaats van aan een signaal of commando. Het zou ook kunnen dat je hond moe is, ergens ongemak van heeft of je de oefening ineens te moeilijk maakt en dat hij daarom niet luistert. Kan je hond 2 keer een oefening op vergelijkbare manier uitvoeren terwijl je alleen de 2e oefening beloont? Dan mag je ervan uitgaan dat hij begrijpt wat je bedoelt (in deze context).

Om je hond nu gemotiveerd te houden is het nu juist van groot belang om de beloning af te gaan bouwen, minder voorspelbaar te gaan maken en te gaan vervangen door andere vormen van beloning. Je beloont niet meer iedere keer maar bijvoorbeeld nog gemiddeld 1 op de 3 oefeningen en dan kies je de oefening die sneller, beter of in een moeilijkere omgeving werd uitgevoerd. Zo blijft je hond gemotiveerd.

Ook kun je nu je beloning gaan vervangen door meer functionele beloningen. In plaats van iets lekkers geven, mag je hond weer vrij lopen of gaan snuffelen als beloning. Of als beloning mag hij in of uit de auto springen. Of je doet een deur voor hem open.

Door stapsgewijs een oefening op te bouwen en daarin ook bewust beloningen op een bepaalde manier te gebruiken (en dus ook achterwege te laten, uit te stellen of te vervangen) zal de oefening in de fase komen waarin hij normaal wordt, een automatisme.

Leave a comment